De oorzaken en oplossingen voor zwangerschapsincontinentie

Een zwangerschap is voor de meeste vrouwen een fantastische periode. Van de eerste schopjes tot het inrichten van de babykamer. Toch ervaren veel moeders ook de mindere kanten: vermoeidheid, maagklachten en lage rugpijn. Daarbij komt dat vrouwen tijdens de zwangerschap regelmatig last krijgen van ongewild urineverlies.

Urineverlies tijdens de zwangerschap

Ruim een derde van de vrouwen krijgt tijdens of na de zwangerschap met urineverlies te maken. Onder zwangere vrouwen boven de 35 jaar en bij vrouwen met overgewicht ligt het percentage  zelfs nog hoger. In de meeste gevallen duurt het herstel van urineverlies en zwanger zijn tot ongeveer een half jaar na de bevalling. Toch zijn er ook vrouwen die langer last blijven houden. Sommigen zelfs de rest van hun leven. Daarnaast moeten vrijwel alle vrouwen tijdens de zwangerschap vaker dan normaal naar het toilet.

Inhoudsopgave

Oorzaken plasproblemen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in het lichaam van een vrouw. Vooral in de eerste maanden moet het lichaam erg wennen aan alle veranderingen, met misselijkheid en verschillende andere zwangerschapskwaaltjes als gevolg. Urineverlies is er daar één van. Normaal moeten volwassen mannen en vrouwen ongeveer zes tot acht keer per dag plassen. Tijdens de zwangerschap ligt dit aantal echter veel hoger. Na ongeveer drie maanden neemt bovendien het gewicht toe en begint de baarmoeder op de blaas te drukken waardoor je steeds sneller het seintje krijgt dat je blaas vol is en je naar het toilet moet.

Het zwangerschapshormoon hCG

De aanmaak van het zwangerschapshormoon Humaan choriongonadotrofine (hCG) speelt een belangrijke rol in het ontstaan van urineverlies tijdens de zwangerschap. De aanwezigheid van het hormoon hCG wordt onder meer gebruikt bij zwangerschapstesten om aan te tonen of iemand zwanger is of niet, bovendien is het hormoon onmisbaar voor een goed verloop van de zwangerschap. Helaas zorgt hCG ook voor verschillende zwangerschapskwaaltjes in de eerste weken van de zwangerschap zoals misselijkheid en vaker naar het toilet moeten. Het hormoon zorgt voor een toename van de hoeveelheid bloed in het lichaam, bovendien verloopt de toevoer naar de nieren sneller dan normaal. Het gevolg is dat de blaas sneller volloopt en zwangere vrouwen vaker naar het toilet moeten.

Veranderende hormonen in het lichaam tijdens de zwangerschap kunnen leiden tot urineverlies.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Anita, Vera en Miranda helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Stressincontinentie tijdens de zwangerschap

Hormonale veranderingen zorgen er bovendien voor dat de spieren in de urinebuis en bekkenbodem tijdens de zwangerschap minder goed functioneren. Dit gebeurt om het lichaam voor te bereiden op de bevalling. Doordat de spieren slapper worden kan de baby gemakkelijker ter wereld worden gebracht. De verzwakking van de bekkenbodemspieren heeft echter ook een vervelende keerzijde. Wanneer de druk op de blaas te groot wordt, kan er ongewild urineverlies tijdens het zwanger zijn optreden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het lachen, hoesten en andere lichamelijke inspanningen. Daarom staat deze vorm van urineverlies ook wel bekend als inspanningsincontinentie of stressincontinentie.

Vruchtwater of urineverlies

Stressincontinentie komt vaker voor tegen het einde van de zwangerschap. Sommige onderzoeken spreken zelfs van een percentage van 50 tot 70 procent. Urineverlies moet overigens niet worden verward van met het verlies van vruchtwater, dat naar buiten stroomt als de vliezen breken en de bevalling inluidt. Vruchtwater zit tijdens de zwangerschap in de baarmoeder om de baby te beschermen tegen invloeden van buitenaf en kan door de baby worden opgedronken, wat weer goed is voor de ontwikkeling van de spijsvertering. Het verschil tussen urine en vruchtwater is soms moeilijk te zien. Vruchtwater is te onderscheiden van urine door de zoete geur, soms is het bovendien rozig of troebel van kleur als er bloed of ontlasting van de baby bij zit. Het is belangrijk om direct contact op te nemen met de verloskundige als de vliezen zijn gebroken.

Tips bij urineverlies tijdens de zwangerschap

De verloskundige kan ook helpen met tips bij urineverlies, maar soms is het beter om een arts of specialist te raadplegen. Vooral als de klachten na de zwangerschap niet vanzelf overgaan of urineverlies gepaard gaat met het verlies van bloed of hevige pijn is een huisartsbezoek verstandig. Hij of zij kan ook bekkenbodemoefeningen adviseren, doorverwijzen naar de poli urologie en een indicatie voor het gebruik van incontinentiemateriaal afgeven. Een verwijzing van de huisarts of specialist geeft bovendien recht op een vergoeding van de zorgverzekeraar als urineverlies na twee maanden nog steeds aanhoudt.

Oplossingen urineverlies tijdens de zwangerschap

Urineverlies tijdens de zwangerschap is heel normaal en gaat vaak vanzelf weer over. Bekkenbodemoefeningen kunnen helpen om het herstel te bevorderen. Eventueel kan de hulp van een bekkenbodemfysiotherapeut worden ingeschakeld om je hierbij te begeleiden. De bekkenbodemfysiotherapeut kan bovendien advies geven over de juiste toilethouding, toiletgedrag en eet- en drinkgewoontes. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het heel belangrijk om genoeg te blijven drinken bij ongewild urineverlies. Uitdroging van de blaas kan leiden tot irritatie en zelfs blaasontstekingen. De klachten kunnen hierdoor zelfs verergeren in plaats van verminderen.

Behandelingen urineverlies tijdens de zwangerschap

Roken en alcoholgebruik

Uiteraard wordt roken en alcoholgebruik tijdens de zwangerschap ten zeerste afgeraden. Niet alleen vergroot het de kans op een miskraam en gezondheidsklachten bij de baby, ook heeft het een negatieve invloed op urineverlies.

Bekkenbodemoefeningen

Al tijdens de zwangerschap kan er worden gestart met bekkenbodemoefeningen. Door dagelijks oefeningen te doen wordt de kans op urineverlies kleiner of kunnen de klachten worden verminderd.

Ontzwangeren vergt tijd

Het herstel van een zwangerschap vergt tijd. Het spierweefsel wordt vanzelf weer steviger enkele maanden na de bevalling. In de meeste gevallen duren de klachten ongeveer een half jaar.

Medicijnen of een operatie

Medicijnen of een operatie kunnen ook een optie zijn om ongewild urineverlies te behandelen. Meestal wordt hiermee echter pas gestart als de klachten enkele maanden na de bevalling niet verdwenen zijn.

Bestel een proefpakket

Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.

Incontinentiemateriaal bij zwangerschapsincontinentie

Incontinentiemateriaal helpt niet om verlies van urine tijdens een zwangerschap te verminderen, maar biedt wel een goede (tijdelijke) oplossing voor het probleem. Betrouwbaar incontinentiemateriaal beschermt tegen lekkages, voelt comfortabel aan en voorkomt vochtletsel en huidproblemen. Dit in tegenstelling maandverband en inlegkruisjes, die niet gemaakt zijn om urine op te kunnen vangen. Incontinentiemateriaal is op zijn beurt wel in staat om bloed en vrouwelijke afscheiding op te vangen. Het incontinentiemateriaal van Abena is er voor verschillende soorten en mate van urineverlies. Het is bovendien mogelijk om de producten gratis uit te proberen.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

urineverlies na een bevalling

Urineverlies na een bevalling

Lees meer
Abena bekkenbodemoefeningen bij incontinentie

Bekkenbodemoefeningen

Lees meer
Abena urineverlies tijdens zwangerschap

Zwangerschapsincontinentie

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

incontinentie kenniscentrum
Geen producten in je winkelwagen