BRMO infectie

BRMO - resistente bacteriën een groeiend probleem

BRMO - resistente bacteriën een groeiend probleem

Steeds vaker hoor je over bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Deze worden ook wel BRMO-bacteriën genoemd. Niet voor niets heeft het onderwerp veel aandacht. Dacht men in het begin van de jaren 80 van de vorige eeuw dat alle infectieziekten zo goed als uitgebannen waren door het gebruik van antibiotica, nu luidt de World Health Organisation de alarmklok als het gaat om antibioticaresistentie. Maar wat is antibioticaresistentie en waardoor wordt het veroorzaakt? Waarom is het een probleem? En wat betekent het voor jou?

Inhoudsopgave

Wat is BRMO?

De verzamelnaam voor deze resistente bacteriën is BRMO: Bijzonder Resistente Micro-Organismen. Ofwel antibiotica resistente bacteriën. De vier BRMO bacteriën die in Nederland het meeste voorkomen zijn: MRSA, ESBL, VRE, en CPE. Hiervan is MRSA de bekendste.

Niet iedereen wordt ziek van een BRMO bacterie. Je kunt ook drager zijn. Als je drager bent kun je wel anderen besmetten. Of je ziek wordt, hangt onder andere af van de hoeveelheid ziekteverwekkers waarmee iemand besmet is geraakt. Hoe meer en agressiever de ziekteverwekker hoe groter de kans om ziek te worden.

Daarnaast heeft het functioneren van het afweersysteem invloed op of iemand wel of niet ziek wordt. Na een besmetting kun je de resistente brmo bacterie ook weer vanzelf kwijtraken. Voorwaarde is dat er niet steeds direct contact is met de bron en er geen factoren zijn die kans op dragerschap vergroten (zoals het geval is bij MRSA bij wonden en chronische huidaandoeningen).

Hoe komt het dat bacteriën resistent worden?

Als er antibiotica gebruikt wordt in een omgeving waar slechts enkele bacteriën resistent zijn, worden alleen niet-resistente bacteriën gedood of ze kunnen zich in ieder geval niet meer vermenigvuldigen door de antibiotica. De resistente bacteriën blijven over en kunnen zich vermenigvuldigen doordat ze minder concurrentie van bijvoorbeeld voedingsstoffen hebben.

Ook kunnen bacteriën resistentiegenen verkrijgen. Resistentiegenen kunnen worden overgedragen naar antibioticumgevoelige bacteriën op plaatsen waar gevoelige en resistente bacteriën naast elkaar voorkomen. Zo kunnen resistentiegenen van bacteriën die meestal geen infecties bij mensen veroorzaken, overgedragen worden op bacteriën die wel infecties veroorzaken.

Wat is antibioticaresistentie

Overal om ons heen zijn bacteriën en iedereen draagt ze bij zich. Van sommige bacteriën kun je ziek worden. Als je een infectie hebt die veroorzaakt is door bacteriën, krijg je soms antibiotica om je weer beter te maken. Een belangrijk nadeel van antibiotica is dat bacteriën er ongevoelig voor kunnen worden (resistent). En dan werken de antibiotica niet meer. We noemen dat antibioticaresistentie.

Ontstaan antibioticaresistente bacterie 1

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Waarom vormen BRMO bacteriën een probleem?

In Nederland doen we het redelijk goed als het gaat om antibioticagebruik. Toch is het belangrijk om hier aandacht voor te blijven hebben want ziekteverwekkers houden zich niet aan nationale grenzen.

In januari 2018 onthulde de WHO (wereldgezondheidsorganisatie) de eerste resultaten van het onderzoek over antibioticaresistentie. Deze resultaten tonen hoge niveaus van resistentie tegen een aantal ernstige bacteriële infecties. Dit geldt voor zowel landen met hoge als met lage inkomens.

Sommige van ‘s werelds meest voorkomende – en potentieel meest gevaarlijke – infecties veroorzaakt door bacteriën blijken resistent te zijn tegen geneesmiddelen. Zo heeft 20% van de mensen met een urineweginfectie een infectie waarvan de bacteriën resistent zijn voor 7 van de 8 antibiotica. Een op het oog onschuldige infectie kan leiden tot heel veel problemen.

Mensen in zorginstellingen lopen meer risico op BRMO

Omdat bewoners van zorginstellingen vaak relatief dicht op elkaar wonen en vaak een verminderde weerstand hebben, gebruiken ze ook veelal dezelfde ruimtes en materialen. Daarnaast hebben zij soms een slechtere persoonlijke hygiëne waardoor zij meer risico’s lopen om ziek te worden. Ook speelt leeftijd een rol: naarmate men ouder wordt functioneert het immuunsysteem minder.

Gevolgen BRMO

Mensen met een infectie door een resistente bacterie zijn langer ziek, hebben langer verpleging of verzorging nodig en hebben een hoger risico op sterfte. Mensen die brmo positief zijn, worden geïsoleerd verpleegd en de partner, familieleden en mantelzorger draagt beschermende kleding.

BRMO’s hebben ook gevolgen voor de partner, familieleden of mantelzorgers. Zij kunnen ook besmet raken met een infectie door een resistente bacterie en moeten de nodige beschermende voorzorgsmaatregelen treffen.

Bescherm jezelf tegen BRMO bacterie

Gevolgen BRMO

Bescherm jezelf tegen infecties
beschermende kleding

Verspreiding van infecties begint bij het op de juiste manier uitvoeren van zorghandelingen. Zorg ervoor dat je de juiste producten tot je beschikking hebt.

Mondmaskers

Wanneer gebruik je mondmaskers
Website infectiepreventieproducten

Mondmaskers zijn onder te verdelen in medische en beschermingshulpmiddelen. Kom alles te weten over wanneer je mondneusmaskers dient te gebruiken.

Handschoenen

Als beschermingsmiddel in de zorg
handschoenen abena

Handschoenen zijn er in verschillende vormen en maten. Maar niet alle handschoenen zijn geschikt voor werken in de zorg. Welke handschoen is de juiste?

Veelgestelde vragen

BMRO is een afkorting voor Bijzonder Resistente Micro-Organismen, een verzamelnaam voor resistente bacteriën. Ofwel bacteriën die resistentent zijn voor antibiotica. De vier BRMO bacteriën die in Nederland het meeste voorkomen zijn: MRSA, ESBL, VRE, en CPE. Hiervan is MRSA de bekendste.

Ja en nee. Het is gevaarlijk voor mensen met een lage weerstand of verzwakt immuunsysteem. Voor gezonde mensen is het niet gevaarlijk. Zij kunnen echer wel drager zijn en andere mensen besmetten.

BRMO zijn besmettelijk. Dat is een probleem als je in contact kunt komen met mensen met een lage weerstand of verzwakt immuunsysteem.  Daarom dragen zorgprofessionals  in het ziekenhuis en verpleeghuizen beschermende kleding bij een persoon die met BRMO besmet is, zodat het niet verder verspreid wordt. Je hoeft niet ziek te worden als je met een BRMO besmet bent. Je kunt ook drager zijn. Mensen die ziek worden van een BRMO zijn vaak besmettelijker dan mensen die drager zijn.

Om te weten of je drager bent van BRMO, moet je jezelf hierop laten testen. Dit hoeft alleen als je zorg nodig hebt en:

  • je in het afgelopen half jaar langer dan 24 uur opgenomen bent geweest in een buitenlands ziekenhuis.
  • Je in het afgelopen half jaar korter dan 24 uur opgenomen bent geweest in een buitenlands ziekenhuis en daar een hebt ingreep ondergaan.
  • Je in het afgelopen half jaar verbleven bent in een asielzoekerscentrum (AZC).
  • Je in het dagelijks leven beroepsmatig contact hebt met varkens, vleeskalveren of vleeskippen.
  • Je woonachtig bent op een veehouderij.
  • Je een huisgenoot hebt die BRMO bij zich draagt.

Als je ziek wordt door BRMO kun je met speciale antibiotica worden behandeld. Deze speciale antibiotica moet niet te vaak gegeven worden, anders is er een kans dat ook deze medicijnen niet meer werken (de BMRO kunnen resistent worden tegen de antibiotica).

Als je drager bent wordt je daarvoor niet behandeld. Je kunt deze besmetting op den duur weer vanzelf kwijtraken.

Als u BRMO positief en er ziek van bent en zorg nodig heeft, dan dient u dit door te geven aan uw huisarts, thuiszorg of ziekenhuis. Ook als u drager bent of een vermoeden heeft dat u drager bent en u heeft zorg nodig, moet u dit doorgeven. In het zieken- of verpleeghuis wordt u geïsoleerd verpleegd en uw partner, familieleden en mantelzorger moeten ook beschermende kleding dragen.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

Persoonlijke bescherming oplossingen voor infecties handschoenen Abena

Handschoenen

Lees meer
beschermende kleding voor zorg

Beschermende kleding

Lees meer
Abena persoonlijke bescherming mondneusmaskers

Mondneusmaskers

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij ABENA bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen

Gelukt!

Je bent nu aangemeld voor onze nieuwsbrief. 
Onderstaande code hebben we ook per email verstuurd.

15% Kortingscode:

WELKOM12