Een zwarte wond

Een zwarte wond: wat is het? En hoe verzorg je het?

Een zwarte wond is een type wond dat wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van zwart gekleurd weefsel in of rondom de wond. Deze zwarte kleur kan verschillende oorzaken hebben en wijst vaak op necrose, wat betekent dat het weefsel is afgestorven als gevolg van onvoldoende bloedtoevoer naar het gebied. Het is belangrijk om zwarte wonden op de juiste manier te verzorgen om verdere complicaties te voorkomen en het genezingsproces te bevorderen. Hier zijn enkele essentiële tips voor het verzorgen van zwarte wonden:

Oorzaken van zwarte wonden

  1. Necrose: De zwarte kleur van de wond kan duiden op necrose van het weefsel, wat kan optreden als gevolg van ernstige verwondingen, langdurige druk, slechte doorbloeding of andere onderliggende gezondheidsproblemen.
  2. Besmetting: Soms kan een zwarte wond ook worden veroorzaakt door besmetting met bacteriën of schimmels, die het weefsel kunnen aantasten en verkleuren.

Het verzorgen van zwarte wonden

Stap 1: Reinig de wond

Begin met het voorzichtig reinigen van de zwarte wond met schoon, lauw water en een mild antiseptisch middel. Spoel de wond grondig af om vuil, bacteriën en andere verontreinigingen te verwijderen.

Stap 2: Verwijder afgestorven (necrotisch) weefsel

Als de zwarte kleur wordt veroorzaakt door necrose, moet het afgestorven weefsel worden verwijderd om infectie te voorkomen en het genezingsproces te bevorderen. Dit kan worden gedaan door een zorgprofessional met behulp van technieken zoals debridement.

Stap 3: Behandel de wond

Breng een dunne laag van een antibacteriële zalf of creme aan op de zwarte wond om infectie te voorkomen en het genezingsproces te bevorderen. Zorg ervoor dat de zalf of creme de hele wond bedekt.

Stap 4: Bedek de wond

Bedek de zwarte wond met een steriel verband of gaasje om deze te beschermen tegen vuil en bacteriën. Zorg ervoor dat het verband niet te strak zit en vervang het regelmatig, bij voorkeur dagelijks of zoals voorgeschreven door een zorgprofessional.

Stap 5: Raadpleeg een zorgprofessional

Als de zwarte wond ernstig is of als je twijfelt over de juiste verzorging, raadpleeg dan een zorgprofessional voor verdere evaluatie en behandeling. Zij kunnen de wond beoordelen, de juiste behandeling voorschrijven en eventueel onderliggende gezondheidsproblemen identificeren die de zwarte wond kunnen verklaren.

Het is belangrijk om een zwarte wond serieus te nemen en deze op de juiste manier te verzorgen om verdere complicaties te voorkomen en een snel herstel te bevorderen. Door de bovenstaande tips te volgen en tijdig medische hulp in te roepen indien nodig, kun je een zwarte wond effectief verzorgen en het genezingsproces bevorderen.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

ABENA Wondverzorging - zwachtelen

Zwachtelen – wanneer en hoe

Lees meer
Wanneer welke pleister of verband ABENA wondverzorging

Wanneer welk(e) pleister of verband?

Lees meer
ABENA Healthcare wondverzorging - het knippen van pleisters

Het knippen van pleisters voor optimaal gebruik

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen