Stappenplan verkrijgen van vergoeding
Vergoeding incontinentiemateriaal in 5 stappen
- Joep Smeets
- Bijgewerkt op 26 augustus 2024
Stap 3: Hulp bij productkeuze
Om ervoor te zorgen dat u incontinentiemateriaal krijgt dat bij uw situatie past, neemt de gespecialiseerde zorgverlener de voor- en nadelen van verschillende soorten incontinentiemateriaal met u door. Daarbij kan het gaan om incontinentiemateriaal, maar ook om andere hulpmiddelen.
In de zorgpraktijk worden continentiehulpmiddelen onderverdeeld in 4 categorieën.
- Absorberende hulpmiddelen
Deze nemen urine of ontlasting op en houden het vast. Incontinentiemateriaal valt in deze categorie. - Afvoerende hulpmiddelen
Deze helpen om urine of ontlasting op een hygiënische manier op te vangen en af te voeren. Denk aan een katheter. - Afsluitende hulpmiddelen
Deze voorkomen dat u ongewild urine of ontlasting verliest. Een sporttampon is een voorbeeld hiervan. - Aanvullende hulpmiddelen
Deze worden gebruikt om het effect van andere hulpmiddelen te vergroten of om ongewenste bijwerkingen te verminderen. Denk aan huidverzorgingsproducten en reinigingsdoekjes.
Het kiezen van het juiste incontinentiemateriaal is erg persoonlijk. Wat past bij uw leefstijl? Hoeveel urine en/of ontlasting verliest u? Krijgt u hulp? Wat vindt u prettig? Om te achterhalen wat bij u past gaat een gespecialiseerd zorgverlener met u in gesprek. Zo wordt u begeleidt in het maken van een keuze in de verschillende soorten incontinentiemateriaal.
Van comfort en pasvorm tot kosten en duurzaamheid. Bij het kiezen van het juiste incontinentiemateriaal spelen allerlei factoren een rol. In de infographic hieronder hebben we tien van dit soort zaken voor u op een rijtje gezet. Hier kun je ook meer lezen over het kiezen van het juiste incontinentiemateriaal.
Heeft u een productadvies van uw zorgverlener ontvangen? Ga dan verder naar stap 4: proefpakket aanvragen.
Gebruiksfactoren die van invloed zijn op het bepalen van het juiste absorberende hulpmiddel:
Ergonomie
Wat is de belasting van uw rug, is het eenvoudig aan- en uit te trekken?
Productfactoren die van invloed zijn op het bepalen van het juiste absorberende hulpmiddel:
Discretie
Geluidsneutraal, geen felle kleuren, geen opvallende letters/figuren, discrete verpakking, niet makkelijk zichtbaar onder kleding, per stuk verpakt mee te nemen.
Behoefte mantelzorg/thuiszorg
Is het belangrijk dat verpakkingen eenvoudig te openen zijn? Wat is wenselijk voor de verzorger?
Comfort en pasvorm
Aangepast aan lichaamsvorm, product brokkelt niet, zacht oppervlak, gevormd product, ademend materiaal, ontwerp product, bevestiging met hersluitbare tape, bevestiging met knopen/klittenband/stretchbroekje.
Benodigde informatie van producten en materialen
Welke informatie heeft u nodig: is er een duidelijke advieskaart, wat zijn de ondersteunende materialen, voorlichting over juist gebruik?
Huidconditie
Droogheid, zachtheid, aanpassing aan lichaamsvorm, ademend.
Totale kosten
Wat zijn de directe kosten van het product, kosten van de inzet in de thuiszorg, extra kosten huidletsel?
Vrij van lekkage
Absorptieniveau, opname snelheid, retentie vermogen, heropname urine, pasvorm, (opstaande) anti lekrandjes, elasticiteit, vorm product, extra absorptie behoefte.
Waskosten
Hoe belangrijk zijn waskosten, is er sprake van extra waskosten bij lekkage?
Vrij van geurtjes
Lekt niet door, superabsorberend vermogen, voorkomen bacteriegroei, lage PH waarde.
Wegwerpbaar
Is het belangrijk dat het product discreet en veilig weggeworpen kan worden?
Productveiligheid
Hoe belangrijk is de veiligheid bij huidcontact, is het belangrijk dat het product is voorzien van CE keurmerk, hoe vriendelijk moet het product zijn voor de huid.
Duurzaamheid
Effect van het product op milieu en samenleving, economische analyse, productlevenscyclus: in hoeverre is dit belangrijk voor u?