Het urine residu bepalen

Urineresidu bepalen is een belangrijk onderdeel van medisch onderzoek dat artsen en zorgverleners gebruiken om de gezondheidstoestand van patiënten in kaart te brengen. Urine is niet alleen een afvalproduct van ons lichaam; het bevat ook waardevolle informatie over de werking van onze nieren, de hydratatie en mogelijke onderliggende aandoeningen.

Inhoudsopgave

Wat is urineresidu?

Urineresidu is de hoeveelheid urine die na het plassen in de blaas achterblijft. Normaal gesproken zou de blaas na het plassen bijna leeg moeten zijn. Een kleine hoeveelheid urine kan nog in de blaas achterblijven. Dit residu kan variëren afhankelijk van leeftijd, geslacht en de gezondheidstoestand van een persoon.

Waarom urineresidu meten?

Het meten van urineresidu kan een indicatie geven van verschillende medische aandoeningen. Blijft er veel urine achter in de blaas, dan kan dit wijzen op urineretentie, een aandoening waarbij de blaas zich niet volledig leegt. Mogelijke oorzaken zijn een vergrote prostaat bij mannen, nier- of blaasstenen of zwakke blaasspieren en zenuwproblemen bij zowel mannen als vrouwen. Urineretentie kan leiden tot terugkerende urineweginfecties, schade aan de nieren en ongemak.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Hoe wordt urineresidu bepaald?

Het meten van urineresidu wordt op verschillende manieren gedaan, afhankelijk van de situatie en beschikbare middelen:

  1. Katheterisatie: Dit is de meest nauwkeurige methode, waarbij een dunne buis (katheter) wordt ingebracht in de blaas om de resterende urine rechtstreeks af te tappen. Deze methode wordt meestal alleen gedaan voor specifieke gevallen, zoals na een operatie of bij ernstige urineretentie, omdat deze methode vrij ingrijpend is.
  2. Bladderscan: Een minder ingrijpende methode is de bladderscan, waarbij een echografie (beeldvormend onderzoek via geluidsgolven) meet hoeveel urine er achterblijft in de blaas na het plassen. Het is een snelle en pijnloze methode die in veel klinieken en ziekenhuizen wordt gebruikt.

De interpretatie van de resultaten

Het bepalen van het urineresidu geeft waardevolle informatie aan de arts. Een normale waarde voor urineresidu verschilt per persoon, maar over het algemeen wordt 50 ml als normaal gezien. Als er meer urine achter blijft, kan verder onderzoek nodig zijn om de onderliggende oorzaak te bepalen.

Abena helpt je graag

Onvrijwillig urineverlies is erg vervelend en kan een nadelige impact hebben op je dagelijkse leven. Abena helpt je graag om meer controle te krijgen hierop. Ons brede assortiment aan incontinentieproducten met verschillende vormen, maten en absorpties is geschikt voor iedereen. Voor vrouwen én mannen. Of je nu enkele druppels urine verliest of je gehele blaasinhoud. 

Bestel hier een proefpakket of koop het product in onze webshop.

Heb je hulp nodig bij het vinden van het juiste product? Vul dan onze keuzehulp in of neem contact op met een van onze Zorgadviseurs. Zij helpen je graag.

Bestel een proefpakket

Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

urineverlies na een bevalling

Urineverlies na een bevalling

Lees meer
Abena bekkenfysiotherapie bij incontinentie

Bekkenfysiotherapie bij incontinentie

Lees meer
Abena bekkenbodemoefeningen bij incontinentie

Bekkenbodemoefeningen

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij ABENA bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen

Gelukt!

Je bent nu aangemeld voor onze nieuwsbrief. 
Onderstaande code hebben we ook per email verstuurd.

15% Kortingscode:

WELKOM12