Persoonlijke verzorgingsproducten

Hoe houd je de zorg voor mensen met dementie menswaardig?

Informatie en kennis helpen je om je enigszins voor te bereiden op wat komen gaat. Erover praten met anderen geeft steun. Deze pagina biedt praktische hulpmiddelen. Producten die helpen als het gaat om de persoonlijke verzorging van iemand met dementie. Om thuis menswaardig te blijven zorgen.

Inhoudsopgave

Wassen en verzorgen

Niets is zo intiem als jezelf wassen en verzorgen. Van jongs af aan leer je dit zelf te doen. Maar voor iemand met dementie is dat niet altijd meer vanzelfsprekend. Hem of haar hierbij helpen is dan noodzakelijk. Maar dat is niet eenvoudig. Wassen zonder water kan in sommige gevallen uitkomst bieden als alternatief voor douchen of in bad gaan.

Huidconditie

Ouder worden heeft gevolgen voor je huid, een goede bescherming en verzorging is dan belangrijk. Extra aandacht geven is soms lastig als je te maken krijgt met dementie. Er zijn producten die je kunnen helpen om huidirritatie of uitdroging van de huid te voorkomen. Er is bijvoorbeeld meer kans op huidirritatie wanneer je veel in bed ligt of last hebt van ongewild urine- of ontlastingsverlies. Voorkomen is in veel gevallen beter dan genezen. Smeer preventief met een barrièrecrème om de huidconditie optimaal te houden.

Incontinentie

Incontinentie komt veel voor bij mensen met dementie. Door geheugenverlies vergeten zij bijvoorbeeld naar het toilet te gaan of durven  niet om hulp te vragen. Naarmate iemand een verder gevorderd stadium van dementie bereikt, kan incontinentie soms niet meer voorkomen worden. In dit geval kan het juiste incontinentiemateriaal en andere aanvullende producten zoals onderleggers voor in bed of in de auto het verschil maken als het gaat om de kwaliteit van leven.

Licht urineverlies

Matig tot zwaar urine- en/of ontlastingsverlies

Extra bescherming voor bed of auto

Incontinentiemateriaal proberen

Incontinentiemateriaal kan het verschil maken bij ongewenst urine- en/of ontlastingsverlies. Het materiaal bestaat er in vele vormen en maten. Neem contact voor de beste hulp bij het kiezen van het juiste incontinentiemateriaal of bestel een proefpakket.

Hulp & advies

Neem contact op met het Abena Adviesteam: 0485 58 11 50
Of stuur een e-mail naar support@abena.nl

abena home care extramuraal team advies nederland

Hygiëne

Dagelijkse handelingen gaan steeds verder achteruit. Er is steeds meer ondersteuning nodig. Hygiëne is belangrijk, maar schiet er soms bij in. Denk aan handen wassen na toiletgang. Maar ook het reinigen van bijvoorbeeld een postoel. Wegwerpproducten kunnen in sommige gevallen helpen om de hygiëne op peil te houden. Zodat je zo min mogelijk kans hebt op de overdracht van ziekteverwekkers.

Gerelateerde artikelen

Huidverzorging bij dementie

Lees meer
gevolgen van dementie bij incontinentie

Gevolgen van incontinentie bij dementie

Lees meer

Dementie in de praktijk

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen