Een gezonde huid

Een gezonde huid

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en is erg belangrijk voor de bescherming van het lichaam. Er zijn dan ook vijf belangrijke redenen om er alles aan te doen om de huid gezond te houden:

  1. De huid heeft een barrièrefunctie: het reguleert de vochthuishouding en voorkomt uitdroging en overhydratatie en de huid beschermt ons tegen invloeden van buitenaf zoals chemische stoffen, micro-organismen en virussen.
  2. De huid reguleert de lichaamstemperatuur.
  3. De huid maakt vitamine D aan, nodig om calcium in het lichaam op te nemen en belangrijk voor het behoud van stevige botten en tanden.
  4. De huid fungeert als tastzintuig.
  5. De huid zorgt voor de opslag van energie (vet).

Inhoudsopgave

Opbouw van de huid

De menselijke huid bestaat uit meerdere lagen, die elk een specifieke rol spelen bij de bescherming van het lichaam.

opbouw van de huid

De onderhuid - hypodermis

De onderste laag is de hypodermis (onderhuid). Deze laag bindt de huid aan het lichaam en slaat vet op. Dit vet dient als energiereserve, isoleert het lichaam tegen warmteverlies en fungeert als kussen om de onderliggende organen te beschermen tegen stoten en ander trauma. Bij mannen wordt het vet vaak opgeslagen in de nek, rug en buik, bij vrouwen concentreert de vetopslag zich meestal op borsten, heupen, billen en dijen. Hoe ouder we worden, hoe meer vet er vaak opgeslagen wordt.

De lederhuid - dermis

Bovenop de onderhuid ligt de leerhuid, oftewel dermis. Deze laag is belangrijk voor de temperatuurregulatie. Als het koud is, reageert de huid door minder bloed te laten stromen. De huid wordt dan witter. Als het warm is, gebeurt het tegenovergestelde. Dan stroomt er meer bloed door de huid en krijgt die een rode kleur. In de lederhuid bevinden zich ook de zweetklieren, die eveneens een rol spelen bij de temperatuurregulatie. Daarnaast zitten de haarzakjes en talgklieren in deze laag. Als er problemen zijn met de talgafscheiding resulteert dat bijvoorbeeld in puistjes. Interessant weetje: de lederhuid wordt niet vernieuwd. Als deze beschadigd raakt, wordt die beschadiging niet opgevuld met nieuwe huidcellen maar met bindweefsel. Dit blijft zichtbaar in de vorm van een litteken.

De opperhuid - epidermis

De opperhuid bestaat uit vijf lagen en wordt afgesloten met de hoornlaag. Dit is een laag die bestaat uit dode huidcellen, afgeschermd met een talglaagje. Deze buitenste laag zorgt er voor dat er geen stoffen en water de huid binnen kunnen dringen. Tegelijkertijd houdt deze laag het vocht vast zodat de huid niet uitdroogt. De epidermiscellen vernieuwen zich elke 4-6 weken. In tegenstelling tot de andere huidlagen, bevat de opperhuid geen bloedvaten.

Beschermlaag van de huid: de zuurmantel

Helemaal bovenop de huid ligt de zogeheten zuurmantel. Dit is een zure laag die fungeert als barrière en beschermt tegen bacteriën, virussen, chemische stoffen, schimmels en vuil. Een normale huid heeft een zuurgraad van 4-6 pH. Hoe hoger de pH-waarde hoe beter bacteriën en schimmels gedijen. Vochtige lichaamsdelen (oksels, perineum en de huid tussen vingers en tenen) hebben een hogere pH-waarde en zijn daarom gevoeliger voor schimmels en infecties. De pH-waarde van de huid stijgt (vanzelf) met de leeftijd.

Een gezonde huid voelt zacht en soepel aan en is sterk genoeg om je te beschermen tegen deze invloeden. Echter kan deze barrière ook verstoord raken, dan voelt de huid ruw aan, is rood, geïrriteerd en het kan jeuken. Alles over een rode huid.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Tien tips om de huid gezond te houden

  1. Gebruik dagelijks een hydraterende crème.
  2. Reinig zo mild mogelijk en pH-huidneutraal (pH-5-6).
  3. Bescherm de huid tegen vocht (zweet en urine) en tegen blootstelling aan ontlasting door het gebruik van een barrièrecrème.
  4. Gebruik vochtige washandjes en/of doekjes en huidverzorging zonder allergenen, parfum, alcohol en andere irriterende stoffen.
  5. Wrijf de huid zo min mogelijk.
  6. In geval van incontinentie: zorg dat de huid volledig droog is voor een incontinentieproduct wordt aangelegd.
  7. Maak gebruik van ademende materialen; voorkom te strakke en te warme kleding.
  8. Signaleer een rode huid – een rode huid is immers altijd een teken dat er iets aan de hand is.
  9. Is de huid niet in tact, raadpleeg dan altijd een wondverpleegkundige of arts.
  10. Ga op zoek naar de oorzaak van de rode huid.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

Verzorging van een rode huid

Lees meer
Abena huidverzorging rode huid

Een rode huid

Lees meer

Huidverzorging bij dementie

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen