Alles wat je moet weten over mondkapjes

Het dragen van een mondkapje – of eigenlijk een mondneusmasker – hoe zit dat nu precies? Naar school, in het OV, bij de kapper, of je nu consument of professional bent. Je wilt jezelf en anderen beschermen. Een mondkapje bij een kledingzaak kopen of een medisch mondneusmasker aanschaffen. Wat zijn nu precies de verschillen en waarom zou je voor een medisch mondneusmasker kiezen? Op deze pagina lees je meer over écht veilige mondneusmaskers voor onderweg (ook geschikt en toegestaan voor reizen in het OV), op het werk en in de zorg.

Verschillende soorten mondneusmaskers en hun bescherming

In de volksmond spreekt men vaak van een mondkapje. Echter, de juiste benaming is een mondneusmasker. En dat is niet voor niets. Het is namelijk belangrijk dat je het masker te allen tijden draagt over zowel je mond als je neus. Alleen dan biedt het mondneusmasker de juiste bescherming. Dat geldt voor zowel professionals als consumenten.

Er bestaan verschillende mondneusmaskers: medische mondneusmaskers en niet-medische mondneusmaskers.

Niet-medisch masker: voldoet niet aan de Europese richtlijnen en kwaliteitsstandaarden. Je beschermt door het dragen van zo’n maskers niet jezelf, maar je omgeving. Het is een aanvulling op de bestaande hygiënemaatregelen.

Medisch masker: voldoet aan de daarvoor geldende Europese richtlijnen en kwaliteitsstandaarden. Je beschermt jezelf (met een type IIR en FFP ademhalingsbeschermingsmaskers) en anderen. Uitstekend geschikt voor veilig reizen in het OV.

mondneusmasker wijzer mondkapje bescherming

Echt veilige mondneusmaskers voor onderweg, op het werk en in de zorg

Chirurgisch mondneusmasker, type IIR

Medisch mondneusmasker, voldoet aan EN 14683
mondmasker mondneusmasker

Een chirurgisch mondneusmasker dat niet alleen jezelf maar ook anderen beschermt. Kan gedragen worden bij de kapper of in de supermarkt, maar ook onderweg (toegestaan in het OV!) of in de zorg. Beschermt je neus- en mondslijmvliezen tegen spatten van anderen en tegelijkertijd beschermt het masker anderen tegen jouw hoest of nies. Daarnaast filtert het wat je uitademt en zorgt het ervoor dat je niet per-ongeluk met je handen je neus, ogen of mond aanraakt. Het is belangrijk dat je zorgt dat het masker zo goed mogelijk aansluit op het gezicht.

Ademhalingsbeschermingsmasker, type FFP2

Persoonlijk beschermingsmiddel, voldoet aan EN 149
ffp2 mondmasker

Dit ademhalingsbeschermingsmasker beschermt je tegen eventuele besmette deeltjes die je inademt via de lucht. Extra bescherming voor jezelf dus, dat is het verschil met de type IIR mondneusmaskers. Het masker filtert minimaal 94% van de deeltjes die je inademt. Wordt geadviseerd in de zorg, maar kan ook in bijvoorbeeld het OV of bij de kapper gebruikt worden. Het is erg belangrijk dat het masker helemaal aansluit op het gezicht, om zo lekkage aan de zijkanten te voorkomen.

Wanneer je weet hoe een virus zich verspreidt, snap je ook hoe een mondkapje beschermt, of juist niet beschermt.

Hoe verspreidt een virus zich?

Het COVID-19 virus wordt vooral overgedragen via neusvocht, speeksel en druppels die door niezen, praten of hoesten zich kunnen verspreiden. Via deze druppels wordt het virus door de lucht verspreid en kunnen op de slijmvliezen (mond, neus en ogen) van anderen terecht komen en hen zo besmetten. Ook kunnen deze druppels op oppervlakken komen die door mensen aangeraakt worden met de handen. Je hoeft dan alleen in je ogen, mond of neus te wrijven om het virus binnen te krijgen. Over het algemeen komen deze druppels niet verder dan 1,5 meter. Dat is ook de reden dat we nu leven in een anderhalve meter samenleving.

Sommige virussen verspreiden zich via aerosolen. Aerosolen zijn hele kleine vochtdeeltjes in de lucht. Als een virus zich verspreidt via aerosolen wordt het virus ook wel airborne genoemd. Dat wil zeggen dat het virus zich verspreidt via de lucht. Bij een nieuw virus moet wetenschappelijk onderzoek uitwijzen of het virus zich via de lucht verspreidt. Volgens het WHO zijn er momenteel geen onderzoeken die aantonen dat het nieuwe coronavirus airborne is, maar er zijn ook geen onderzoeken die dit uitsluiten. Specifieke mondmaskers bieden ook bescherming tegen een virus dat zich verspreidt via aerosolen.

Mondneusmaskers: bescherming of schijnveiligheid?

Er wordt veel gesproken over of mondneusmaskers bescherming bieden of leiden tot schijnveiligheid. Zelfgemaakte of niet-medische mondneusmaskers bieden in beperkte mate bescherming. Wat er van buitenaf op het mondmasker komt, kan er gewoon doorheen dringen. Je draagt deze dus om je omgeving voor een deel te beschermen, maar je bent zelf niet beschermt. De meeste mensen zijn zich hiervan niet bewust en denken dat ze door het dragen van een niet-medisch masker toch beschermd zijn.

Ook zijn mensen die een mondneusmasker dragen mogelijk geneigd om weer dichter bij elkaar in de buurt te komen of om het huis uit te gaan met corona gerelateerde klachten. Zij wanen zich door het dragen van een mondneusmasker veilig voor het virus of denken dat ze geen gevaar meer vormen voor anderen. Dit is echter niet het geval. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan is het van belang dat je waar mogelijk 1,5 meter afstand houdt en dat je nooit met klachten naar buiten gaat.

Persoonlijke hygiëne blijft van belang. Het dragen van een medisch mondneusmasker is enkel nuttig als je regelmatig je handen wast en hand- en gezichtscontact vermijdt. Ook zijn de mondneusmaskers niet bedoeld om op en af te doen. Voorkom dat de binnenkant van een mondneusmasker in aanraking komt met ongewassen handen of niet schone voorwerpen en draag een mondneusmasker niet langer dan 3 uur. Als je een mondneusmasker afgezet hebt, dan direct weggooien en niet hergebruiken.

Mondkapje in openbaar vervoer

Tip: een goed masker herken je o.a. aan de neusbeugel. Deze moet goed inknijpbaar zijn en deze vorm behouden.

Wanneer draag je een mondneusmasker

Een mondneusmasker kan extra bescherming bieden als anderhalve meter afstand houden niet lukt. In sommige gevallen, zoals bij de kapper of in een drukke trein, is het lastig om op anderhalve meter afstand van een ander te blijven. Als je in dit geval niet alleen je omgeving, maar ook jezelf wilt beschermen, dan kun je een  type IIR of FFP2 mondneusmasker te dragen. Deze mondneusmaskers bieden de hoogste mate van bescherming in situaties waarin afstand houden niet mogelijk is. Een type IIR geeft voor de meeste mensen voldoende bescherming, mits juist gebruikt. Voor mensen met een grotere gezondheidsrisico kan het een overweging zijn om een FFP2 masker te dragen.

Let op: Vanaf 1 juni is het verplicht om een mondneusmasker te dragen in het openbaar vervoer.

Zo zet je een mondneusmasker op

In dit filmpje zie je hoe je op de juiste manier een mondneusmasker op doet.

 • Pas altijd handhygiëne toe voordat je het mondneusmasker omdoet.
 • Pak het mondneusmaskers vast bij de uiteinden van de oor-elastieken. Zo voorkom je dat er bacteriën op het masker komen. Plaats de elastieken achter je oren en druk de beugel op je neus vast. Zorg dat het masker zo goed mogelijk aansluit op je gezicht en onder de kin.
 • Gebruik het mondneusmasker niet langer dan 3 uur.

Zo zet je mondneusmasker af:

 • Pak het mondneusmaskers vast bij de uiteinden van de oor-elastieken. Zo voorkom je dat er bacteriën op je handen komen.
 • Pas altijd handhygiëne toe als je het mondneusmasker af hebt gedaan.

Juist vs onjuist gebruik van een mondneusmasker

Goed gebruik mondneusmasker mondkapje
Goed gebruik mondneusmasker mondkapje
Goed gebruik mondneusmasker mondkapje
Fout gebruik mondneusmasker mondkapje
Fout gebruik mondneusmasker mondkapje
Fout gebruik mondneusmasker mondkapje
Fout gebruik mondneusmasker mondkapje
Fout gebruik mondneusmasker mondkapje

Overige maatregelen om jezelf te beschermen

Zoals eerder beschreven betekent het dragen van een mondneusmasker niet dat andere maatregelen niet meer nodig zijn. Een mondneusmasker biedt enkel bescherming als je je ook houdt aan de overige maatregelen:

 • Handhygiëne: Was je handen regelmatig met vloeibare zeep gedurende 20 seconden of desinfecteer 30 seconden je handen met een handdesinfectans.
 • 1,5 meter afstand: Houd waar mogelijk anderhalve meter afstand, ook met een mondneusmasker op.
 • Vermijd hand-gezicht-oog contact: zo voorkom je dat het virus in de buurt komt bij je oog-, neus- en mondslijmvliezen

Zijn de mondneusmaskers momenteel niet nodig in de zorg?

Abena is een van de leveranciers van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen, dat door het ministerie van VWS in het leven is geroepen om de zorg in deze Corona-tijden te voorzien van medische hulpmiddelen. Inmiddels heeft Abena de Nederlandse zorg al aan miljoenen mondneusmaskers geholpen. Het Consortium heeft aangegeven dat ze inmiddels over voldoende mondneusmaskers beschikken, waardoor wij ze weer kunnen aanbieden aan zorgprofessionals en mensen die in de zogenaamde contactberoepen werken. Aangezien we iedereen de mogelijkheid willen bieden om zichzelf en anderen te beschermen tegen het coronavirus, vragen we om niet meer mondneusmaskers te bestellen dan nodig is.

Veelgestelde vragen

Een uitademventiel geeft een opening in het mondneusmasker waardoor er juist spatten en druppels het masker binnen kunnen komen en omgekeerd. Een masker met uitademventiel biedt dus minder bescherming dan een masker zonder uitademventiel.

Ja, het dragen van een mondmasker is verplicht bij contactberoepen zoals de kapper of nagelstudio. Als klant en als dienstverlener. In de supermarkt is het dragen van een mondkapje ook verplicht.

Nee, het dragen van een mondmasker is niet verplicht bij de contactberoepen, zoals de kapper. Wil je zelf toch een mondmasker dragen, zul je daar zelf voor moeten zorgen.

Het advies is om een mondneusmasker niet langer dan drie uur na elkaar te dragen en bij voorkeur het masker na gebruik direct weg te gooien.

Wij adviseren een mondneusmasker na gebruik weg te gooien. Echter, je kunt een medisch mondneusmasker drie dagen in een afgesloten envelop bewaren, zodat de eventueel aanwezige virussen niet meer actief zijn.

Zie hiervoor het instructiefilmpje op deze webpagina.

Maskers moeten bij voorkeur van katoen gemaakt worden en bij voorkeur meerdere lagen over elkaar.

Wanneer je niest, gaan de vochtspetters door een zelfgemaakt masker heen. Deze bieden dus onvoldoende bescherming. De lagen van een zelfgemaakt masker sluiten niet voldoende aan waardoor de bacteriën en virussen zich alsnog door de gaten in de stof heen kunnen verspreiden.

Abena mondneusmaskers voldoen aan de Europese normen EN 14683 (type IIR) en EN 149 (type FFP2).

Direct mondneusmaskers bestellen?

De mondneusmaskers zijn weer beschikbaar. Bezoek onze webshop en plaats direct uw bestelling.

 • desinfecterende handgel coronavirus

  Hygiëne Handgel 125 ml

  75% alcohol, flacon 125 ml met handige doseerdop.
  Effectieve bescherming, droogt de handen niet uit.

  In winkelmand
 • abena-wet-wash-gloves

  Verzorgend Wassen

  Ongeparfumeerde kant-en-klare wegwerp washandjes met lichaamsreinigende en verzorgende lotion.

  Opties selecteren
 • gezichtsbeschermer masker verkoop

  Gezichtsbeschermer – Face Shield (4 stuks)

  Gezichtsbeschermers ter bescherming tegen spatten en druppels. Hiermee kan het overdragen van infectieziekten voorkomen worden. 4 stuks

  Verder lezen
 • schoonmaakmiddel

  Green Care glas- en ruitreiniger sprayflacon

  Ecologische gebruiksklare ruiten- en oppervlakkenreiniger. Met EU Ecolabel en Cradle-to-Cradle certificering.

  In winkelmand
 • Mild-cream-soap

  Milde handzeepcrème zonder parfum

  Milde vloeibare zeep met licht vochtinbrengend vermogen. Geschikt voor het veelvuldig wassen van de handen. Zonder parfum en kleurstoffen.

  In winkelmand
 • Aanbieding! mondkapje bescherming masker

  Chirurgisch mondneusmasker Type IIR – 30 stuks

  Biedt bescherming tegen spatten bloed en druppels slijm of spuug die besmet kunnen zijn.

  Verder lezen
 • Disposable microvezeldoek blauw

  Disposable microvezeldoek voor hygiënisch reinigen van oppervlakken.

  In winkelmand