Een verzakking van de baarmoeder

Een baarmoederverzakking komt voor wanneer de baarmoeder naar beneden zakt in het bekkengebied, soms zelfs in de vagina. Dit gebeurt als de spieren en banden die de baarmoeder ondersteunen, zwakker worden door bijvoorbeeld een bevalling of door ouderdom.

Wanneer de baarmoeder in de vagina zakt, wordt het ook wel een vaginale verzakking genoemd. Dit kan ook veroorzaakt worden door een verzakking van de blaas, endeldarm of dunne darm.

Inhoudsopgave

Oorzaak van een baarmoederverzakking

Een baarmoederverzakking kan verschillende oorzaken hebben:

 • Zwangerschap en bevalling: Een van de meest voorkomende oorzaken is zwangerschap en bevalling. Tijdens de zwangerschap worden de spieren en banden die de baarmoeder ondersteunen, uitgerekt. Tijdens de bevalling komt bij het persen extra druk op de spieren en banden. Dit kan ervoor zorgen dat ze verzwakken en de baarmoeder verzakt.
 • Menopauze: Naarmate vrouwen ouder worden en de menopauze naderen, verandert hun hormoonniveau. Dit kan leiden tot verzwakking van het bekkenbodemweefsel en de spieren, waardoor een verzakking van de baarmoeder kan ontstaan.
 • Leeftijd: door veroudering worden de bekkenbodemspieren minder sterk, wat het risico op een verzakking van de baarmoeder vergroot.
 • Genetische aanleg: Sommige vrouwen hebben mogelijk een genetische aanleg voor zwakke bekkenbodemspieren, waardoor ze vatbaarder zijn voor een baarmoederverzakking.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van een baarmoederverzakking kunnen verschillen, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Enkele veelvoorkomende baarmoederverzakking symptomen zijn:

 • Een gevoel van druk of volheid in het bekkengebied.
 • Pijn in de onderbuik, de onderrug of de vagina.
 • Problemen met plassen, zoals vaak moeten plassen, urineverlies (incontinentie) of het gevoel dat je blaas niet helemaal leeg is na het plassen.
 • Problemen met de stoelgang, zoals obstipatie.
 • Pijn tijdens geslachtsgemeenschap.

Daarnaast kan een verzakking van de baarmoeder ook voor een voorwand verzakking zorgen. Dit gebeurt wanneer de baarmoeder in de vagina zakt en de voorwand van de vagina in het bekken zakken. 

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Behandeling van een baarmoederverzakking

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor vrouwen met een verzakking van de baarmoeder. De keuze van de behandeling hangt af van de ernst van de aandoening en de impact ervan op de kwaliteit van leven van de persoon. Enkele veelvoorkomende behandelingsmogelijkheden zijn:

 • Bekkenbodemfysiotherapie: In milde gevallen kan bekkenbodemfysiotherapie helpen om de bekkenbodemspieren te versterken en de symptomen te verminderen.
 • Een ring in de vagina (pessarium): Dit is een ondersteunend hulpmiddel dat in de vagina wordt geplaatst om de baarmoeder op zijn plaats te houden.
 • Hormoontherapie: Voor vrouwen na de overgang kan hormoontherapie helpen om de stevigheid van het bekkenbodemweefsel te behouden.
 • Een operatie: In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om de verzakte baarmoeder weer op zijn originele plek te zetten. Er zijn verschillende technieken beschikbaar, waaronder het verwijderen van de baarmoeder, een baarmoederophanging en vaginale wandversterking.

Kun je het voorkomen?

Hoewel een baarmoederverzakking niet altijd voorkomen kan worden, zijn er enkele dingen die je kunt doen om het risico te verminderen:

 • Trainen van de bekkenbodemspieren: Oefeningen om de bekkenbodemspieren te versterken kunnen helpen om de baarmoeder te ondersteunen.
 • Til op de juiste manier: Buig door de knieën bij het tillen, houd het voorwerp zo dicht mogelijk tegen je aan en houd een rechte rug om te voorkomen dat de bekkenbodemspieren te veel belast worden.
 • Houd een gezond gewicht: Overgewicht kan extra druk geven op de bekkenbodemspieren, dus het is belangrijk om een gezond gewicht te behouden.

Een baarmoederverzakking komt vooral voor bij vrouwen na een bevalling. Bij een vermoeden van een baarmoederverzakking, praat dan met de dokter om de juiste behandeling te vinden.

Abena helpt je graag

Bij een baarmoederverzakking kun je (tijdelijk) ongewild urine verliezen. Dit is erg vervelend en kan een nadelige impact hebben op je dagelijkse leven. Abena helpt je graag om meer controle te krijgen hierop. Ons brede assortiment aan incontinentieproducten met verschillende vormen, maten en absorpties is geschikt voor iedereen. Bij weinig of veel urineverlies. 

Bestel hier een proefpakket of koop het product in onze webshop.

Heb je hulp nodig bij het vinden van het juiste product? Vul dan onze keuzehulp in of neem contact op met een van onze Zorgadviseurs. Zij helpen je graag.

Bestel een proefpakket

Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

urineverlies na een bevalling

Urineverlies na een bevalling

Lees meer
Abena bekkenfysiotherapie bij incontinentie

Bekkenfysiotherapie bij incontinentie

Lees meer
Abena bekkenbodemoefeningen bij incontinentie

Bekkenbodemoefeningen

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij ABENA bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.a

Geen producten in je winkelwagen