Vergoeding van de zorgverzekeraar of zelf kopen?

Incontinentiemateriaal van Abena wordt vergoed door iedere Nederlandse zorgverzekeraar. Toch is er nog steeds veel onduidelijkheid bij gebruikers over de verkrijgbaarheid en vergoeding van incontinentiemateriaal en andere hulpmiddelen. Hoe zit het bijvoorbeeld met het eigen risico en waar kan het incontinentiemateriaal worden besteld?

Om in aanmerking te komen voor vergoeding van de zorgverzekeraar is een verwijzing nodig van een (huis)arts, praktijkondersteuner huisarts (POH) of gespecialiseerde continentieverpleegkundige. Indien door een arts of specialist wordt vastgesteld dat incontinentie een niet-natuurlijke oorzaak heeft, langer duurt dan twee maanden – of twee weken in geval van ontlastingsincontinentie – en het dagelijks leven ernstig wordt verstoord door de klachten, heeft iemand recht op een vergoeding van de zorgverzekeraar. Dit geldt zowel voor hulpmiddelen zoals incontinentiemateriaal, en in sommige gevallen ook voor behandelingen met medicijnen of een chirurgische ingreep. Incontinentiemateriaal voor kortdurende incontinentie of nachtelijk bedplassen komt in de meeste gevallen niet in aanmerking voor een vergoeding.

zorgverzekering-vergoeding-hulp-vragen

Stappenplan vergoeding incontinentiemateriaal

Hoe krijgt u het juiste incontinentiemateriaal voorgeschreven? Wat moet u doen om het vergoed te krijgen vanuit de basisverzekering? Dit stappenplan helpt u op weg.

vergoeding-incontinentie-verkrijgbaarheid-hulp-zorgverzekeraar
incontinentie-verkrijgbaarheid-hulp-zorgverzekeraar-vergoeding
vergoeding-incontinentie-hulp-zorgverzekeraar-verkrijgbaarheid
vergoeding-hulp-zorgverzekeraar-verkrijgbaarheid-incontinentie
vergoeding-hulp-zorgverzekeraar-verkrijgbaarheid-incontinentie

Basisverzekering en eigen risico

Incontinentiemateriaal wordt vergoed vanuit de basisverzekering. De basisverzekering vergoedt de kosten van incontinentiemateriaal boven het eigen risico. Voor de basisverzekering geldt een verplicht eigen risico van minimaal €385,-. Dit kan vrijwillig met €500,- worden verhoogd tot een maximaal eigen risico van €885,-. Door hiervoor te kiezen geeft de verzekeringsmaatschappij korting op de zorgpremie, dit zijn de periodieke kosten voor de zorgverzekering. Pas wanneer het eigen risico is afbetaald, worden de kosten van het incontinentiemateriaal volledig vanuit de basisverzekering vergoed. Voor sommige behandelingen of therapie kan bovendien een eigen bijdrage worden gevraagd. Dit is een door de overheid vastgesteld percentage dat iemand zelf moet betalen voor bepaalde medicijnen, behandelingen en zorgvragen.

Bij tijdelijke incontinentie en in sommige andere gevallen kan het gemakkelijk en voordeliger zijn om incontinentiemateriaal zelf te kopen in de supermarkt, drogisterij of online.

Wat wordt er wel en niet vergoed door de basisverzekering?

  • Incontinentiemateriaal voor ongewild ontlastingsverlies dat langer aanhoudt dan twee weken. Het incontinentiemateriaal wordt volledig vergoed uit de basisverzekering na afbetaling van het eigen risico.
  • Bij ongewild urineverlies dat langer dan twee maanden duurt wordt het incontinentiemateriaal volledig vergoed uit de basisverzekering. Wel dient eerst het eigen risico te worden afbetaald.
  • Bekkenbodemfysiotherapie, blaastraining en andere ondersteuning worden in sommige gevallen gedeeltelijk of volledig vergoed uit de basisverzekering. Er geldt echter wel een maximum van negen behandelingen, voor de overige behandelingen is een aanvullende verzekering noodzakelijk. Voor de behandelingen uit het basispakket dient bovendien eerst het eigen risico te worden betaald.
  • Voor medicijnen en operaties bij urine-incontinentie of fecale incontinentie geldt in de meeste gevallen een eigen bijdrage. Afhankelijk van de zorgverzekeraar worden de overige kosten voor de behandeling in sommige gevallen wel vergoed vanuit de basisverzekering. Vaak dient hiervoor wel eerst het eigen risico te worden opgemaakt.
  • Bedplassen is geen indicatie voor een vergoeding van de zorgverzekeraar. Incontinentiemateriaal en behandelingen voor kinderen ouder dan drie jaar komen eventueel wel in aanmerking voor een vergoeding.
  • Zorgverzekeraars werken samen met gecontracteerde leveranciers, fysiotherapeuten en ziekenhuizen. Incontinentie en behandelingen bij een niet-gecontracteerde zorgaanbieder worden meestal slechts deels vergoed door de zorgverzekeraar. Vraag hiervoor bovendien altijd eerst toestemming bij de zorgverzekeraar.
  • Voor incontinentiemateriaal werken de meeste zorgverzekeraars met een zogenaamde dagprijsvergoeding. Dit betekent dat een vastgesteld bedrag per dag wordt vergoed. Extra incontinentieproducten buiten de dagprijsvergoeding komen niet in aanmerking voor vergoeding.

Vergoeding van zorgverzekeraar vs. zelf kopen

Afhankelijk van de zorgverzekeraar komen ook andere hulpmiddelen van Abena in aanmerking voor een vergoeding. Denk hierbij aan absorberende onderleggers, babyluiers en huidverzorgingsproducten. Net als voor het incontinentiemateriaal geldt dat hiervoor een verwijzing van een arts of specialist noodzakelijk is. De zorgverzekeraar kan precies vertellen welke voorwaarden hierop van toepassing zijn. Voor alle niet-vergoede producten of bestellingen van extra incontinentiematerialen is er bovendien de officiële Abena Webshop.

In sommige gevallen kan het gemakkelijk en voordeliger zijn om incontinentiemateriaal zelf te kopen in de supermarkt, drogisterij of online. Op die manier blijft het eigen risico gehandhaafd en kan iemand zelf bepalen welk incontinentiemateriaal en hoeveel producten hij of zij per dag wil gebruiken. In de Abena webshop en andere (online) winkels gelden bovendien regelmatig kortingen, waardoor het soms goedkoper is dan via de zorgverzekering.

10 praktische tips voor persoonlijke verzorging bij dementie

menswaardig persoonlijke verzorging dementie