Stressincontinentie of inspanningsincontinentie

Stressincontinentie, urineverlies bij hoesten, sporten en springen

Stress- of inspanningsincontinentie is de meest voorkomende vorm van ongewild urineverlies. Ongeveer 1 op de 5 vrouwen boven de 40 jaar krijgt ermee te maken. Stressincontinentie treedt op bij lichamelijke inspanningen zoals rennen, springen en hoesten. Daarom wordt stressincontinentie ook wel inspanningsincontinentie genoemd. Op deze pagina vertellen we je alles over wat stressincontinentie is, wat de oorzaken zijn en aan welke symptomen je stressincontinentie kunt herkennen.

Inhoudsopgave

Wat is stressincontinentie

De naam stressincontinentie heeft niets te maken met psychische stress. Stressincontinentie komt van het Engelse woord ‘stress’, dat vertaald naar het Nederlands inspanning betekent. Daarom wordt deze vorm van ongewild urineverlies ook wel inspanningsincontinentie genoemd. Hoewel mannen ook last kunnen krijgen van stressincontinentie komt stressincontinentie vooral voor bij vrouwen. Met name tijdens en na de zwangerschap en bij vrouwen in de overgang is de kans op stressincontinentie aanwezig. Ook roken, overgewicht en sommige operaties leiden tot een verhoogd risico op stressincontinentie.

Oorzaken stressincontinentie

De oorzaak van stressincontinentie ofwel inspanningsincontinentie is een verslapping of beschadiging van de bekkenbodemspieren. Doordat de bekkenbodemspieren niet goed in staat zijn de extra druk op de blaas op te vangen die ontstaat tijdens het sporten of andere lichamelijke activiteit ontstaat stressincontinentie. In de meeste gevallen gaat het hierbij om enkele druppels of scheutjes urineverlies. Stressincontinentie is erg vervelend en kan zorgen voor onzekerheid en het vermijden van sociaal contact.

Stressincontinentie bij zwangerschap

De oorzaken van stressincontinentie zijn verschillend voor mannen en vrouwen. Verzwakte of beschadigde bekkenbodemspieren bij vrouwen zijn vaak het gevolg van hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap. De hormonale veranderingen zijn nodig om het kindje in de buik te laten ontwikkelen en het lichaam van de moeder voor te bereiden op de bevalling. Helaas zorgt het ook voor vervelende zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid, stemmingswisselingen en ongewild urineverlies. Aan het einde van de zwangerschap zorgt het hormoon relaxine ervoor dat de bekkenbodemspieren verslappen. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor de bevalling van de baby. Verzwakte bekkenbodemspieren kunnen aanhouden tot enkele maanden na de zwangerschap en naast stressincontinentie ook zorgen voor een pijnlijke onderrug en andere klachten. Naast hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen de bekkenbodemspieren ook beschadigd raken bij de bevalling. Vooral bij zware bevallingen bestaat de kans op een ruptuur (inscheuring) van de bekkenbodemspieren met stressincontinentie als gevolg.

Stressincontinentie in de overgang

In de overgang verandert er veel in het vrouwenlichaam. De menstruatiecyclus wordt steeds onregelmatiger en blijft uiteindelijk zelfs helemaal weg. Deze laatste menstruatie wordt ook wel de menopauze genoemd. Een zwangerschap is vanaf dit moment niet langer mogelijk. Doordat de eierstokken stoppen met de aanmaak van het vrouwelijke hormoon oestrogeen kunnen tijdens de overgang verschillende klachten ontstaan. Één daarvan is stressincontinentie. Door de afname van oestrogeen neemt de spierkracht in de bekkenbodem af. Bij inspanning kan de druk op de blaas te groot worden. Druk die niet langer kan worden opgevangen door de bekkenbodem. Ongewild urineverlies is hiervan het gevolg.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Anita, Vera en Miranda helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Stressincontinentie bij mannen

Veel mensen denken onterecht dat stressincontinentie of inspanningsincontinentie alleen voorkomt bij vrouwen. Hoewel mannen uiteraard niet zwanger kunnen worden noch te maken krijgen met de overgang krijgt naar schatting ongeveer 1 op de 20 mannen te maken met stressincontinentie. Bij mannen kan stressincontinentie worden veroorzaakt door een (prostaat)operatie, overgewicht, chronisch hoesten of te hard persen bij de ontlasting. Ook kan veroudering van de bekkenbodemspieren stressincontinentie veroorzaken. Al deze oorzaken van stressincontinentie kunnen zowel gelden voor mannen als vrouwen.

Stressincontinentie kan het gevolg zijn van lichamelijke inspanningen zoals sporten, hoesten en lachen.

Symptomen stressincontinentie

Stressincontinentie ontstaat bij plotselinge druk op de blaas tijdens lichamelijke inspanningen. Vaak herken je de eerste symptomen van stressincontinentie bijvoorbeeld tijdens het hardlopen, trampoline springen of een flinke hoest- of lachbui. Het is mogelijk dat ongewild urineverlies slechts af en toe gebeurt, maar het kan ook meerdere keren per dag voorkomen. Daarnaast kan stressincontinentie zowel tijdelijk als permanent zijn. Gelukkig is er in de meeste gevallen iets aan te doen.

De behandeling bij stressincontinentie

Stressincontinentie kan op diverse manieren behandeld worden. De eerste en meest voor de hand liggende methode is bekkenfysiotherapie. Een erkende bekkenfysiotherapeut kan je helpen om een goede controle, kracht en/of coördinatie van je bekkenbodemspieren te krijgen, waardoor de klachten kunnen verminderen of zelfs helemaal kunnen verdwijnen. Het effect van fysiotherapie wordt beter als de oefeningen regelmatig herhaald en goed uitgevoerd worden.

Een andere behandelmethode is het injecteren van een speciale gelei rondom de urinebuis. Dit heeft een vernauwend effect en ondersteunt het sluitmechanisme van de urinebuis, waardoor je minder of geen urine verliest. Deze ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving, met weinig complicaties en een korte hersteltijd.

Het plaatsen van een sling is een operatieve behandeling. Een sling is een kunststof bandje onder de plasbuis. Tijdens een operatie wordt dit bandje van polypropyleen geplaatst. Het bandje vangt de verhoogde druk op, waardoor de urine er minder makkelijk langs kan. De sling lost niet op, dus blijft levenslang zitten.

Oplossingen stressincontinentie

Na een zwangerschap herstellen de bekkenbodemspieren vaak vanzelf weer. Hiermee verdwijnt na enige tijd ook de incontinentie. Door bekkenbodemoefeningen te doen kan het herstelproces eventueel worden versneld. Ook wanneer de klachten langer aanhouden of permanent van aard zijn, kan het trainen van de bekkenbodemspieren zorgen voor minder klachten. Naast bekkenbodemoefeningen kan een arts bovendien verschillende medicijnen of een operatie voorschrijven om stressincontinentie te verminderen of in zijn geheel te verhelpen.

Bestel een proefpakket

Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.

Incontinentiemateriaal bij stressincontinentie

Als stressincontinentie niet vanzelf overgaat en het niet mogelijk is om ongewild urineverlies op een andere manier te behandelen, kan een arts of specialist adviseren om incontinentiemateriaal te gaan dragen. Betrouwbaar incontinentiemateriaal beschermt tegen ongewild urineverlies en laat geen nare geurtjes door. Er is incontinentiemateriaal voor verschillende vormen van incontinentie en mate van urineverlies. Ook zijn er producten beschikbaar voor zowel vrouwen als mannen. De incontinentieproducten van Abena zijn bovendien voorzien van een maximaal ademende AirPlus folie, die beschermt tegen urine en tegelijkertijd zorgt dat de huid voldoende kan ademen. Hierdoor wordt de kans op incontinentie geassocieerde huidproblemen (IAD) tot een minimum beperkt.

Veelgestelde vragen

Stressincontinentie is ongewild urineverlies bij druk in en op de buik, bijvoorbeeld wanneer iemand lacht, niest, hoest, bukt, de neus snuit of bij zwaar tillen en haastig bewegen zoals bij sporten.
Stressincontinentie wordt o.a. veroorzaakt door verzwakte bekkenbodemspieren, een verzwakte of verwijderde blaasspier of door hormonen. De oorzaak is dus niet psychische stress, maar een plotselinge drukverhoging.

Er zijn verschillende behandelmethoden voor stressincontinentie, zoals bekkenbodemfysiotherapie, medicatie of een operatie. Soms helpt het om het drinkgedrag aan te passen, meer water drinken en beperkt koffie, thee, alcohol te drinken. Drink echter wel voldoende. Te weinig drinken prikkelt de blaas. En afvallen als u te zwaar bent.

Bij stressincontinentie verliest u druppeltjes of scheutjes urine tijdens een lichamelijke inspanning zoals hoesten, niezen, zwaar tillen of springen.

Er zijn verschillende manieren om stress- of inspanningsincontinentie te behandelen. Zo kun je voor een goede controle en coördinatie van de bekkenbodemspieren terecht bij een bekkenbodemfysiotherapeut. Een andere manier is het gebruik van een speciale gelei. Deze gelei heeft een vernauwend effect, waardoor je minder urine verliest. Je kunt er ook voor kiezen om operatief een kunststof bandje onder de plasbuis te laten plaatsen. Het bandje vangt de verhoogde druk op, waardoor je urine er minder makkelijk langs kan.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

Abena huidverzorging bij verlies van urine en ontlasting

Huidproblemen: door verlies van urine en ontlasting

Lees meer

De impact van ongewild urineverlies

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen