Consument 

Generic filters
Exact matches only

Consument

Generic filters
Exact matches only
Menu

Hoe het bladderen van de blaas kan helpen

Bladderen is het meten van de hoeveelheid urine dat achterblijft in de blaas na het plassen met een echoapparaat. Dit wordt ook wel een bladderscan genoemd. Deze methode is pijnloos en gebruikt geen voorwerpen die het lichaam binnen gaan. De bladderscan is vooral handig bij het controleren op urineretentie (het onvermogen om de blaas volledig te legen) wat kan leiden tot verschillende urinewegproblemen.

Inhoudsopgave

Hoe werkt een bladderscan?

Voor een bladderscan wordt gebruik gemaakt maakt van een echografiescanner. Door middel van geluidsgolven wordt gemeten hoeveel urine er in de blaas zit. Het is een draagbare scanner die een zorgverlener gebruikt om de blaasinhoud te beoordelen zonder de cliënt te hoeven aanraken. Het apparaat stuurt onschadelijke geluidsgolven uit naar de blaas via de huid van de cliënt. Deze geluidsgolven worden vervolgens weerkaatst door de urine in de blaas en worden gedetecteerd door de scanner. Het apparaat ‘bekijkt’ de weerkaatste golven en berekent het urinevolume in de blaas.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Ilse, Miranda, Vera en Jolanda helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Waarom is een bladderscan belangrijk?

Een bladderscan:

  • Helpt bij het vaststellen van urineretentie: Een bladderscan is een effectieve manier om te controleren hoeveel urine er in de blaas achter blijft na het plassen. Dit is vooral belangrijk bij mensen die risico lopen op urinewegproblemen of na een operatie.
  • Houdt de blaasinhoud bij: Voor mensen die moeite hebben met plassen of die geen controle hebben over het ledigen van de blaas door een zenuwaandoening, kan een bladderscan helpen bij het regelmatig controleren van de blaasinhoud en het nemen van passende maatregelen als dit nodig is.
  • Is belangrijk voor het verzamelen van gegevens voor behandelplannen: Voor zorgverleners biedt een bladderscan informatie over het urinevolume in de blaas. Deze informatie kan helpen bij het vaststellen van behandelplannen en het monitoren van de voortgang van de behandeling.
  • Risicovermindering van complicaties: Het gebruik van een bladderscan kan helpen om onnodige inbreng van een katheter te voorkomen, wat het risico op urineweginfecties en andere complicaties kan verminderen.
  • Is niet-invasief en pijnloos: Een bladderscan is een niet-invasieve procedure, wat betekent dat het de huid niet doorboort of beschadigt. Het is ook pijnloze manier van meten, in tegenstelling tot andere methoden zoals het inbrengen van een katheter.
  • Is snel en efficiënt: Een bladderscan kan snel worden uitgevoerd en resultaten zijn meteen zichtbaar.
  • Betekent minder stress voor cliënten: Omdat een bladderscan niet-invasief is, kan het ongemak en angst verminderen, vooral bij mensen die terughoudend zijn om katheters te gebruiken.

Bestel een proefpakket

Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

urineverlies na een bevalling

Urineverlies na een bevalling

Lees meer
Abena bekkenfysiotherapie bij incontinentie

Bekkenfysiotherapie bij incontinentie

Lees meer
Abena bekkenbodemoefeningen bij incontinentie

Bekkenbodemoefeningen

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.