Schaafwonden

Een schaafwond behandelen en verzorgen in zes stappen

Een schaafwond behandelen en verzorgen in zes stappen: effectieve richtlijnen voor wondverzorging

Een schaafwond is een veelvoorkomend type huidletsel dat optreedt wanneer de huid over een ruw oppervlak schuurt, zoals bij een val of een botsing. Hoewel schaafwonden meestal oppervlakkig zijn, is het belangrijk om ze op de juiste manier te behandelen om infectie te voorkomen en het genezingsproces te bevorderen. Hier zijn zes stappen voor het effectief behandelen van schaafwonden:

Stap 1: Het stoppen van de bloeding (indien aanwezig)

Als de schaafwond bloedt, oefen dan voorzichtig druk uit op het getroffen gebied met een schoon gaasje of een schone doek om de bloeding te stoppen. Houd de druk enkele minuten aan totdat het bloeden stopt. Als het bloeden aanhoudt, zoek dan medische hulp.

Stap 2: Het reinigen van de schaafwond

Spoel de schaafwond voorzichtig af met schoon, lauw water om vuil, grind en andere verontreinigingen te verwijderen. Gebruik eventueel een mild antiseptisch middel om de wond verder te reinigen. Vermijd echter agressieve middelen, omdat deze de huid kunnen irriteren.

Stap 3: Het verwijderen van grind of vuil (indien aanwezig)

Inspecteer de schaafwond zorgvuldig op eventueel achtergebleven grind, vuil of andere vreemde voorwerpen. Verwijder deze voorzichtig met een schone pincet of spoel de wond opnieuw af met water om ze te verwijderen. Pas op dat je de wond niet verder beschadigt tijdens het reinigen.

Stap 4: Het aanbrengen van een antiseptische zalf

Breng een dunne laag van een antibacteriële zalf of crème aan op de schaafwond om infectie te voorkomen en het genezingsproces te bevorderen. Zorg ervoor dat de zalf of crème de hele wond bedekt

Stap 5: De schaafwond bedekken

Bedek de schaafwond met een steriel verband of gaasje om deze te beschermen tegen vuil en bacteriën. Zorg ervoor dat het verband niet te strak zit en vervang het regelmatig, bij voorkeur dagelijks of zoals voorgeschreven door een zorgprofessional.

Stap 6: De schaafwond bedekken en controleren

Controleer regelmatig de schaafwond op tekenen van infectie, zoals roodheid, zwelling, warmte, pijn en afscheiding van pus. Houd de wond schoon en droog en verzorg deze volgens de bovenstaande stappen totdat deze volledig is genezen.

Oplossingen voor wondverzorging

Wondverband van ABENA. wordt gebruikt als een primair verband voor droge tot matig exsuderende wonden, zoals snijwonden, schaafwonden en als korstbescherming bij gehechte wonden.

Gerelateerde artikelen

ABENA Wondverzorging - zwachtelen

Welke zwachtels zijn er en wanneer gebruik je ze?

Lees meer
Wanneer welke pleister of verband ABENA wondverzorging

Welke pleisters zijn er en wanneer gebruik je ze?

Lees meer
ABENA Healthcare wondverzorging - het knippen van pleisters

Het knippen van pleisters voor optimaal gebruik

Lees meer

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Ons kenniscentrum

Bij ABENA bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen

Gelukt!

Je bent nu aangemeld voor onze nieuwsbrief. 
Onderstaande code hebben we ook per email verstuurd.

15% Kortingscode:

WELKOM12