Gevolgen van incontinentie bij dementie

Gevolgen van incontinentie bij dementie

Incontinentie kan ingrijpend zijn voor de kwaliteit van leven. Zeker als het gaat om iemand die lijdt aan dementie. Zonder de best passende zorg kan verlies van urine en/of ontlasting lichamelijke problemen veroorzaken. Maar het heeft ook gevolgen voor iemands geestelijke en sociale welzijn.

Inhoudsopgave

Psychische en sociale problemen

Incontinentie bij dementie kan verschillende reacties oproepen. Sommige ouderen worden opstandig en voelen zich slachtoffer. Anderen worden boos of verdrietig, of schamen zich. Zij voelen zich tot last van hun mantelzorger en professionele hulpverlener. Daarnaast zijn ouderen vaak bang om hun zelfstandigheid te verliezen en afhankelijk te worden van anderen.

Incontinentie als ouderdomskwaal

Er zijn ook ouderen die incontinentie zien als een typische ouderdomskwaal, iets dat bij een hoge leeftijd hoort. Vaak gaan ze zelf manieren verzinnen om hiermee om te gaan. Zoals dichtbij het toilet blijven, minder drinken of maandverband gebruiken. Ook kan het zijn dat ze ervoor kiezen om sociale contacten en intimiteit uit de weg te gaan. Zo proberen ze hun ‘ongelukjes’ te verbergen. Dit alles kan ervoor zorgen dat ouderen met incontinentie vereenzamen en een gevoel van nutteloosheid krijgen.

dementie en incontinentie hulp advies oplossing

Een negatief zelfbeeld en depressieve gevoelens zijn mogelijke gevolgen van incontinentie bij dementie.

Maak het bespreekbaar

Wat iemands reactie ook is: praat erover met hem of haar of met mensen uit je eigen omgeving. Met een huisarts of een zorgprofessional bijvoorbeeld. Probeer te achterhalen wat de oorzaak van de incontinentie is. Dit kan bijvoorbeeld komen door een blaasontsteking of de invloed van medicijnen. Of doordat iemand het toilet niet kan vinden of problemen heeft om op het toilet te gaan zitten.

Vervolgens kun je samen met een zorgprofessional nadenken over een aanpak op maat om problemen met toiletgang te voorkomen. Samen op zoek naar werkbare oplossingen. Om de kwaliteit van leven van álle betrokkenen te verbeteren.

Plasproblemen zijn nog steeds een taboe, niet alleen bij ouderen, blijkt uit een recent onderzoek van de Continentie Stichting Nederland. Daarnaast bestaat er veel onwetendheid over dit onderwerp. 15% van de mensen met plasklachten praat hier uit schaamte nooit over en nog eens 19% doet dit soms wel maar vindt het niet prettig. En als men er wel over praat, is dat vooral met de eigen partner gevolgd door familie en kennissen. De huisarts komt pas op plaats vier. Veel mensen lopen uit schaamte dus door met plasklachten in plaats van naar de dokter gaan.

Lichamelijke problemen

Verlies van urine en/of ontlasting kan leiden tot huidproblemen, zoals roodheid en jeuk. Wij noemen dit vochtletsel of IAD (incontinentie geassocieerde dermatitis). De kwetsbare huid van vaak oudere mensen is minder bestand tegen bacteriën en schimmels in de urine of ontlasting die de huid kunnen aantasten.

Pijn en jeuk kunnen een grote invloed hebben op de kwaliteit van iemands leven. Daarom zijn een goede hygiëne, huidverzorging en de juiste incontinentiematerialen essentieel om dergelijke problemen te voorkomen en te verminderen.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Anita, Vera en Miranda helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Incontinentiemateriaal kiezen

Om huidproblemen te voorkomen is het belangrijk om incontinentiemateriaal te kiezen dat bij iemand past. Zodat er geen urine of ontlasting door of langs het materiaal lekt en de huid optimaal wordt beschermd.

Kies altijd voor een oplossing op maat. Welk incontinentiemateriaal past het best bij de persoon om wie het gaat? Welk materiaal is in zijn of haar situatie het meest geschikt en in welke fase van dementie bevindt hij of zij zich? En natuurlijk ook: wat is voor u als naaste of mantelzorger werkbaar?

Raadpleeg voor tips over incontinentiemateriaal en de beste keuze voor jouw situatie een continentieverpleegkundige. Of neem contact op met het Abena Adviesteam. Wij helpen je graag verder.

Doorlekken van incontinentiemateriaal is erg vervelend. Vaak is het niet het materiaal dat lekt, maar de urine die langs de rand van het materiaal in de liezen loopt. Dat kan veroorzaakt worden doordat de maat of het absorptieniveau van het materiaal niet juist is. Of doordat het materiaal niet juist is aangelegd.

Tip

Soms heeft iemand met dementie recht op een plukpak. Een comfortabel pak van katoen dat zogenaamd ‘plukgedrag’ voorkomt en dat gebruikt kan worden in plaats van normale nachtkleding. Dit kan helpen wanneer iemand bijvoorbeeld aan incontinentiemateriaal loopt te plukken. Bespreek de voor- en nadelen met een zorgprofessional.

Tip

Wanneer incontinentiemateriaal niet fijn zit, kunnen mensen met dementie eraan gaan trekken of doen het af, met een natte kleding of een nat bed als gevolg. In sommige gevallen is er zoveel weerstand tegen het dragen van incontinentiemateriaal, dat het gebruik van speciale onderleggers ter bescherming van het matras een goede oplossing is.

Incontinentiemateriaal proberen

Incontinentiemateriaal kan het verschil maken bij ongewenst urine- en/of ontlastingsverlies. Het materiaal bestaat er in vele vormen en maten. Neem voor de beste hulp bij het kiezen van het juiste incontinentiemateriaal contact met ons op. Bel de Abena Advieslijn 0485 11 50.

Gratis Abena Pants proefpakket ontvangen?
In het beginstadium van dementie wordt vaak de Abena Pants ingezet bij een ongelukje. Dit incontinentiemateriaal lijkt namelijk het meeste op vertrouwd ondergoed. Bestel nu eenvoudig een proefpakket van de Abena Pants of elke ander incontinentiemateriaal.

Hulp & advies

Neem contact op met het Abena Adviesteam: 0485 34 34 44.
Of stuur een e-mail naar support@abena.nl

Huidverzorging

Goed incontinentiemateriaal zorgt ervoor dat het vocht van urine en ontlasting niet langdurig in contact is met de huid. Snelle absorptie en huidvriendelijke materialen voorkomen vochtletsel. Naast goed materiaal is het tijdig verwisselen, een goede hygiëne en huidverzorging en het goed aanleggen van het materiaal belangrij

Incontinentieletsel

Bescherm de huid extra tegen vocht door het preventief aanbrengen van een barrièrecrème. Mocht er toch vochtletsel ontstaan, dan is het belangrijk een arts te raadplegen. Je herkent vochtletsel door roodheid en een verweking van de huid en in een later stadium door wonden.

Incontinentieletsel bevindt zich op de billen of in de liezen, smetten (combinatie door vocht, warmte en wrijving) ontstaat in de huidplooien zoals liezen, oksels, onder de borsten of in de buik en benen.

Incontinentieletsel is te herkennen:

  • Aan een grillige, niet scherpe vorm
  • Aan de plaats (waar de huid in contact komt met urine en ontlasting)
  • Aan wegdrukbare roodheid
  • Vaak sprake van kopieletsel (ene en andere bilhelft)
  • Rood of geel aspect

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

dementie en incontinentie

Menswaardige zorg bij dementie

Lees meer

Huidverzorging bij dementie

Lees meer

Toiletgang bij dementie

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen