Wat is een verzakking?

Een verzakking, ook wel prolaps genoemd, treedt op wanneer een orgaan of een deel van een orgaan naar beneden zakt en uit zijn normale positie in het lichaam glijdt. Dit kan gebeuren bij verschillende organen, zoals de blaas, baarmoeder of darmen. Het komt vaak voor bij vrouwen, vooral na de bevalling of tijdens de menopauze, maar mannen kunnen er ook last van hebben.

Soms kunnen de spieren en bindweefsels die organen op hun plaats houden, zwakker worden. Dit kan gebeuren als gevolg van een zwangerschap, bevalling, zwaar tillen, langdurig hoesten, overgewicht of gewoon door ouder te worden.

Inhoudsopgave

Symptomen

Wanneer de spieren en bindweefsels verzwakken, kunnen de organen naar beneden zakken en druk uitoefenen op andere delen van het lichaam, zoals de bekkenbodem of de vagina. Dit kan leiden tot ongemakkelijke symptomen, zoals een zwaar gevoel in het bekkengebied, rugpijn, problemen met plassen of ontlasten en in sommige gevallen zelfs incontinentie.

Een veelvoorkomende vorm van verzakking is de blaasverzakking. In dit geval zakt de blaas naar beneden en kan het moeilijk zijn om de urine goed op te houden. Dit kan leiden tot urineverlies bij lachen, niezen, springen of tillen. Gelukkig zijn er manieren om dit probleem te behandelen en te voorkomen.

Behandeling

Als je vermoedt dat je een verzakking hebt, is het belangrijk om hulp te zoeken bij een arts. De arts kan je onderzoeken en de ernst van de verzakking vaststellen. Afhankelijk van de situatie kunnen er verschillende behandelingsopties zijn:

  • In sommige gevallen kan een arts je aanraden om bepaalde oefeningen te doen om de spieren in het bekkengebied te versterken. Deze oefeningen, bekend als bekkenbodemoefeningen, kunnen helpen de organen op hun plaats te houden en symptomen te verminderen.
  • Als de verzakking ernstiger is, kan een arts een pessarium aanbevelen. Een pessarium is een soort ring die in de vagina wordt geplaatst om de organen te ondersteunen en op hun plaats te houden.
  • In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de verzakte organen terug te plaatsen naar hun normale positie. Dit is meestal een laatste redmiddel als andere behandelingen niet effectief zijn.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Kan een verzakking voorkomen worden?

Naast behandeling is het ook belangrijk om preventieve maatregelen te nemen. Preventieve maatregelen kunnen zijn: het vermijden van zwaar tillen, het aannemen van een goede houding, het voorkomen van langdurig hoesten en het handhaven van een gezond gewicht.

Het is belangrijk om te onthouden dat een verzakking een veelvoorkomend probleem is en dat je er niet alleen voor staat. Praat erover met iemand en zoek medische hulp als je je zorgen maakt. Met de juiste behandeling en preventieve maatregelen kun je weer gezond en gelukkig voelen.

Abena helpt je graag

Bij een verzakking kun je (tijdelijk) ongewild urine of ontlasting verliezen. Dit is erg vervelend en kan een nadelige impact hebben op je dagelijkse leven. Abena helpt je graag om meer controle te krijgen hierop. Ons brede assortiment aan incontinentieproducten met verschillende vormen, maten en absorpties is geschikt voor iedereen. Bij weinig of veel urine- of ontlastingsverlies, voor mannen en vrouwen. 

Bestel hier een proefpakket of koop het product in onze webshop.

Heb je hulp nodig bij het vinden van het juiste product? Vul dan onze keuzehulp in of neem contact op met een van onze Zorgadviseurs. Zij helpen je graag.

Bestel een proefpakket

Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

urineverlies na een bevalling

Urineverlies na een bevalling

Lees meer
Abena bekkenfysiotherapie bij incontinentie

Bekkenfysiotherapie bij incontinentie

Lees meer
Abena bekkenbodemoefeningen bij incontinentie

Bekkenbodemoefeningen

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij ABENA bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

incontinentie kenniscentrum
Geen producten in je winkelwagen

Gelukt!

Je bent nu aangemeld voor onze nieuwsbrief. 
Onderstaande code hebben we ook per email verstuurd.

15% Kortingscode:

WELKOM12