Veel mensen vinden het moeilijk kiezen tussen de verschillende soorten incontinentiemateriaal. Ze twijfelen tussen een inlegger en een broekje of weten niet welk absorptievermogen ze nodig hebben. Welk incontinentiemateriaal iemand nodig heeft, is daarnaast onder andere afhankelijk van geslacht en het type incontinentie.

Het juiste incontinentiemateriaal kiezen

Het juiste incontinentiemateriaal kiezen is heel persoonlijk. Ben je man, vrouw of kind? Hoe zelfstandig of mobiel ben je? Heb je een actieve of een passieve leefstijl? Iemand met hetzelfde profiel in dezelfde levensfase kan toch voor een ander product kiezen. Schakel daarom altijd hulp in om je te helpen met het maken van een keuze. Zodat je goed inzicht hebt in de verschillende soorten incontinentiematerialen. En welk type aansluit bij jouw situatie.

bel-abena-adviesteam

Bel voor persoonlijk advies voor het juiste incontinentiemateriaal het Abena Adviesteam:

0485-58 11 50

abena-producten-incontinentie-onderleggers-bambo-nature-luiers

Man, vrouw of kind?

Abena heeft producten speciaal voor vrouwen, mannen en kinderen. Hoewel de meeste producten geschikt zijn voor zowel mannen als vrouwen, zijn de speciale mannenproducten aangepast aan de anatomie van het mannelijk lichaam en bieden ze extra bescherming aan de voorzijde. Voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar is er bovendien een speciaal tussenmaatje: de Abri-Form Junior.

Om zeker te weten welk incontinentiemateriaal het beste bij een persoon past, is het mogelijk om gratis proefpakketten van Abena aan te vragen.

Vormen van incontinentie

Urine-incontinentie kent verschillende oorzaken en is er in verschillende vormen. Ook kan er sprake zijn van ontlastingsincontinentie of fecale incontinentie, waarbij iemand ongewild ontlasting verliest. Abena heeft hiervoor speciale producten beschikbaar met hoog opstaande barrièrerandjes en extra sterke elastieken om de ontlasting op te vangen en lekkages tegen te gaan. Daarnaast valt urine-incontinentie op te delen in verschillende soorten incontinentie. Een (huis)arts of specialist kan onderzoeken wat de oorzaak is. Hij of zij kan bovendien vaststellen of de problemen permanent of tijdelijk zijn en welke behandelingen de problemen kunnen verhelpen of verminderen.

arts raadplegen incontinentie huisarts

Soorten incontinentie

Stressincontinentie

Stressincontinentie ofwel inspanningsincontinentie is de meest voorkomende vorm van ongewild urineverlies. Stressincontinentie wordt veroorzaakt door een verzwakking van de bekkenbodemspieren en doet zich voor bij lichamelijke inspanningen zoals sporten, springen of hoesten en niezen.

Aandrangincontinentie

Aandrangincontinentie is een vorm van incontinentie waarbij sprake is van een plotselinge, niet te onderdrukken aandrangdrang om te plassen. Aandrangincontinentie ontstaat vaak door zenuwaandoeningen, terwijl ook stress, medicijnen en overmatig alcoholgebruik een rol kunnen spelen.

Overloopincontinentie

Overloopincontinentie of druppelincontinentie ontstaat doordat mensen niet goed in staat zijn om de complete blaasinhoud leeg te plassen. Hierdoor loopt de blaas letterlijk over. Overloopincontinentie ontstaat als gevolg van beschadigingen van de zenuwen en spieren rond de blaas.

Reflexincontinentie

Reflexincontinentie is het gevolg van neurologische aandoeningen zoals een herseninfarct of de ziekte van Parkinson, waarbij de blaasspieren niet goed worden aangestuurd door de hersenen. Bij reflexincontinentie verliest iemand urine zonder aandrang te voelen om naar het toilet te gaan.

Functionele incontinentie

Functionele incontinentie is een vorm van incontinentie waarbij de blaas goed werkt, maar iemand door een psychische of lichamelijke aandoening niet in staat is om zelfstandig op tijd naar het toilet te gaan. Denk aan mensen met een dwarslaesie en mensen die slecht ter been of blind zijn.

Zwangerschapsincontinentie

Zwangerschapsincontinentie is geen vorm van incontinentie op zich, wel is het zo dat stressincontinentie relatief vaak voorkomt bij zwangere vrouwen. Daarom wordt deze vorm ook wel zwangerschapsincontinentie genoemd. Hormonale veranderingen en gewichtstoename zorgen ervoor dat de bekkenbodemspieren verzwakt worden.

Fecale incontinentie

Fecale incontinentie of ontlastingsincontinentie is het ongewild verliezen van ontlasting. De meest voorkomende oorzaak van fecale incontinentie is een beschadiging of verzwakking van de anale kringspier. Dit kan zowel een aangeboren afwijking zijn als ontstaan door complicaties bij een operatie.

Dubbele incontinentie

Dubbele incontinentie is ongewild verlies van urine én ontlasting. De meeste mensen met fecale incontinentie hebben ook last van urineverlies. Daarnaast kan er ook sprake zijn van gemengde incontinentie, waarbij verschillende vormen van urineverlies zich combineren.

voorbeeld druppels incontinentiemateriaal abena

Absorptievermogen

De mate van ongewild urineverlies is een belangrijke raadgever bij de keuze voor het juiste incontinentiemateriaal. Bij licht urineverlies is een inlegger meestal voldoende, terwijl bij matig tot zwaar urineverlies een slip of broekje meer voor de hand ligt. Daarnaast is het belangrijk om goed te kijken naar het absorptievermogen van een product. Het absorptievermogen is de hoeveelheid urine die incontinentiemateriaal in staat is op te nemen en vast te houden zonder dat er lekkages ontstaan. Abena werkt hiervoor met een schaal van negen druppels, variërend van 75 ml (lichtste product) tot 4000 ml (zwaarste product). De maximale absorptiecapaciteit wordt bepaald aan de hand van Rothwell test.

Aanbevolen producten van Abena

 • Abri-flex-l1

  Abri-Flex

  Discreet en superzacht absorberend broekje voor zwaar tot zeer zwaar urineverlies. Met lycra-elastieken voor een uitstekende pasvorm.

  Opties selecteren
 • Abena-light-mini-1

  Abena Light

  Anatomisch gevormde inlegger, geschikt voor licht tot matig urineverlies. Discreet en hygiënisch verpakt.

  Opties selecteren
 • Abena-man-formula-0

  Abena Man

  Inlegverband voor mannen met licht tot matig urineverlies. Voorzien van een hechtstrip voor een goede fixatie in het ondergoed.

  Opties selecteren
 • Abri-form-s4

  Abri-Form

  Incontinentieslip met hersluitbare tapes voor zwaar tot zeer zwaar urineverlies. Met anti-lekrandjes en urine-verzadigingsindicator.

  Opties selecteren

Productmaat

Het absorptievermogen van een product heeft niets te maken met de grootte van het incontinentiemateriaal. Een te groot incontinentieproduct vergroot juist de kans op lekkages, terwijl een te klein product niet comfortabel aanvoelt. Daarom is een goede maatkeuze van groot belang. Door de heupomvang op te meten kan worden bepaald welk incontinentiemateriaal het beste past (zie onderstaande maattabel). Abena heeft incontinentiemateriaal beschikbaar in de maten XS tot en met XXL, bovendien is er een speciale productlijn voor mensen met een heupomvang tot 254 centimeter.

De heupomvang kan worden gemeten door een meetlint 10 centimeter onder de navel, rondom het breedste gedeelte van de heupen te spannen.

Pasvorm en aanleginstructies

Om inlegverbanden beter op hun plaats te houden, is het mogelijk om speciaal fixatieondergoed te gebruiken. Fixatieondergoed heeft een breder kruisgedeelte dan normaal ondergoed, waardoor de inleggers beter aansluiten en de kans op lekkages tot een minimum wordt beperkt. Daarnaast is het heel belangrijk om de aanleginstructies van de verschillende producten goed op te volgen. Een goed aangelegd incontinentieverband voorkomt lekkages en zorgt voor een extra comfortabel gevoel. De aanleginstructies van Abena zijn er zowel op papier als in handige video’s.

Mobiliteit

Incontinentie komt vaak voor bij mensen in instellingen en verpleeghuizen. Ruim 48% van de cliënten heeft hier mee te maken. Ouderen en mensen met een beperking hebben bovendien vaak hulp nodig bij de verschoning van het incontinentiemateriaal. Incontinentiemateriaal met plakstrips is makkelijker te verschonen voor zorgmedewerkers. Voor mensen met een actieve levensstijl zijn broekjes en inleggers mogelijkerwijs beter geschikt, omdat zij beter zelf in staat zijn om de incontinentieproducten te verwisselen als deze vol zijn.

verpleeghuis incontinentie
iad abena incontinentie

Huidvriendelijk

De huid is zeer gevoelig voor vocht en urine in het bijzonder. Hierdoor lopen mensen met incontinentie een verhoogd risico op huidproblemen, zoals incontinentie geassocieerde dermatitis (IAD). Het gebruik van speciale huidverzorgingsproducten helpt om de huid te beschermen en te verzorgen. Daarnaast is het belangrijk om incontinentiemateriaal te kiezen met een TopDrylaag die de urine snel absorbeert en goed vasthoudt. De maximaal ademende AirPlus folie in de producten van Abena voorkomt bovendien een broeierig gevoel en vermindert de kans op huidirritatie.

Gratis proefpakketten

Om zeker te weten welk incontinentiemateriaal het beste bij een persoon past, is het mogelijk om gratis proefpakketten van de Abena producten aan te vragen. Dit kan tot een maximum van drie stuks. De proefpakketten worden discreet verpakt en volledig gratis verstuurd. Ook is het mogelijk om als mantelzorger producten voor iemand anders te bestellen. Medewerkers van woonzorgcentra, verpleegkundigen van de poli urologie en andere zorgprofessionals kunnen terecht in MijnZorgportaal, waar zij onbeperkt gratis proefpakketten voor hun cliënten kunnen aanvragen.

proefpakket abena
abena-producten-incontinentie-onderleggers-bambo-nature-luiers

Abena is dé specialist op het gebied van basiszorg

Zie onze online winkel voor incontinentiematerialen en huidverzorgingsproducten.

Abena Healthcare Catalogus

Abena levert producten voor de basiszorg, van incontinentieproducten en huidverzorgingsproducten tot infectiepreventie en facilitaire producten. Je vindt deze producten in onze Healthcare Catalogus.​

catalogus healthcare abena zorg