Verzorging van een gele wond

Wat is een gele wond en hoe kun je deze verzorgen: tips en adviezen

Een gele wond is een type wond die gekenmerkt wordt door de aanwezigheid van geel gekleurd exsudaat, ook wel bekend als wondvocht, dat uit de wond komt. Dit exsudaat bevat vaak dode cellen, bacteriën en ander puin, wat resulteert in een gele kleur. Het is belangrijk om gele wonden goed te verzorgen om verdere complicaties te voorkomen en het genezingsproces te bevorderen.

Kenmerken van een gele wond

  1. Gele pus uit wond: Een van de meest opvallende kenmerken van een gele wond is de aanwezigheid van gele pus die uit de wond komt. Deze pus kan variëren in consistentie, van dik en kleverig tot dun en waterig.

  2. Aanwezigheid van bacteriën: Gele wonden kunnen vaak geassocieerd worden met een verhoogd aantal bacteriën, wat kan leiden tot infectie en vertraagde genezing.

  3. Verhoogde hoeveelheid exsudaat: Gele wonden produceren over het algemeen een aanzienlijke hoeveelheid exsudaat, wat kan leiden tot maceratie van de omliggende huid als het niet goed wordt verzorgd.

Hoe kun je een gele wond verzorgen

Stap 1: Reinig de wond

Begin met het voorzichtig reinigen van de wond met een mild antiseptisch middel, zoals fysiologisch zoutoplossing. Spoel de wond grondig af om alle resten van pus en ander vuil te verwijderen

Stap 2: Verwijder overtollig exsudaat

Gebruik een absorberend verband of een gaasje om overtollig exsudaat rondom de wond te absorberen. Dit helpt om maceratie (verweking) van de huid te voorkomen en bevordert een gezonde wondgenezing.

Stap 3: Beheer de bacteriële belasting

Als de wond geïnfecteerd is, kan het nodig zijn om antibiotische zalven of medicatie te gebruiken om de bacteriële belasting te verminderen. Raadpleeg een zorgprofessional voor advies over het juiste behandelplan.

Gele wond behandelen

  1. Kies het juiste verband: Kies een verband dat geschikt is voor gele wonden en wondvocht, zoals een absorberend verband of een hydrocolloïd verband. Deze verbanden helpen om het wondvocht te absorberen, wat gunstig is voor de genezing van de wond.

  2. Vervang het verband regelmatig: Vervang het verband regelmatig, volgens de instructies van een zorgprofessional. Dit helpt om de wond schoon te houden en infectie te voorkomen.

  3. Monitor de voortgang: Houd de voortgang van de wondgenezing nauwlettend in de gaten. Let op tekenen van verbetering, zoals afname van de hoeveelheid pus en verkleining van de wondgrootte, maar ook op tekenen van complicaties, zoals roodheid, zwelling of pijn.

Het verzorgen van een gele wond vereist geduld, aandacht en een zorgvuldige aanpak. Door de juiste stappen te volgen en regelmatig contact te houden met een zorgprofessional, kun je het genezingsproces bevorderen en het risico op complicaties minimaliseren.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

ABENA Wondverzorging - zwachtelen

Zwachtelen – wanneer en hoe

Lees meer
Wanneer welke pleister of verband ABENA wondverzorging

Wanneer welk(e) pleister of verband?

Lees meer
ABENA Healthcare wondverzorging - het knippen van pleisters

Het knippen van pleisters voor optimaal gebruik

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

incontinentie kenniscentrum
Geen producten in je winkelwagen