Waarom u blaaskrampen ervaart

Een blaaskramp is een pijnlijke samentrekking van de spieren in de blaaswand. Deze krampen kunnen afwisselend sterk en zwak zijn. Blaaskrampen worden ook wel blaasspasmen genoemd. In dit artikel vind je de symptomen van krampen in de blaas en waarom je deze krampen ervaart. 

Inhoudsopgave

Symptomen

De symptomen van blaaskrampen kunnen bestaan uit:

 • Vaak het gevoel hebben om te moeten plassen.
 • Pijn of krampen in de onderbuik.
 • Een brandend gevoel tijdens het plassen.
 • Moeite hebben om de plas op te houden (urine-incontinentie).
 • Kleine hoeveelheden urine per keer plassen.
 • Pijn in het bekkengebied.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Anita, Vera en Miranda helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Oorzaken

Blaaskrampen kunnen om verschillende redenen ontstaan. Enkele veelvoorkomende oorzaken van blaaskrampen zijn:

 • Urineweginfecties: Een veelvoorkomende oorzaak van blaaskrampen is een urineweginfectie. Bacteriën kunnen de blaas binnendringen en ontstekingen veroorzaken, wat leidt tot irritatie en samentrekking van de blaasspieren.
 • Blaasstenen: Blaasstenen zijn harde ophopingen van mineralen (= een steen) in de blaas. Ze kunnen de blaaswand irriteren en leiden tot krampen en pijn.
 • Blaasoverrekking: Een overvolle blaas maakt dat de blaasspieren langdurig onder spanning staan, wat pijnlijke samentrekkingen kan veroorzaken.
 • Blaaspijn syndroom (interstitiële cystitis): Blaaspijnsyndroom is een chronische aandoening waarbij de blaaswand ontstoken raakt. Dit kan leiden tot terugkerende en pijnlijke blaaskrampen.
 • Bijwerkingen van medicijnen: Sommige medicijnen kunnen als bijwerking blaaskrampen veroorzaken.
 • Veel cafeïne of alcohol binnen krijgen: Cafeïne en alcohol kunnen de blaasspieren prikkelen en bij sommige mensen blaaskrampen veroorzaken.
 • Aandoeningen aan de zenuwen: Schade aan de zenuwen die de blaas aansturen, kan ongecontroleerde samentrekkingen van de blaasspieren veroorzaken, waardoor krampen ontstaan.

 

Blaaskrampen kunnen geen kwaad, maar het kan de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden. Zoek daarom als je last hebt van aanhoudende blaaskrampen of andere urinewegproblemen een arts voor een juiste diagnose en behandeling.

Abena helpt je graag

Bij blaaskramp kun je (tijdelijk) last hebben van ongewild urineverlies. Weet dat je dan kunt vertrouwen op betrouwbaar incontinentiemateriaal van Abena. Ons brede assortiment aan incontinentieproducten met verschillende vormen, maten en absorpties is geschikt voor iedereen. Voor vrouwen én mannen. Of je nu enkele druppels urine verliest of je gehele blaasinhoud. 

Bestel hier een proefpakket of koop het product in onze webshop.

Heb je hulp nodig bij het vinden van het juiste product? Vul dan onze keuzehulp in of neem contact op met een van onze Zorgadviseurs. Zij helpen je graag.

Bestel een proefpakket

Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

urineverlies na een bevalling

Urineverlies na een bevalling

Lees meer
Abena bekkenfysiotherapie bij incontinentie

Bekkenfysiotherapie bij incontinentie

Lees meer
Abena bekkenbodemoefeningen bij incontinentie

Bekkenbodemoefeningen

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

incontinentie kenniscentrum
Geen producten in je winkelwagen