De 4 fasen van dementie

4 fases van dementie

Dementie kent 4 fases, waarbij iemand zijn of haar dagelijkse handelingen steeds minder goed beheerst. Elke nieuwe fase vraagt om intensievere hulp bij iemands persoonlijke verzorging. Ben jij je bewust van deze fases en de kenmerken die erbij horen? Bekijk de kenmerken en zie hoe je per fase de beste hulp kunt bieden.

Inhoudsopgave

Fase 1: Bedreigd

Fase 2: Verdwaald

Fase 3: Verborgen

Fase 4: De verzonken ik

Bestel een proefpakket

Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.

Dementie en incontinentie in cijfers

Veelgestelde vragen

Dementie komt voor in verschillende vormen. In het algemeen uit dementie zich in de eerste fase in vergeetachtigheid; taalproblemen bijvoorbeeld door niet op woorden te kunnen komen of de betekenis van woorden vergeten; gedragsverandering, bijvoorbeeld ongeduldiger worden of woedeaanvallen; problemen met dagelijkse handelingen zoals boodschappen doen of het bedienen van een computer; schaamte of woede als iemand zelf beseft dat hij/zij iets niet meer weet.

Zorg ervoor dat iemand zich op een prettige manier geholpen voelt in plaats van het idee krijgt dat hij of zij dingen vergeet. De beste hulp is rekening houden met iemands gevoelens en hem/haar niet teveel confronteren.

Aantal tips:

  • Praat in duidelijke en korte zinnen
  • Overvraag niet, vertel iets over jezelf
  • Vermijd bestraffende taal
  • Doe dingen voor en toon hoe het moet

Bij dementie belanden personen in verschillende fases waarbij verdwaling optreedt en vergeetachtigheid ontstaat en kan invloed hebben op de mobiliteit waardoor ze soms niet meer weten waar het toilet zich bevindt of te laat bij het toilet komen.

Dementie begint met het achteruitgaan van informatie-opname. De grip op de omgeving wordt kwijtgeraakt en er ontstaat moeite met logisch redeneren en vooruitplannen. Ook wordt lezen, schrijven en spreken lastiger. Vaak reageren mensen in het begin met ontkennen, verbergen, woede, in zichzelf keren en somberheid. Ze voelen zich bedreigd.

Kenmerken van dementie zijn:

  • Vergeetachtigheid
  • Taalproblemen, bijvoorbeeld niet op woorden kunnen komen
  • Gedragsverandering: woedeaanvallen of ongeduldig worden
  • Problemen met dagelijkse handelingen zoals het bedienen van een computer, boodschappen doen.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

Huidverzorging bij dementie

Lees meer
gevolgen van dementie bij incontinentie

Gevolgen van incontinentie bij dementie

Lees meer

Dementie in de praktijk

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen