Zindelijkheidstraining

Er komt een moment dat een kind zindelijk wil worden. Eerst is er het potje en later wil de kleine dreumes ook naar een echt toilet. Het kind kopieert het gedrag van papa, mama en eventueel oudere broers of zussen. De juiste hulpmiddelen, het belonen van successen en heel veel geduld hebben om je kind zindelijk te maken.

Inhoudsopgave

De meeste kinderen krijgen rond de 18 maanden controle over de spieren rond de blaas. Bij jongens duurt dit meestal iets langer dan bij meisjes. De ontwikkeling van de sluitspieren en bekkenbodemspieren zijn cruciaal voor het zindelijk worden van kinderen. Vanaf het moment dat een kind lichamelijk klaar is om zindelijk te worden is het wachten op de eerste tekenen. Een kind laat zich hierbij niet dwingen door ouders of verzorgers, maar laat zelf merken wanneer hij of zij zindelijk wil worden. In Nederland duurt het meestal tot een leeftijd van 2 of 3 jaar totdat kinderen overdag zindelijk zijn. Twee jaar later zijn de meeste jongens en meisjes ook ’s nachts helemaal droog.

Wanneer starten met zindelijkheidstraining voor peuter of kind?

Er schijnen kinderen te zijn die van het ene op het andere moment zelfstandig naar het toilet gaan om te plassen en te poepen. De meeste kinderen hebben echter een beetje begeleiding en hulp nodig om zindelijk te worden. Het begint met het geven van het goede voorbeeld. Zodra peuters erachter komen dat ouders en eventuele oudere broers en zussen geen luier dragen maar een toilet bezoeken, duurt het vaak niet lang meer voordat ze hetzelfde willen doen. Een ander teken kan zijn dat een kind in een hoekje gaat staan als het moet plassen of zegt als hij of zij heeft geplast of aan het plassen is. Of hij of zij begint aan de luier te frunniken en pulken als deze nat is of als teken dat deze niet lekker zit. Alsof het wil zeggen: ‘Ik wil geen luier meer aan’. Dit is het moment om te starten met zindelijkheidstraining.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Vera en Miranda helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Hulpmiddelen om kinderen zindelijk te maken

Als een kind er eenmaal klaar voor is om zindelijk te worden, zijn er verschillende tips en hulpmiddelen die hierbij kunnen helpen. De meest bekende is uiteraard het plaspotje. Het is voor veel kinderen de eerste stap naar het plassen op een echt toilet. Zet het potje eventueel naast het toilet zodat het kind mee kan met papa, mama of oudere broer en zus om het goede voorbeeld af te kijken. Leg goed uit waar het potje voor dient en laat het kind spelenderwijs kennismaken met de toilet etiquette. Wacht geen uren totdat een kind geplast heeft, maar bezoek het toilet of potje liever met enige tussenpozen. Als plassen en poepen op een plaspotje niet blijkt te werken, kan een kind ook direct op een normaal toilet worden gezet. Gebruik hiervoor wel een brilverkleiner of opstapje als hulpmiddel.

Belangrijke tips zindelijkheidstraining

  • Begin met zindelijkheidstraining in de zomer of lente. Bij warm weer loopt een kind vaak al naakt rond en is het makkelijker om hem of haar op het potje te laten plaatsnemen.
  • Wees geduldig en word niet boos. Controle krijgen over plassen en poepen kan nou eenmaal enige tijd duren en laat zich niet dwingen. Boos worden heeft daarom geen enkele zin.
  • Beloon successen. Werk met een plaskalender, stickers of een ander beloningssysteem om het kind aan te moedigen op het potje of toilet te plassen. Is er een terugval? Geen zorgen, het komt vanzelf goed.
  • Ontwikkel een vaste routine. Vraag regelmatig of het kind moet plassen en ga samen naar het toilet. Ga op vaste momenten zoals vlak na het eten en voor het slapen.
  • Vraag de oppas of kinderopvang mee te helpen met de zindelijkheidstraining. Zij kunnen de training bij afwezigheid van papa of mama overnemen. Als dit niet gebeurt is het erg verwarrend voor de peuter.
  • Draag luierbroekjes in plaats van luiers met plakstrips. Kinderen kunnen de training pants dragen als normaal ondergoed en zelfstandig aan en uit doen op het toilet. Ideaal bij zindelijkheidstraining.

Training pants en Abri-Form Junior

De Bambo Nature training pants van Abena zijn handige luierbroekjes om te gebruiken bij zindelijkheidstraining voor peuters en kinderen. De broekjes kunnen makkelijk aan en uit worden gedaan als het kind op het potje of toilet wil, en zorgen tegelijkertijd voor de nodige bescherming als het toch fout gaat. De Bambo Nature training pants zijn bovendien uitgebreid dermatologisch getest en voorzien van het Nordic Ecolabel. Daarmee zijn de luierbroekjes van Abena het duurzaamste alternatief op de markt. Naast de Bambo Nature Training Pants heeft Abena ook gewone babyluiers en een speciale tussenmaatjes voor kinderen die moeilijk zindelijk kunnen worden. De Abena Pants Junior (broekje) en Abena Slip Junior (slip met plakkers) vullen het gat op tussen gewone babyluiers en incontinentiemateriaal voor volwassenen. De tussenmaatjes van Abena zijn met name bedoeld voor kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking die vaak en ongecontroleerd moeten plassen.

Bedplassen afleren

Meestal duurt het iets langer voordat kinderen ook ’s nachts zindelijk zijn. Bedplassen is normaal tot een leeftijd van ongeveer 5 jaar, daarna kan het worden gezien als een probleem en is doktersadvies verstandig. Soms kunnen hulpmiddelen zoals een plaswekker of medicijnen helpen om bedplassen te voorkomen, maar meestal lost het probleem bedplassen zich vanzelf op. Bij kinderen van 11 of 12 jaar komt bedplassen nog maar in vijf procent van de gevallen voor. Bedplassen heeft bovendien slechts zelden te maken met een lichamelijke afwijking, maar wordt veroorzaakt doordat kinderen zich ‘s nachts niet of onvoldoende bewust zijn van het signaal van aandrang. Bij sommige kinderen gaat dit sneller dan bij andere. Dit is voor een belangrijk deel erfelijk bepaald.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

huidroutine voor baby's

Huidroutine voor baby’s

Lees meer
Abena bedplassen bij kinderen oplossingen

Bedplassen afleren bij kinderen

Lees meer
Abena incontinentie bij kinderen

Kinderen met incontinentie

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen