Huidproblemen bij gordelroos

Wat is gordelroos?

Gordelroos wordt veroorzaakt door een infectie met het varicella zostervirus. Dit is hetzelfde virus dat de waterpokken veroorzaakt. Na het doormaken van de waterpokken blijft het virus in het lichaam achter, zonder actief te zijn. Iedereen kan gordelroos krijgen, door een verlaagde weerstand, na ziekte of een zeer emotionele periode, kan het virus weer actief worden en gordelroos veroorzaken. Het komt meest voor bij ouderen (boven de 60 jaar), doordat de weerstand langzaam lager wordt naarmate we ouder worden. Gordelroos is over het algemeen geen ernstige, maar wel een hinderlijke, soms erg pijnlijke aandoening die enkele weken kan aanhouden. Typisch is dat altijd maar één bepaald gebied van het lichaam is aangedaan en altijd maar aan één kant, of links of rechts. Dit in tegenstelling met de waterpokken die zich over het gehele lichaam manifesteert.

Inhoudsopgave

Wat zijn de symptomen?

De kenmerken van gordelroos zijn een hevige, brandende of stekende pijn, die soms gepaard gaat met koorts of een algemeen gevoel van ziek zijn. Na een paar dagen ontstaan kleine groepen rode blaasjes. De blaasjes zijn gegroepeerd volgens een verzorgingsgebied van een bepaald huidzenuw. De blaasjes gaan gepaard met een heftige jeuk. Na tien tot veertien dagen drogen de blaasjes in en worden korstjes die kleine littekens kunnen achterlaten. Gordelroos kan overal op het lichaam voorkomen, maar meestal openbaart de ziekte zich rond de buik en de taille.

 

Gordelroos komt ook wel eens voor in of rond het oog. Deze vorm is veel gevaarlijker dan die optreedt in de buik- en taillestreek. In zo’n geval moet u dan ook direct een oogarts raadplegen. Een dreigend gevaar van gordelroos is een zenuwpijn die aanhoudt, ook als de blaasjes al lang verdwenen zijn. Die zenuwpijn kan heel ernstig zijn en jarenlang duren. De kans op een dergelijke zenuwpijn neemt toe naarmate iemand ouder is.

Hoe kun je gordelroos behandelen?

Voor de behandeling van gordelroos kunt u het beste naar uw huisarts gaan. Deze schrijft u in veel gevallen een antivirusmiddel (zalf en tabletten) en pijnstillers voor. Zonder medicijnen verdwijnt de gordelroos na ongeveer een maand. Tegen de jeuk kunt u Abena zinkzalf of Abena zinkspray 10% gebruiken. Zink droogt daarnaast ook de blaasjes in.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Is het besmettelijk?

Gordelroos is besmettelijk: door contact met het vocht uit de gordelroosblaasjes kan iemand die nog geen waterpokken heeft gehad waterpokken krijgen. Gordelroos kan in principe meerdere malen bij dezelfde persoon optreden, maar dat komt zelden voor. Als mantelzorger kunt u het beste Abena Classic handschoenen dragen  bij het aanbrengen van de zink- of antivirale zalf. Daarna moet u uw handen goed wassen met water en zeep of desinfecteren met Desderman handdesinfectans.

Als u gordelroos heeft en u zich verder goed voelt, kunt u gewoon gaan werken of naar school. Werkt u in de zorg of komt u in contact met mensen met een slechte weerstand, overleg dan eerst met uw werkgever. Kijk ook uit met contact met baby’s. Baby’s kunnen door een gordelroosbesmetting de waterpokken krijgen. Waterpokken kunnen gevaarlijk zijn voor baby’s.

Kun je gordelroos voorkomen?

Omdat Gordelroos op kan treden wanneer de weerstand verlaagd is, is het van belang om te zorgen voor voldoende slaap en rust, ontspanning en gezond eten en beweging. Helaas heb je niet alles in de hand, dus dan nog kan een infectie optreden. Er is een vaccin beschikbaar tegen gordelroos, maar dit is niet opgenomen in het Rijks Vaccinatieprogramma, dus als u zich wilt laten inenten moet u dat zelf betalen. De vaccinatie bestaat uit twee doses, met een tussentijd van 2 tot 6 maanden en kost in totaal circa 350 euro.

De belangrijkste reden om te vaccineren is het voorkomen van aanhoudende zenuwpijn (postherpetische neuralgie). De complicatie komt weinig voor maar brengt een grote ziektelast met zich mee. Vaccinatie rondom de leeftijd van 60 jaar is waarschijnlijk het doelmatigst.

Het vaccin voorkomt negen op de tien gevallen van gordelroos en is in principe ook geschikt voor mensen met een minder goed functionerend immuunsysteem. De bescherming lijkt lang aan te houden. Dit maakt dat de Gezondheidsraad positief staat tegenover over vaccinatie van ouderen met dit vaccin. De reden dat het nog niet opgenomen is in het vaccinatieprogramma heeft met de hoge kosten van het vaccin te maken.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

Abena persoonlijke bescherming infecties BRMO

BRMO

Lees meer
Persoonlijke bescherming oplossingen voor infecties handschoenen Abena

Handschoenen

Lees meer
beschermende kleding voor zorg

Beschermende kleding

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen