Luie blaas - oorzaken en gevolgen

Oorzaken van een luie blaas

Een luie blaas is een aandoening waarbij de blaasspieren niet sterk genoeg zijn en slap zijn geworden. Deze aandoening wordt ook wel hypotone blaas, atone blaas of onderactieve blaas genoemd. Een luie blaas ontstaat na een lange periode van ophouden van de plas. Hierdoor moet je veel plassen, maar plas je je blaas niet goed leeg. Dit komt door het voortdurend dichtknijpen van de sluitspier, ook tijdens het plassen.

Inhoudsopgave

Oorzaken van een luie blaas

  • Verzwakte blaasspieren: De blaas wordt omringd door spieren die verantwoordelijk zijn voor het samentrekken en legen van de blaas. Als deze spieren zwakker worden, kan de blaas soms niet volledig legen. Urine die achter blijft in de blaas kan een blaasontsteking veroorzaken. 
  • Beschadigde zenuwen: de blaas stuurt via zenuwen signalen naar de hersenen dat de blaas geleegd moet worden. Beschadigde zenuwen kunnen de signalen van de blaas naar de hersenen verstoren, waardoor de controle over het plassen verloren kan gaan. Mogelijke oorzaken van zenuwschade zijn diabetes, overmatig alcoholgebruik of het kan ontstaan na een medische ingreep in de kleine bekken.
  • Medicijnen: Sommige medicijnen, zoals diuretica of medicijnen voor de behandeling van hoge bloeddruk, kunnen de blaas beïnvloeden en de symptomen van een hypotone blaas veroorzaken.
  • Verstopping: Een luie blaas bij de man kan ook veroorzaakt worden door een verstopping van de prostaat, die de volledige capaciteit van de blaas blokkeert. 

Gevolgen van een luie blaas

  • De blaas wordt uitgerekt en groter omdat deze niet helemaal leeg is na het plassen.
  • Vaak blaasontsteking. Doordat er urine in de blaas achterblijft na het niet volledig ledigen van de blaas, kan een blaasontsteking ontstaan.
  • Onvrijwillig urineverlies: Een van de meest voorkomende gevolgen van een hypotone blaas is onvrijwillig urineverlies, ook bekend als urine-incontinentie. Dit kan een impact hebben op het dagelijks leven, sociale interacties en zelfvertrouwen.
  • Verstoorde slaap: Ook ’s nachts hebben mensen met een hypotone blaas last van urineverlies. Hierdoor kan de slaap verstoord worden, wat weer kan leiden tot vermoeidheid en prikkelbaarheid.
  • Verminderde kwaliteit van leven: Mensen met een hypotone blaas kunnen zich beperkt voelen in hun dagelijkse activiteiten vanwege de constante angst voor een ongelukje en de noodzaak om vaak naar het toilet te gaan.
  • Sociale isolatie: De angst voor onvrijwillig urineverlies kan ervoor zorgen dat mensen sociale situaties vermijden, waardoor ze zich geïsoleerd en alleen kunnen voelen.
  • Verminderd zelfvertrouwen: Mensen met een hypotone blaas kunnen zich onzeker voelen over hun lichaamsfuncties, wat kan leiden tot een verminderd zelfvertrouwen.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Het is belangrijk om te begrijpen dat een luie blaas een medische aandoening is en dat er behandelingen beschikbaar zijn om de symptomen te verminderen en de levenskwaliteit te verbeteren. Als je symptomen van een luie blaas ervaart, is het raadzaam om een arts raad te plegen voor een juiste diagnose en om de meest geschikte behandelingsmogelijkheden te bespreken. Met de juiste aanpak en ondersteuning kunnen mensen met een luie blaas hun dagelijks leven weer beter onder controle krijgen.

Een van de mogelijke behandelingen zijn luie blaas training. Deze trainingen zorgen ervoor dat je blaas sterker wordt. Lees op deze pagina meer over blaastrainingen.

Abena helpt je graag

Onvrijwillig urineverlies is erg vervelend en kan een nadelige impact hebben op je dagelijkse leven. Abena helpt je graag om meer controle te krijgen hierop. Ons brede assortiment aan incontinentieproducten met verschillende vormen, maten en absorpties is geschikt voor iedereen. Voor vrouwen én mannen. Of je nu enkele druppels urine verliest of je gehele blaasinhoud. 

Bestel hier een proefpakket of koop het product in onze webshop.

Heb je hulp nodig bij het vinden van het juiste product? Vul dan onze keuzehulp in of neem contact op met een van onze Zorgadviseurs. Zij helpen je graag.

Bestel een proefpakket

Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

urineverlies na een bevalling

Urineverlies na een bevalling

Lees meer
Abena bekkenfysiotherapie bij incontinentie

Bekkenfysiotherapie bij incontinentie

Lees meer
Abena bekkenbodemoefeningen bij incontinentie

Bekkenbodemoefeningen

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij ABENA bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen

Gelukt!

Je bent nu aangemeld voor onze nieuwsbrief. 
Onderstaande code hebben we ook per email verstuurd.

15% Kortingscode:

WELKOM12