Oorzaken en oplossingen voor een gevoelige blaas

Normaal gesproken moeten volwassen mannen en vrouwen ongeveer 8 tot 10 keer per dag naar het toilet. Als mensen veel vaker naar het toilet moeten of moeite hebben hun plas op te houden is sprake van een gevoelige blaas, ook wel overactieve blaas genoemd. Soms gaat een gevoelige blaas bovendien gepaard met ongewild urineverlies oftewel incontinentie.

Een gevoelige blaas komt zowel bij mannen als vrouwen voor. In Nederland heeft ongeveer 6% van de volwassenen te maken met een gevoelige blaas. Dit komt neer op een totaal van bijna 1.000.000 mensen. Wie kampt met een gevoelige blaas heeft snel en vaak het gevoel te moeten plassen. Sommige mensen hebben bovendien moeite om hun plas op te houden en verliezen regelmatig ongewenst urine. In dat geval is naast een gevoelige blaas ook sprake van aandrangincontinentie. Er zijn verschillende oorzaken voor een gevoelige blaas, maar gelukkig ook diverse oplossingen.

de blaas in het lichaam bij incontinentie

Oorzaken gevoelige blaas

Meestal ontstaat een gevoelig blaas doordat de spieren van de blaas samentrekken op momenten dat dit niet nodig is. Hierdoor voelt de blaas vol aan, terwijl er in werkelijkheid slechts een klein beetje urine inzit. Deze samentrekkingen zorgen er voor dat iemand veelvuldig het gevoel heeft te moeten plassen en kunnen bovendien ongewild urineverlies veroorzaken. De overactiviteit van de spieren in de blaaswand kunnen onder andere het gevolg zijn van overmatig alcoholgebruik, roken en andere slechte eet- en drinkgewoontes. Zo denken veel mensen nog steeds dat minder drinken incontinentie en een gevoelige blaas tegengaat. Het tegendeel is echter waar. Wie niet genoeg water drinkt, loopt het risico dat de blaas geïrriteerd raakt en de klachten verergeren. Ook veelvuldig de plas ophouden kan op termijn leiden tot een gevoelige blaas. Daarnaast hebben ouderen mensen vaker last van een gevoelige blaas dan jongeren.

Gevoelige blaas bij mannen

Naast een verstoord plasritme, slechte eet- en drinkgewoontes en ouderdom zijn er specifieke oorzaken voor mannen en vrouwen. Mannen kunnen last krijgen van een vernauwing van de plasbuis door een vergrote prostaat. Naarmate mannen ouder worden groeit de prostaat. Dit probleem komt daarom vooral voor bij oudere mannen. Vooral 50’ers en 60’ers kunnen hier last van krijgen. Door de vernauwing van de plasbuis komt de blaas onder continue druk te staan. Hierdoor is deze langer in staat om de urine op te houden en ontstaat ongewild urineverlies.

gevoelige-blaas-mannen
abena-producten-incontinentie-onderleggers-bambo-nature-luiers

Abena is dé specialist op het gebied van basiszorg

Zie onze online winkel voor incontinentiematerialen en huidverzorgingsproducten.

gevoelige blaas bij mannen en vrouwen

Gevoelige blaas bij vrouwen

Bij vrouwen komt een gevoelige blaas vooral voor tijdens de zwangerschap. De blaas krijgt tijdens de zwangerschap steeds minder ruimte als gevolg van de steeds groter wordende buik. Hierdoor ontstaat er meer druk op de blaas en moeten vrouwen tijdens de zwangerschap vaker naar het toilet. Ook ongewild urineverlies is een veel voorkomend probleem voor vrouwen die zwanger zijn, mede veroorzaakt door de hormonale veranderingen die optreden tijdens de zwangerschap. Vrouwen hebben daarnaast vaker last van een blaasontsteking dan mannen. Hoewel een blaasontsteking relatief snel en eenvoudig kan worden verholpen, kan het zorgen voor een gevoelige blaas en daardoor een verstoord plasritme.

Stress en een gevoelige blaas

Stress is een probleem dat op verschillende aspecten van de gezondheid invloed uitoefent, dat geldt ook voor de blaas. Door stress kunnen de spieren van de blaas zich regelmatig onnodig aanspannen, zelfs wanneer deze nog niet helemaal vol zit. Ook kan het zijn dat iemand hierdoor regelmatig ongewild urine verliest. Een gevoelige blaas als gevolg van stress dient niet te worden verward met stressincontinentie: ongewild urineverlies als gevolg van een beschadiging of verzwakking van de bekkenbodemspieren. Door voldoende te bewegen, ademhalingsoefeningen en voldoende ontspanning kan het stressniveau worden verminderd en kunnen ook de klachten als gevolg van een gevoelige blaas afnemen.

stress-gevoelige-blaas
toiletbezoek blaas problemen incontinentie

Oplossingen gevoelige blaas

Er zijn verschillende oplossingen voor een gevoelige blaas. Het bijhouden van een plasdagboek dient meestal als een eerste stap. Hierin dient te worden bijgehouden hoe vaak en hoeveel iemand plast, maar bijvoorbeeld ook hoeveel en op welke momenten iemand per dag drinkt. Op basis van deze gegevens kan een huisarts, bekkenbodemfysiotherapeut of andere specialist nagaan wat de oorzaak is van de blaasproblemen. Meestal wordt er vervolgens gestart met blaastraining. Bij blaastraining wordt een bezoek aan het toilet steeds langer uitgesteld, tot dat mensen nog maar 8-10 keer per dag naar het toilet moeten. Door ontspanningsoefeningen en het zoeken van afleiding wordt de aandrang om te plassen zoveel mogelijk onderdrukt. Wanneer blaastraining na drie maanden geen resultaten oplevert, is het mogelijk dat de huisarts medicijnen voorschrijft om de spieren van de blaas te ontspannen. Deze medicatie heeft vaak vervelende bijwerkingen zoals hoofdpijn en een droge mond, waardoor het over het algemeen niet als een blijvende oplossing wordt gezien.