Welke wonden zijn er en hoe behandel je deze?
Schoon en veilig werken voor producten van topkwaliteit
- Lizzy Bruno
- Bijgewerkt op 28 augustus 2024
Wondverzorging: alles over wonden en de behandeling ervan
Een wond is een wond, of toch niet? Wonden komen voor in verschillende vormen, oppervlakkig op diep: snijwonden, schaafwonden, brandwonden ….. Welke wond dan ook, het is belangrijk om te weten hoe je de wonden zelf op de juiste manier kunt verzorgen. Om infecties te voorkomen, littekenvorming te verminderen en een snel herstel te bevorderen.
Schaafwonden
We spreken van een schaafwond wanneer de bovenste laag van de huid beschadigd is door schuring tegen een ruw oppervlak, zoals bij vallen op de grond, schuren tegen tapijt, of een ongeluk tijdens het sporten, zoals een sliding bij voetbal. Schaafwonden zijn meestal oppervlakkige verwondingen die de buitenste laag van de huid aantasten.
(Oppervlakkige) snijwonden
Bij een snijwond wordt de huid opengesneden door een scherp voorwerp, zoals een mes, glas of metaal. Een snijwond kan variëren van oppervlakkig, waarbij alleen de bovenste laag van de huid is beschadigd, tot diep, waarbij meerdere lagen van de huid, en soms spieren en pezen, zijn doorgesneden. Kenmerken van een snijwond zijn onder andere een gladde rand rond de wond, en vaak een aanzienlijke hoeveelheid bloed, afhankelijk van de diepte en locatie van de snee.
Brandwonden
Een brandwond kan ontstaan als de huid in contact komt met een heet voorwerp, of juist bij een zeer koud voorwerp. De temperatuur, de tijd dat de huid in contact is het het warme of zeer koude voorwerp en de oorzaak van de verbranding bepalen de diepte van de brandwond.
Brandwonden kunnen ontstaan door aanraken van hete voorwerpen, hete vloeistoffen, elektriciteit, de zon, chemicaliën of door vuur.
Brandwonden komen in drie gradaties voor:
- Eerstegraads brandwonden: de opperhuid is nog niet beschadigd, maar de huid is rood, droog, pijnlijk maar voelt nog soepel aan.
- Oppervlakkige tweedegraads brandwonden: hierbij is de opperhuid beschadigd en ontstaat er blaarvorming. De huid is rood, vochtig, pijnlijk, bedekt met intacte blaren en voelt nog soepel aan.
- Diepe tweedegraads brandwonden: naast de opperhuid is ook de lederhuid aangetast. Bij een diepe tweedegraads verbranding is een duidelijke wond zichtbaar. Deze wond is roodachtig/wit met een niet egaal oppervlak, pijnlijk, bedekt met vocht gevulde blaren en de huid voelt stug aan.
- Derdegraads brandwonden: de meest ernstige brandwonden. De huid is beschadigd tot op het vetweefsel. De wond doet geen pijn omdat ook de zenuwuiteinden aangetast zijn. De wond is wit en/of zwart, droog en de huid voelt stug aan.
Verstuikingen of verrekkingen
Een verstuikingen ontstaat meestal als gevolg van een verkeerde beweging en komt meestal voor bij de enkel, knie, vinger of voet. Bij een verstuiking heb je meestal last van een zwelling, (blauwe) verkleuring en belemmering bij het strekken en/of buigen, of belasten van het gewricht.
Een spierverrekkingen is een overrekking waarbij de spiervezels worden uitgerekt. De symptomen variëren doorgaans van pijn of gevoeligheid, roodheid of blauwe plekken en pijn bij bewegen.
Insectenbeten
Insectenbeten kunnen jeuk, pijn en bulten veroorzaken. Terwijl de insecten steken, brengen ze een giftige stof in je huid. Je herkent een insectenbeet door jeuk, zwelling, rode vlekken op de huid of door een allergische reactie.
Wanneer raadpleeg je een arts?
Als de wond diep is, niet stopt met bloeden, geïnfecteerd lijkt te zijn, of als je twijfelt over de ernst ervan, aarzel dan niet om medische hulp in te roepen. Diepe wonden, beten of brandwonden vereisen speciale zorg en het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen.
Behandeling van wonden
Behandeling van een schaafwond
- Spoel de wond goed schoon met lauw, stromend water. Gebruik hierbij geen zeep.
- Geen water in de buurt? Maak de wond dan schoon met een niet-kleurend waterig ontsmettingsmiddel.
- Verwijder vuil met water en gebruik hier eventueel een zacht borsteltje bij. Oppervlakkig vuil zoals steentjes of stukjes glas dat niet weggespoeld wordt, kun je verwijderen met een pincet.
- Laat de schaafwond aan de lucht drogen. Dek eventueel af met een niet-verklevend, steriel verband of gaasje.
- Neem contact op met de huisarts als de wond niet goed schoongemaakt kan worden of bij twijfel over de grootte van de wond.
Behandeling van een snijwond
- Als de wond heftig bloedt of erg diep is, oefen dan druk uit op de wond en bel meteen 112.
- Bij een oppervlakkige snijwond spoel je de wond schoon met lauw, stromend water. Gebruik hierbij geen zeep
- Geen water in de buurt? Maak de wond dan schoon met een huidontsmettingsmiddel.
- Gebruik hechtstrips om het bloedverlies te verminderen of te stoppen.
- Dek de wond af met een steriel gaasje (oftewel: kompres) of verband.
Uitgelicht product
Steriele gaaskompressen
ABENA steriele gaaskompressen zijn multi-inzetbaar. Voor het steriel afdekken van wonden, maar ook voor huid- en mondreiniging of als zalfkompres.
Behandeling van brandwonden
Koel bij verbranding direct 15 tot 20 minuten met lauw zacht stromend water en verwijder zo snel mogelijk kleding en sierraden. Laat kleding die aan de wond kleeft zitten. Dep de wond na het koelen voorzichtig droog (met een steriel gaasje) en kijk vervolgens of deze verbonden moet worden. Smeer niets op de brandwond. Zalf, balsems of anderen middelen maken de wond juist erger. Gebruik ook geen jodium of betadine.
Bel bij ernstige brandwonden altijd met de huisarts of 112.
Behandeling van een verstuiking of verrekking
- Verwijder eventuele sierraden.
- Koel ongeveer 10 tot 20 minuten onder koud stromend water of met een coldpack (let op dat je de coldpack in een doek wikkelt om brandwonden door koude te voorkomen).
- Stop met koelen als de pijn toeneemt.
- Zorg ervoor dat het gewricht niet nog meer belast wordt en neem een tijdje rust.
- Beweeg het gewricht regelmatig voorzichtig heen en weer zonder het gewricht te belasten om het herstel te bespoedigen.
- Ondersteun het gewricht met een universeel windsel.
- Ga naar een huisarts of fysiotherapeut als de klachten niet afnemen.
Behandeling van insectenbeten
Een koude, natte doek helpt tegen jeuk en pijn bij insectenbeten. Ook kun je een verkoelende en kalmerende crème aanbrengen op de insectenbeet, zoals de Active Gel van ABENA.
Haal bij een bijen- of wespensteek altijd de angel uit de huid. De angel blijft meestal vastzitten in de huid en blijft zo verder gif afgeven. Haal hem eruit door met bijv. een bankpasje over de huid te schrapen, net onder de plaats waar de angel in de huid zit.
Ben je gebeten door een teek? Verwijder de teek dan zo snel mogelijk met een speciale tekentang. Neem de teek bij de kop vast en draai de teek uit de huid. Reinig de wond na verwijderen van de teek met een desinfecterende spray en houd de beet gedurende 30 dagen goed in de gaten. Raadpleeg een arts als er uitslag ontstaat rondom de beet en de ringen groter worden.
Weet je niet door welk insect je gebeten bent, of krijg je een allergische reactie, neem dan zo snel mogelijk contact op met een arts.
Onthoud altijd dat, ongeacht het type wond, het belangrijk is om de wond regelmatig te controleren op tekenen van infectie, zoals roodheid, zwelling, pijn en pus. Als de verwonding ernstig is of als je twijfelt over hoe je deze moet behandelen, raadpleeg dan onmiddellijk een arts. Eerste hulp is de eerste stap naar een snel herstel, en het juiste verband kan een groot verschil maken in het genezingsproces. Bekijk het assortiment van ABENA’s verbanden en zwachtels.
Het belang van goede wondzorg
Het is belangrijk om wonden goed te verzorgen. Zo verloopt het wondgenezingsproces zo optimaal mogelijk en kunnen infecties voorkomen worden. Houd de wond vochtig en schoon en bescherm de wond met een beschermend verband zodat de wond niet opnieuw beschadigd kan raken.
Lees ook:
Ons adviesteam staat voor je klaar
Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.
Aanbevolen producten
-
Pleisters
ABENA post-operatieve wondpleister film met frame
Vanaf: €35,99 Product bekijken Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina -
Kompressen
ABENA Hydrofiel gaaskompres – 100 stuks
Vanaf: €2,00 Product bekijken Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina 15% korting op jouw eerste bestelling
Ja, dat wil ikSchrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct een kortingscode.
-