Symptomen van een blaasverzakking

Een blaasverzakking, ook bekend als cystocele, is een aandoening waarbij de blaas van zijn plek glijdt en in de vagina begint te zakken. Deze aandoening komt vaak voor bij vrouwen, vooral na de menopauze of na een bevalling. Hoewel het geen levensbedreigende aandoening is, kan het de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden.

Inhoudsopgave

Oorzaken van een blaasverzakking

De blaas blijft op zijn plek door spieren en banden in de bekkenbodem. Door verschillende oorzaken kunnen deze spieren en banden verzwakken. Hierdoor zijn deze niet meer in staat om de blaas op zijn plek te houden en zakt het naar beneden. Dit kan door:

  • Zwangerschap en bevalling: Een van de belangrijkste oorzaken van een blaasverzakking is de druk die tijdens de zwangerschap op het bekken komt en de belasting van de bekkenbodem tijdens de bevalling.
  • Verzwakking van de bekkenbodemspieren: ouder worden, hormonale veranderingen, en verlies van spierweefsel na de menopauze kunnen bijdragen aan een verzwakking van de bekkenbodemspieren.
  • Zwaar tillen: Voortdurend zware objecten tillen, vooral op een verkeerde manier, kan de druk op het bekken en de blaas vergroten, wat kan leiden tot een blaasverzakking.
  • Chronisch hoesten: Langdurig en vaak hoesten, zoals bij mensen met COPD, kan de bekkenbodem belasten en leiden tot een blaasverzakking.

Symptomen van een blaasverzakking

Een blaasverzakking kan leiden tot verschillende klachten:

  • Een zwaar gevoel bij de vagina: Een van de eerste klachten die vrouwen met een blaasverzakking opmerken, is een constant gevoel van druk rond de vagina. Dit gevoel kan toenemen bij veel staan, tillen, hoesten of niezen.
  • Problemen met plassen: Dit kan zich uiten in vaak moeten plassen, een zwakke straal, de blaas niet goed leeg plassen en/of incontinentieproblemen.
  • Terugkerende urineweginfecties: Doordat de blaas op een andere plek zit, kunnen bacteriën gemakkelijker in de urinewegen terechtkomen, wat kan leiden tot urineweginfecties.
  • Vaginale weefseluitstulping: In ernstigere gevallen kan een blaasverzakking leiden tot een uitstulping van weefsel bij de vagina. Dit kan ervoor zorgen dat vrouwen zich ongemakkelijk voelen en kan in de weg zitten tijdens seksuele activiteit.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Behandeling voor een blaasverzakking

Behandeling is niet nodig wanneer klachten minimaal zijn. Een blaasverzakking is immers niet schadelijk. In gevallen dat iemand ervoor kiest om dit wel te doen, zijn er meerdere behandelopties: 

  • Leefstijl aanpassen: een gezondere leefstijl kan helpen bij kleine gevallen. Genoeg bewegen, voldoende drinken elke dag (2L), beperken van caffeïne- en alcoholhoudende dranken en vezelrijk eten helpen om de druk op de bekken te verminderen.
  • Bekkenbodemtherapie: Bij milde gevallen kan bekkenbodemtherapie helpen om de blaas terug te brengen naar zijn normale positie. Hierbij ligt de focus op het versterken van de bekkenbodemspieren.
  • Een ring in de vagina (pessarium): dit is een hulpmiddel dat in de vagina wordt geplaatst om de blaas te ondersteunen en de klachten van een blaasverzakking te verminderen.
  • Oestrogeentherapie: Vrouwen die na de menopauze last krijgen van een blaasverzakking, kunnen met toegediende oestrogeen het weefsel in de vagina en bekkenbodemspieren versterken.
  • Een operatie: In ernstige gevallen kan een operatie helpen om de blaas terug te plaatsen naar zijn normale positie en het verzwakte vaginale weefsel te versterken.

Preventie van een blaasverzakking

Het voorkomen van een blaasverzakking is niet altijd mogelijk, toch zijn er enkele maatregelen die de kans erop kunnen verminderen:

Bekkenbodemoefeningen: Dit zijn oefeningen waarbij je de bekkenbodemspieren voor een bepaalde tijd aanspant en ontspant. Door deze oefeningen regelmatig te doen, versterken de bekkenbodemspieren zich en wordt de kans op een blaasverzakking kleiner.

Voorzichtig tillen: Til zware objecten altijd op de juiste manier, buig door de knieën en niet door de rug, en houd het te tillen voorwerp zo dicht mogelijk tegen je lichaam om de druk op het bekken te verminderen.

Behandelen van langdurig hoesten: zoek bij een aanhoudende hoest medische hulp om de onderliggende oorzaak aan te pakken.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de symptomen van een blaasverzakking, zodat een diagnose en behandeling op tijd mogelijk zijn. Als je denkt een blaasverzakking te hebben, neem dan contact op met een zorgverlener om de juiste vervolgstappen te ondernemen.

Abena helpt je graag

Bij een blaasverzakking kan ongewild urineverlies voorkomen. Dit is erg vervelend en kan een nadelige impact hebben op je dagelijkse leven. Abena helpt je graag om meer controle te krijgen hierop. Ons brede assortiment aan incontinentieproducten met verschillende vormen, maten en absorpties is geschikt voor iedereen. Bij weinig of veel urineverlies, voor mannen en vrouwen. 

Bestel hier een proefpakket of koop het product in onze webshop.

Heb je hulp nodig bij het vinden van het juiste product? Vul dan onze keuzehulp in of neem contact op met een van onze Zorgadviseurs. Zij helpen je graag.

Bestel een proefpakket

Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

urineverlies na een bevalling

Urineverlies na een bevalling

Lees meer
Abena bekkenfysiotherapie bij incontinentie

Bekkenfysiotherapie bij incontinentie

Lees meer
Abena bekkenbodemoefeningen bij incontinentie

Bekkenbodemoefeningen

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij ABENA bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen

Gelukt!

Je bent nu aangemeld voor onze nieuwsbrief. 
Onderstaande code hebben we ook per email verstuurd.

15% Kortingscode:

WELKOM12