Waarom maandverband niet geschikt is bij urineverlies

Inlegverband voor licht tot matig urineverlies heeft op het eerste oog veel weg van normaal maandverband. Toch zijn er grote verschillen tussen maandverband en incontinentiemateriaal. Het is dan ook geen goed idee om maandverband of inlegkruisjes te gebruiken als bescherming tegen ongewild urineverlies.

Inhoudsopgave

Veel mensen met incontinentie zien het als een grote stap om incontinentiemateriaal te gaan gebruiken. Uit onderzoek van Abena blijkt dat ruim 35% van de mensen met ongewild urineverlies hier moeite mee heeft. In plaats daarvan verzinnen mensen vaak doe-het-zelf oplossingen zoals het dragen van extra ondergoed of het gebruik van maandverband of inlegkruisjes – in het geval van mannen vaak afkomstig uit het nachtkastje van vrouw of vriendin.

Verschil incontinentiemateriaal en maandverband

Maandverband en inlegkruisjes zijn gemaakt om bloed en vaginale afscheiding op te vangen. Het verband neemt echter geen grote hoeveelheden vocht op en verwijdert ook geen nare geurtjes die ontstaan door urineverlies. Incontinentiemateriaal daarentegen is juist speciaal ontwikkeld om urine snel te absorberen en de urinegeur te neutraliseren. Bovendien biedt betrouwbaar incontinentiemateriaal de huid extra bescherming tegen de schadelijke effecten van urine.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Samenstelling incontinentiemateriaal

  • De speciale TopDrylaag van incontinentiemateriaal laat vocht door zonder zelf nat te worden. Hierdoor geeft het incontinentiemateriaal een droog en fris gevoel.
  • Speciale SAP-korrels (Superabsorberende polymeren) in het incontinentiemateriaal zorgen ervoor dat de urine razendsnel wordt omgezet in gel.
  • Het speciale odeursysteem in de incontinentieproducten absorbeert de urinegeur en voorkomt nare luchtjes.
  • Opstaande anti-lekrandjes zorgen voor bescherming tegen lekkages en bieden extra zekerheid bij ongewild urineverlies.
  • Maximaal ademende AirPlus folie voorkomt een broeierig gevoel en vermindert de kans op huidirritatie.

Maandverband bij incontinentie

Het gebruik van maandverband als incontinentiemateriaal kan zorgen voor verschillende nieuwe klachten zoals lekkages en huidirritatie. In tegenstelling tot incontinentiemateriaal wordt maandverband bovendien niet vergoed door de zorgverzekeraar. Hiervoor is een verwijzing van een (huis)arts of specialist noodzakelijk. Onvergoede producten of extra incontinentiemateriaal kan worden besteld in de Abena Webshop.

Het gebruik van maandverband kan zorgen voor lekkages en huidirritatie

Incontinentiemateriaal en menstruatie

Andersom is het wel mogelijk om incontinentiemateriaal als maandverband te gebruiken. De Abena Light Normal, Abena Light Extra, Abena Light Extra Plus en Abena Light Super zijn zelfs speciaal ontwikkeld om zowel urine als menstruatievocht in het incontinentiemateriaal op te vangen. Gebruik echter nooit maandverband of inlegkruisjes en incontinentieproducten over elkaar. Het zit niet alleen erg oncomfortabel, het vergroot ook nog eens de kans op lekkages.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

Abena huidverzorging bij verlies van urine en ontlasting

Huidproblemen: door verlies van urine en ontlasting

Lees meer

De impact van ongewild urineverlies

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

incontinentie kenniscentrum
Geen producten in je winkelwagen