Behandeling van brandwonden

Een effectieve behandeling van een brandwond

Brandwonden kunnen een plotselinge en pijnlijke ervaring zijn, maar een juiste behandeling kan het genezingsproces bevorderen en complicaties voorkomen. Hier zijn vijf essentiële stappen voor het behandelen en verzorgen van brandwonden, inclusief wat te doen bij een brandwond met heet water en hoe een brandwond te verbinden:

Stap 1: Koelen

Direct na een brandwond veroorzaakt door heet water of door hete olie of vet: koel direct de getroffen huid met lauw, zacht stromend water gedurende 10 tot 20 minuten. Is eer een groot gedeelte van het lichaam verbrand, dan kan het verstandig zijn om een lauwe douche te nemen. Dit helpt de hitte te verminderen en voorkomt verdere schade. Zorg ervoor dat het water stromend is om het af te koelen en te voorkomen dat de brandwond verder beschadigd raakt. Verwijder direct kleding, sieraden of luier van de verbrande huid af.

Stap 2: Beschermen

Bedek de brandwond met een steriel verband of een schone doek om het te beschermen tegen vuil en infecties. Het vermijden van infecties is cruciaal voor een snel herstel. Gebruik geen plakkerig materiaal zoals watten of wondpleisters, omdat dit de wond kan verergeren.

Stap 3: Beoordelen

Beoordeel de ernst van de brandwond. Eerstegraads brandwonden veroorzaken roodheid en pijn, tweedegraads brandwonden veroorzaken blaren en intense pijn, terwijl derdegraadsbrandwonden diepere weefsels beschadigen en gevoelloosheid kunnen veroorzaken. Ernstige brandwonden vereisen mogelijk onmiddellijke medische hulp.

Stap 4: Medische hulp

Raadpleeg onmiddellijk een arts bij ernstige brandwonden, zoals derdegraads brandwonden, brandwonden op het gezicht, handen, voeten, geslachtsdelen of bij grote oppervlakken van het lichaam. Het is belangrijk om de brandwond te blijven controleren. Als de brandwond niet geneest, ernstig is, of als er tekenen van een infectie optreden, zoals roodheid, zwelling, warmte of pus, raadpleeg dan onmiddellijk een arts.

Stap 5: Pijnbestrijding

Gebruik pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen om pijn te verlichten, maar vermijd het gebruik van aspirine bij kinderen.

Een specifieke brandwond verzorgen

Brandwonden in het gezicht behandelen

Extra voorzichtigheid is vereist bij brandwonden in het gezicht vanwege het risico op littekens en infecties. Behandel ze zoals hierboven beschreven, maar vermijd strak verband dat de ademhaling kan belemmeren. Daarnaast is het van belang zodra de brandwond begint te genezen, om het gezicht tegen de zon te beschermen om verkleuring en littekens te voorkomen. Gebruik een breedspectrum zonnebrandcrème met een hoge SPF.

Behandeling van derdegraads brandwonden

Derdegraads brandwonden zijn ernstige verwondingen die diepere weefsels aantasten en onmiddellijke medische aandacht vereisen. Vermijd het aanraken of prikken van de wond, omdat dit de schade kan vergroten. Waarschuw meteen een arts.

Brandwonden met blaar behandelen

Brandwonden met blaren zijn veelvoorkomende verwondingen die zorgvuldige behandelen vereisen om infectie te voorkomen en het genezingsproces te bevorderen. Probeer de blaar niet door te prikken, omdat dit het risico op een infectie vergroot. Laat de blaar intact en bedek hem met een steriel verband. Draag daarnaast losse kleding en vermijd activiteiten die de blaar kunnen schuren of beschadigen

Zonnebrand

Als je huid (te) lang blootgesteld wordt aan de zon, heb je grote kans dat je huid verbrandt. De roodheid die hierbij ontstaat wordt veroorzaakt door UV-B en UV-A stralen, maar kan ook komen door gebruik van de zonnebank of solarium.

Zonnebrand kenmerkt zich door roodheid, warmte, zwelling en pijn. We maken onderscheid tussen vier graden van verbranding:

Eerstegraads verbranding: veroorzaakt een lichte roodheid en verdwijnt meestal binnen één tot drie dagen, zonder dat de huid vervelt.
Tweedegraads verbranding: veroorzaakt een vurige, warm aanvoelende en enigszins pijnlijke roodheid. Het verdwijnt na drie dagen met een lichte vervelling.
Derdegraads verbranding: veroorzaakt een roodblauwe verkleuring, zwelling en is zeer pijnlijk. Na vier dagen vervelt de huid met een langdurige verkleuring en huidoneffenheden. 
Vierdegraads verbranding: hierbij ontstaan blaasjes, gevolgd door vervelling van de huid waarbij een vlekkige pigmentatie achterblijft.

 

Brandwonden door de zon | ABENA

De behandeling van zonnebrand is afhankelijk van de graad van verbranding:

Bij eerste en tweedegraads brandwonden kan de huid gekoeld worden met een koude, natte doek. 

Bij derde- en vierdegraads verbranding is het belangrijk om de verbrande huid 10 tot 15 minuten te koelen onder lauw stromend water of een lauwe douche. Waarschuw altijd een arts bij derde- of vierdegraads verbranding.

Brandwonden ontsmetten

Ontsmetting van brandwonden is een belangrijke stap om infecties te voorkomen en het genezingsproces te bevorderen. Hier zijn drie eenvoudige stappen voor het correct ontsmetten van een brandwond:

Stap 1: Spoelen met schoon water

Spoel de brandwond grondig met schoon, stromend water. Dit helpt om vuil, bacteriën en andere verontreinigingen te verwijderen die infecties kunnen veroorzaken. Spoel de wond gedurende minstens 5 minuten om ervoor te zorgen dat alle vuil weggespoeld is.  

Stap 2: Gebruik een antiseptisch middel

Breng een antiseptisch (ontsmettend) middel aan op de brandwond om verdere bacteriële groei te voorkomen. Populaire ontsmettende middelen zijn bijvoorbeeld chloorhexidine of povidonjodium. Breng het antisepticum royaal aan op de brandwond en de omringende huid met behulp van een steriel gaasje of een wattenstaafje.

Stap 3: Bedekken met een steriel verband

Bedek de brandwond met een steriel verband om de wond te beschermen tegen verdere besmetting. Zorg ervoor dat het verband de brandwond volledig bedekt, maar niet te strak wordt aangebracht om de bloedcirculatie niet te belemmeren. Vervang het verband regelmatig, minstens één keer per dag, of vaker indien nodig.

 

Het correct ontsmetten van een brandwond is cruciaal voor een snel en gezond herstel. Volg deze drie eenvoudige stappen om de kans op infecties te minimaliseren en de wondgenezing te bevorderen. Raadpleeg altijd een arts als de brandwond ernstig is of als er tekenen van infectie optreden, zoals roodheid, zwelling, warmte of pus.  

Wanneer een brandwond verbinden of niet?

Verbind een brandwond als deze groot is, ernstig pijnlijk is, bloedt, of als er risico is op verdere verwonding. Laat kleine, oppervlakkige brandwonden aan de lucht drogen om het genezingsproces te versnellen. Daarnaast is het verstandig brandwonden met blaren niet te verbinden, en brandwonden in het gezicht ook niet, tenzij anders geadviseerd door een arts.

 

Het correct behandelen van brandwonden is essentieel om complicaties te voorkomen en het genezingsproces te bevorderen. Bij twijfel is het altijd goed om medische hulp zoeken.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

Kompressen, hoe en wat?

Lees meer
ABENA Wondverzorging - zwachtelen

Zwachtelen – wanneer en hoe

Lees meer
Wanneer welke pleister of verband ABENA wondverzorging

Wanneer welk(e) pleister of verband?

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen