Wat u moet weten over een endeldarmverzakking

Een endeldarmverzakking, ook bekend als rectumprolaps, is een aandoening waarbij de endeldarm uit zijn normale positie komt. Dit kan inwendig zijn, waarbij de endeldarm in het lichaam blijft, of uitwendig, waarbij de endeldarm buiten het lichaam komt via de anus. Deze medische aandoening komt voornamelijk voor bij oudere mensen. Hoewel een verzakking van de endeldarm een ongemakkelijk probleem kan zijn om over te praten, is het belangrijk om te begrijpen wat het is, waarom het gebeurt en hoe het kan worden behandeld.

Inhoudsopgave

Oorzaken van een endeldarmverzakking

De oorzaken van een verzakking van de endeldarm kunnen verschillen, maar meestal zijn er een aantal onderliggende factoren die het risico op aandoening vergroten. Enkele van de belangrijkste oorzaken zijn:

 • Verzwakte spieren en banden: De endeldarm wordt op zijn plaats gehouden door spieren en banden. Als deze spieren en banden verzwakken, kunnen zij de endeldarm niet meer op zijn plaats houden en zakt deze naar beneden. De verzwakking kan een gevolg zijn van zwangerschap, bevalling, de gewoonte om te persen bij de stoelgang, overgewicht of veroudering.
 • Langdurige verstopping: Mensen die regelmatig last hebben van een verstopping bij de stoelgang, hebben de neiging om harder te persen tijdens het poepen, wat druk op de endeldarm vergroot en een verzakking kan veroorzaken.
 • Minder elastisch weefsel: Na verloop van tijd kan het weefsel rond de endeldarm zijn elasticiteit verliezen. Weefsel kan zijn elasticiteit verliezen als gevolg van ouderdom of een tekort aan vrouwelijke geslachtshormonen na de overgang.
 • Een te hoog lichaamsgewicht.
 • Eerdere operaties: Sommige buikoperaties kunnen het risico op verzakking van de endeldarm verhogen.

Symptomen van een endeldarmverzakking

Afhankelijk van de ernst van de aandoening, komen verschillende klachten voor. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Een zichtbare uitstulping uit de anus: Dit is vaak het meest voor de hand liggende teken van endeldarmverzakking. Dit is herkenbaar aan een roze of rode massa die uit de anus steekt.
 • Pijn en ongemak: Mensen kunnen milde tot ernstige pijn of ongemak ervaren rond de anus, vooral tijdens het zitten, staan of tijdens de stoelgang. Ook kunnen een endeldarmverzakking en aambeien soms gepaard gaan. Dit kan met name het geval zijn wanneer de verzakking is ontstaan door langdurige verstopping.
 • Onvolledige stoelgang: een verzakking van de endeldarm kan leiden tot een gevoel van het niet volledig kunnen legen van de darmen na de stoelgang.
 • Bloeding en afscheiding: Soms komt bij een uitstulping ook bloedingen en slijmafscheiding voor.
 • Incontinentie: Sommige mensen met een verzakte endeldarm kunnen last hebben van ongewild verlies van ontlasting. Deze klacht kan ook een gevolg zijn van een verzwakte kringspier. In dat geval is een andere behandeling nodig.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Behandeling van een endeldarmverzakking

De behandeling van een endeldarmverzakking is afhankelijk van de ernst van de aandoening en de impact op het dagelijks leven van de persoon. Een uitwendige endeldarmverzakking wordt behandeld met een operatie. Bij een inwendige endeldarmverzakking hoeft dit niet altijd. Hieronder worden de behandelmogelijkheden verder toegelicht.

 • Behandeling zonder operatie: In milde gevallen kunnen endeldarm oefeningen gericht op het versterken van de bekkenbodemspieren helpen om de verzakking te verbeteren. Daarnaast kunnen leefstijl aanpassingen, zoals vezelrijke voeding en voldoende water drinken, helpen om verstoppingen te verminderen en de druk op de endeldarm te verminderen.
 • Medicatie: In sommige gevallen kunnen medicijnen worden voorgeschreven om verstoppingen te behandelen en de ontlasting zachter te maken.
 • Een operatie: Als de verzakking ernstig is en andere behandelingen niet effectief blijken, kan een operatie worden overwogen. Er zijn verschillende technieken mogelijk, waaronder rectopexie, waarbij de endeldarm wordt opgetrokken en vastgezet aan het bekken om te voorkomen dat het verder verzakt. Een Altemeier-procedure of STARR/Transtar operatie wordt ingezet wanneer een rectopexie niet mogelijk is. Hierbij wordt overtollig weefsel via de anus verwijderd.
 •  

Een verzakking van de endeldarm kan veel ongemak veroorzaken bij degenen die ermee te maken hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent en dat medische hulp beschikbaar is. Aarzel niet om een arts te raadplegen voor een geschikte behandeling. Een gezonde levensstijl, goede voeding en het voorkomen van langdurige verstopping kunnen helpen om het risico op een verzakking van de endeldarm te verminderen.

Abena helpt je graag

Bij een endeldarmverzakking kun je ongewild ontlasting verliezen. Dit is erg vervelend en kan een nadelige impact hebben op je dagelijkse leven. Abena helpt je graag om meer controle te krijgen hierop. Ons brede assortiment aan incontinentieproducten met verschillende vormen, maten en absorpties is geschikt voor iedereen. Bij weinig of veel verlies van ontlasting, voor mannen en vrouwen. 

Bestel hier een proefpakket of koop het product in onze webshop.

Heb je hulp nodig bij het vinden van het juiste product? Vul dan onze keuzehulp in of neem contact op met een van onze Zorgadviseurs. Zij helpen je graag.

Bestel een proefpakket

Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

urineverlies na een bevalling

Urineverlies na een bevalling

Lees meer
Abena bekkenfysiotherapie bij incontinentie

Bekkenfysiotherapie bij incontinentie

Lees meer
Abena bekkenbodemoefeningen bij incontinentie

Bekkenbodemoefeningen

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen