Bescherming bij ontlastingsincontinentie en ontlastingsverlies

(Tijdelijke) oplossing bij ontlastingsincontinentie en ontlastingsverlies

Incontinentiemateriaal kan een (tijdelijke) oplossing zijn. Abena heeft speciaal incontinentiemateriaal voor fecale incontinentie. Voor zwaar verlies van ontlasting maar ook voor verlies van veegjes of dunne ontlasting. Alle incontinentieproducten van Abena zijn tevens geschikt voor mensen met dubbele incontinentie. Dubbele incontinentie houdt in dat mensen zowel urine als ontlasting verliezen.

Inhoudsopgave

Het kiezen van het juiste incontinentiemateriaal is per persoon en situatie verschillend. Heeft iemand last van veel ontlastingsincontinentie? Of af en toe een veegje of een beetje dunne ontlasting? Is de persoon nog zelfredzaam en actief of is hij of zij zorgafhankelijk. En wat is de persoonlijke voorkeur?

Veegjes ontlastingsverlies

Voor veegjes ontlasting kunnen kleinere inlegverbanden gebruikt worden zoals de Abena Light en Abena Man Formula inlegverbanden. Dit zijn inlegverbanden met een hechtstrip die in een normale onderbroek geplakt kunnen worden. Of een absorberend broekje zoals de Abena Pants. Voor mensen die urine incontinent zijn en af en toe een veegje ontlasting verliezen, adviseren wij een Abena Let inlegverband zonder beschermzijde en zonder hechtstrip. Deze wordt in een absorberend broekje of slip gedragen en kan snel vervangen worden bij verlies van ontlasting.

Af en toe verlies van dunne ontlasting

Bij dunne ontlastingsincontinentie adviseren wij een product te kiezen dat goed aansluit aan het lichaam zoals een broekje, slip of heupbandsysteem of een groter inlegverband zoals de Abena San inlegverbanden zonder hechtstrip. Kies voor één van de lichter absorberende producten. Een product dat veel vocht kan absorberen is niet nodig bij deze vorm van ontlastingsincontinentie. 

Zwaar verlies van ontlasting

Voor het verliezen van de gehele darminhoud of zware diarree adviseren wij een product te kiezen dat goed aansluit aan het lichaam zoals een broekje, slip of heupbandsysteem of de Abena San Special, een inlegverband speciaal voor zware ontlastingsincontinentie. Kies voor de producten met een hoge absorptie.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Veegjes ontlasting

 • Abena Light  inlegverbanden met hechtstrip en beschermzijde, voor vrouwen en mannen.
 • Abena Man Formula  inlegverbanden met hechtstrip voor mannen. Bij ontlastingsincontinentie adviseren wij dit inlegverband achterste voren aan de achterzijde van een goed aansluitende onderbroek te plakken.
 • Abena Pants  absorberende broekjes die lijken op een normale onderbroek. Zeer geschikt voor mensen met een actieve levensstijl.
 • Abena Let inlegverbanden zonder hechtstrip en beschermzijde. Geschikt voor mensen met dubbele incontinentie (incontinentie van ontlasting & incontinentie van urine) die af en toe veegjes of dunne ontlasting verliezen en die alleen het inlegverband willen vervangen. Dit verband kan in een absorberend broekje of slip gelegd worden en na het ontlastingsverlies eenvoudig verwijderd worden.

Dunne ontlasting

 • Abena San inlegverbanden zonder hechtstrip. Wij adviseren dit inlegverband in een speciale fixatieonderbroek te dragen met een breder kruisgedeelte.
 • Abena Pants absorberende broekjes die lijken op een normale onderbroek. Zeer geschikt voor mensen met een actieve levensstijl.
 • Abena Slip absorberende slips met plakkers, Sluiten goed aan aan het lichaam.
 • Abena Wing  absorberende slips met heupbandsluiting. Zijn gemakkelijk zelf aan te leggen. 

Zwaar ontlastingsverlies

 • Abena San Special inlegverbanden zonder hechtstrip met extra hoge barrièreranden en ingebouwde pockets voor een maximale bescherming tegen lekkages bij verlies van ontlasting. Wij adviseren dit inlegverband in een speciale fixatieonderbroek te dragen met een breder kruisgedeelte.
 • Abena Pants  absorberende broekjes die lijken op een normale onderbroek. Zeer geschikt voor mensen met een actieve levensstijl.
 • Abena Slip absorberende slips met plakkers, Sluiten goed aan aan het lichaam.
 • Abena Wing  absorberende slips met heupbandsluiting. Zijn gemakkelijk zelf aan te leggen.

Veelgestelde vragen

Ontlastingsincontinentie is het ongewild verliezen van ontlasting, zoals veegjes ontlasting, dunne ontlasting (diarree) en zelfs de gehele darminhoud. Dit kan verschillende oorzaken hebben.  

Incontinentiemateriaal kan een tijdelijke oplossing zijn. Abena heeft speciaal incontinentiemateriaal voor fecale incontinentie zoals inlegverbanden en absorberende broekjes.

Incontinentie van ontlasting komt vaak voor bij ouderen. Een oorzaak hiervoor kan zijn dat de spieren in de anus na verloop van jaren verslappen en/of beschadigen. Maar ontlastingsincontinentie kan ook bij jongere volwassenen en bij kinderen optreden. 

Als je je ontlasting niet kunt ophouden is er sprake van ontlastingsincontinentie. Een oorzaak hiervan zou kunnen zijn dat de spieren in de anus verslapt en/of beschadigd zijn. Neem altijd contact op met je (huis)arts bij verlies van ontlasting om de oorzaak te achterhalen.

Bestel een proefpakket

Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

Abena huidverzorging bij verlies van urine en ontlasting

Huidproblemen: door verlies van urine en ontlasting

Lees meer
Abena winderigheid, overloopdiarree en ontlastingsverlies

Winderigheid, overloopdiarree en fecale incontinentie

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

incontinentie kenniscentrum
Geen producten in je winkelwagen