Enuresis nocturna: onvrijwillig urineverlies tijdens de slaap

Enuresis nocturna, beter bekend als bedplassen, is een aandoening die meestal wordt geassocieerd met kinderen. Het komt echter ook voor bij volwassenen en kan een fysieke en emotionele last met zich meebrengen. Het is goed om te onthouden dat bedplassen (enuresis nocturna) anders is dan nachtelijk plassen (nocturie). Iemand met nachtelijk plassen wordt ’s nachts vaak wakker om te plassen (2 keer of meer), waardoor de slaap verstoord wordt. Bij bedplassen verliest iemand (5 jaar of ouder) onvrijwillig urine tijdens de slaap. Bedplassen bij volwassenen kan verschillende oorzaken hebben en kan een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem.

Inhoudsopgave

Oorzaken van Enuresis nocturna

Bedplassen bij volwassenen kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

 • Blaasproblemen: Een overactieve blaas, blaasontsteking of een verminderde blaascapaciteit kunnen leiden tot bedplassen bij volwassenen.
 • Slechte hormoonbalans: Veranderingen in hormonen kunnen van invloed zijn op de urineproductie en -controle bij volwassenen, vooral bij vrouwen tijdens de menopauze.
 • Zenuwaandoeningen: Schade aan het zenuwstelsel als gevolg van een beroerte, ruggenmergletsel of een zenuwaandoening kan leiden tot verlies van blaascontrole.
 • Medicatiegebruik: Sommige medicijnen kunnen een bijwerking hebben van bedplassen bij volwassenen.
 • Psychologische en emotionele factoren: Stress, angst, depressie en andere psychologische problemen kunnen bedplassen veroorzaken of verergeren.

Behandeling van Enuresis nocturna

De behandeling van bedplassen bij volwassenen is afhankelijk van de onderliggende oorzaak en kan verschillen van gedragsmatige therapie tot medische behandelingen. Een aantal veelvoorkomende behandelmogelijkheden zijn:

 • Blaasoefeningen: Het doen van bekkenbodemspieroefeningen kan helpen de blaas te versterken en de controle te verbeteren.
 • Gedragstherapie: Een routine maken om op specifieke momenten naar het toilet te gaan en veel (alcohol) drinken in de avond vermijden, kunnen sommige mensen helpen.
 • Medicatie: In sommige gevallen kan de arts medicijnen voorschrijven om de hoeveelheid urine die de blaas produceert te verminderen, de blaas te ontspannen of de blaascontrole te verbeteren.
 • Hormoontherapie: Bij vrouwen kan hormoontherapie worden overwogen om de hormoonbalans te herstellen die mogelijk bijdragen aan bedplassen.
 • Psychotherapie: Als psychologische factoren een rol spelen, kan psychotherapie helpen om stress, angst en depressie te verminderen en zo bedplassen te verminderen.

 

Bij bedplassen wordt vaak begonnen met blaasoefeningen of therapie, afhankelijk van de oorzaak. Behandeling met medicatie wordt pas overwogen als blaasoefeningen of therapie niet helpen.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Tips voor volwassenen met bedplassen

 • Praat erover: Schaam je niet om met een arts of een vertrouwde persoon te praten over je probleem. Bedplassen bij volwassenen is een medische aandoening en geen reden tot schaamte.
 • Let op de vochtinname: Beperk het drinken van vloeistoffen in de late avonduren, vooral cafeïne en alcohol, die de urineproductie kunnen stimuleren.
 • Blaasoefeningen: Leer bekkenbodemspieroefeningen die de blaas kunnen versterken en helpen bij het verbeteren van de blaascontrole.
 • Maak gebruik van bescherming: Gebruik absorberende producten of onderleggers om ongemakken te verminderen.
 • Volg het advies van de arts: Volg de voorgeschreven behandelingen en therapieën van de arts en heb geduld, want het kan even duren voordat je verbetering merkt.

 

Het is belangrijk om medische hulp te zoeken om de onderliggende oorzaken te herkennen en effectieve behandelingen te vinden. Met de juiste diagnose en behandelingsopties kunnen volwassenen met enuresis nocturna hun kwaliteit van leven verbeteren en een normaal slaappatroon terugkrijgen.

Abena helpt je graag

Enuresis nocturna bij volwassenen is een probleem dat fysieke en emotionele gevolgen kan hebben. Abena helpt je graag met een ruim assortiment aan incontinentieproducten en matrasbeschermers om ongemakken, zoals natte bedden of kleding, te voorkomen.

Bestel hier een proefpakket of koop het product in onze webshop 

Heb je hulp nodig bij het vinden van het juiste product? Vul dan onze keuzehulp in of neem contact op met een van onze Zorgadviseurs. Zij helpen je graag.

Bestel een proefpakket

Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

urineverlies na een bevalling

Urineverlies na een bevalling

Lees meer
Abena bekkenfysiotherapie bij incontinentie

Bekkenfysiotherapie bij incontinentie

Lees meer
Abena bekkenbodemoefeningen bij incontinentie

Bekkenbodemoefeningen

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen