Ervaringsverhalen over dementie
Delen van ervaringen over dementie
- Joep Smeets
- Bijgewerkt op 23 augustus 2024
Delen van ervaringen over dementie
Het delen van ervaringen is belangrijk. Soms lijkt het of we er alleen voor staan en dan is een bericht van iemand die hetzelfde doormaakt net dat steuntje in de rug dat je nodig hebt. Of het helpt je om door een andere bril te kijken.
Hieronder lees je voorbeelden van situaties waar je tegenaan kunt lopen als het gaat om de persoonlijke verzorging van je naaste. Voorbeelden uit het dagelijks leven van mensen met dementie die je kunnen helpen. Of voorbeelden die je doen denken aan je eigen situatie en je eraan herinneren dat je er niet alleen voor staat. Want samen kunnen we problemen bespreekbaar maken. En leren we hoe we ermee om kunnen gaan. Er is niet altijd een oplossing, maar erover kunnen lezen of praten kan net even het verschil maken.
Inhoudsopgave
Drogen
Mijn man had steeds vaker ‘een ongelukje’. De verpleegkundige gaf aan dat ik hem soms eraan moet herinneren om naar het toilet te gaan. Omdat hij het zelf gewoonweg vergeet. De thuishulp en ik geven hem nu tijdig een reminder en helpen hem tegenwoordig om naar het toilet te gaan. Ook hebben we een van de spiegels afgeplakt met foto’s en namen van familie. Zodat naar het toilet gaan fijne herinneringen met zich meebrengt. En hij daarnaast niet schrikt van zijn eigen spiegelbeeld. Die ongelukjes zijn een stuk minder geworden.
Herinneringen
Mevrouw vroeg of ik een handdoek uit de kast wilde pakken. In de kast lagen een aantal gebruikte incontinentieverbanden. Nadat ze uit de douche kwam, heb ik dit bespreekbaar gemaakt. De verbanden lagen te drogen. Ze had geen idee wat ze met de verbandjes moest. Ik heb haar rustig uitgelegd dat deze na gebruik in de prullenbak thuishoren. Ze bleef het lastig vinden. Daarom hebben we samen gekeken naar een alternatief. We kwamen uit bij een broekje, ookwel een Pants genoemd. Incontinentiemateriaal dat het meest lijkt op een gewone onderbroek. Daarnaast heb ik de gewone onderbroeken verhuisd naar de bovenste plank, zodat ze op het ‘normale’ schap uit gewoonte een ‘pants’ broekje van het schap pakt. In de kast liggen nu alleen nog handdoeken in plaats van gebruikte inco verbanden.
Ons adviesteam staat voor je klaar
Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.
De weg kwijt
Ik kreeg het verzoek om iemand te helpen, omdat meneer vooral ‘s nachts incontinent was. Zijn dochter heeft hem wel eens geconfronteerd met het feit dat hij in de hoek van de kamer stond te plassen. Maar dan wordt hij boos en agressief. Ik heb haar geholpen met een aantal oplossingen. 1. We hebben een digitale bedmat aangeschaft voor bij het bed. Zodat we een signaal krijgen als hij weer gaat spoken. 2. We hebben een icoontje van een toilet op de wc-deur geplakt, de lichten ’s nachts aangelaten en alle obstakels uit de weg geruimd. Zodat hij de wc rechtstreeks kan benaderen als hij nodig moet. 3. We zorgen dat meneer ’s avonds niet teveel drinkt. Dat scheelt een hoop nachtelijke avonturen.
Schaamte
Ik stond in de supermarkt met mijn moeder toen ze aangaf dat ze dringend naar het toilet moest. De winkelmedewerker gaf aan dat het toilet buiten gebruik was. Ik ben meteen met mijn moeder de winkel uitgesneld. Helaas was het verzorgingstehuis op een paar meter afstand te laat. Aangezien we geen schone kleding bij ons hadden, zijn we de auto ingestapt en naar huis gereden. Er hing een gevoel van schaamte om ons heen. Tegenwoordig denk ik altijd meer na over waar en wanneer we op pad gaan. Ik geef haar tijdig reminders om naar het toilet te gaan en zorg altijd dat ik een schone broek bij me heb, zodat we een ongelukje hopelijk voor zijn.
“Ik ontmoette een eenzame vrouw die binnen korte tijd kilo’s was afgevallen. Wat bleek? Deze vrouw weigerde haar maaltijden op de groep, omdat ze maar één brandend verlangen had: uren doorbrengen bij een bepaalde deur in de gang. Na observeren kwam ik erachter dat mevrouw verliefd was geworden op de reflectie in het raam van de deur. Ze was verliefd geworden op haar eigen spiegelbeeld. Wat kunt u in zo’n geval doen? U kunt haar dwingen aan tafel te blijven zitten om te eten of zelfs het raam afplakken in de hoop dat haar verliefdheid verdwijnt. Dit zijn logische eerste reacties, wanneer u alleen maar focust op haar gewicht. Maar wat wij deden was tegemoet komen aan haar behoefte aan intimiteit: ze wilde bij haar geliefde zijn. Dus plaatsten we een tafeltje bij de deur, dekten deze voor twee personen en zo had deze mevrouw drie keer per dag een romantisch diner voor twee. En u raadt het al: ze was gelukkig en nam toe in gewicht.”
Nat bed
Een cliënt is erg onrustig ’s nachts, dwaalt rond en plast vaak op plekken anders dan het toilet. ’s Ochtends moet ik altijd haar bed verschonen. We hebben incontinentiemateriaal geprobeerd, maar omdat ze er altijd aan loopt te plukken is haar bed toch nat. Inmiddels gebruiken we incontinentiebroekjes, die ze duidelijk prettiger vindt. Daarnaast ligt er ook een extra wegwerp onderlegger in bed, voor als het toch mis gaat. Dat scheelt in was. Ook zorgen we dat ze ’s avonds niet teveel drinkt. Dan redden we het precies met een broekje gedurende de nacht.
Blaasontsteking
Begin van de week werd mijn moeder erg onrustig. Ze was ook agressiever dan normaal. Omdat het lang aanhield, heb ik toch de huisarts even gebeld. Na een paar dagen aankijken, kwamen we erachter dat het blaasontsteking was. Schijnt veel voor te komen bij ouderen. Nu weet ik, als er sprake is van gedragsverandering dat er meer achter kan zitten. Goed om hulp in te schakelen.
Urinegeur
Een ouder echtpaar woont zelfstandig. Het is voor meneer lastig om problemen bespreekbaar te maken met de thuiszorg die wekelijks over de vloer komt. Omdat het erg naar urine ruikt, maakt de thuiszorgmedewerker het probleem bespreekbaar. Wat blijkt, mevrouw maakt gebruik van vaatdoekjes om haar urine op te vangen. Dat gaat natuurlijk erg stinken en is niet hygiënisch. Bovendien ben je, met een vaatdoek die niet geschikt is voor het opvangen van urine, meer vatbaar voor urineweginfecties of een blaasontsteking. Omdat meneer de hoeveelheid was niet bij kon houden is, na wat tegenstribbelingen, huishoudelijke hulp ingeschakeld. Dit hielp ook enorm in de lucht die er in huis hing. Met het gebruik van incontinentiemateriaal en het wegwassen van de natte kleding is de geur in huis nu een stuk aangenamer. Ook adviseer ik ze om wegwerpwashandjes en -handdoeken te gebruiken. Dat scheelt in hoeveelheid was.
Reinigen
Dagelijkse handelingen worden voor mensen met dementie steeds lastiger. Zo ook het reinigen na toiletgang. Indien dit niet goed gebeurd, blijft ontlasting op de huid achter. Het wordt hard en er kunnen huidirritaties ontstaan. Een thuiszorgmedewerker die helpt bij de dagelijkse verzorging gebruikt regelmatig reinigingsschuim en een wegwerpwashandje. Hierdoor hoeven cliënten niet volledig gewassen te worden. Daarnaast zorgt de foam ervoor dat restanten ontlasting zacht worden en dus makkelijker te verwijderen zijn.
Bestel een proefpakket
Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.
Nieuwigheden
Douchen is iedere dag een strijd, omdat mevrouw het van vroeger uit niet gewend is. Ze waste zich hoogstens 1x per week. Het helpt om aan te sluiten bij wat iemand van vroeger uit gewend is. Daarom slaan we soms een paar dagen over. Of we gebruiken ‘Wassen zonder water’ washandjes. Deze washandjes bieden extra bescherming bij een droge huid. Maar, omgaan met een nieuw product is niet makkelijk. Als ze het niet kent dan wordt ze erg onrustig. Daarom gebruiken we een nieuw product altijd samen. Zodat ze een beetje zelf kan doen. Aanrakingen bij mensen met dementie kunnen niet fijn aanvoelen. Daarom is het belangrijk dat het altijd op een vertrouwde manier gebeurd en door iemand die ze kent.
In de was
Ik probeerde mijn moeder te laten wennen aan incontinentiemateriaal. Omdat het niet meer zonder kan. In gesprek met een zorgverlener bestelde ik een proefpakket. Ik nam een broekje, omdat deze het meest op onderbroeken lijken. Ik heb deze broekjes op een goede plek thuis neergelegd. Zodat mijn moeder in plaats van onderbroeken, de incontinentiebroekjes uit de kast pakt. Zoals ze het gewend is. Ik heb er echter niet bij stilgestaan dat onderbroeken in de was belanden. Zo ook de incontinentiebroekjes van mijn moeder. Dat resulteerde in een kapotte wasmachine. Incontinentiebroekjes zijn namelijk niet geschikt voor in de wasmachine kan ik je vertellen. Een duur grapje, maar ben inmiddels wel weer wat wijzer. Ik zorg ervoor dat ik de was aanzet en extra controleer of er geen andere dingen in de machine zitten voordat ik de was aanzet.
Smeren
Tot mijn schrik zag ik dat de muur van de badkamer onder poep zat. Als zorgprofessional ging ik in gesprek met de bewoner en zijn dochter. Mij werd verteld dat meneer een bodystocking had gekregen. Iemand die een continue druk ervaart, maar niet naar het toilet kan, gaat ontlasting met zijn vinger verwijderen. De endeldarm zit op een gegeven moment zo vol, dat de ontlasting niet meer de anus kan passeren. Uit wanhoop gaat iemand de ontlasting met zijn vinger verwijderen (ookwel smeren genoemd). Belangrijk is het onderzoeken van de oorzaak van het smeren. Uiteindelijk was niet de bodystocking de oplossing maar een laxeermiddel. Zodat meneer weer naar het toilet kon.
Alles uit
Alles uit en weer naar bed. Dat gebeurt vaak als iemand ‘s nachts ongewenst urine verliest. Zodat je hem of haar niet kan confronteren met ongelukjes en nachtelijke avonturen. Want er is veel schaamte. Niet alleen voor jou als mantelzorger maar ook voor de persoon voor wie je zorgt. Probeer daarom eerst de oorzaak te achterhalen wanneer je iemand confronteert. Misschien weet iemand de weg niet als het donker is. Of drinkt iemand teveel voor het slapengaan.
Tip: Plukt iemand veel aan zijn of haar incontinentiemateriaal? Of heeft hij/zij de neiging om alles uit te trekken? Gebruik dan een zo lang mogelijk t-shirt met daaronder incontinentiemateriaal en daarover een pyjamabroek. Plukken wordt dan een stukje lastiger. Vraag je daarnaast altijd af, waarom iemand plukt. Misschien zit het materiaal niet lekker en heeft iemand er last van. Daar kun je wat aan doen.
Vergoeding
Mijn moeder redt het toilet niet meer altijd. Dat geeft een naar gevoel en het kost tijd om alles te verschonen. Ik hoorde van de wijkverpleegkundige over incontinentiemateriaal. Dat een broekje soms uitkomst kan bieden als iemand wel nog naar het toilet kan. Ik heb gebeld met onze lokale apotheek en kreeg van de huisarts een verwijzing om incontinentiemateriaal te bestellen. Van mijn zorgverzekering kreeg ik vervolgens bericht dat een broekje niet wordt vergoed maar dat ik inleggers kan bestellen. Alleen in een inlegger voor licht urineverlies, daar heb ik niets aan als mijn moeder haar hele blaasinhoud verliest. Gelukkig heeft de wijkverpleegkundige er werk van gemaakt en een melding gemaakt bij een continentieverpleegkundige. Met haar ben ik het gesprek nog een keer aangegaan. Ze vroeg goed door en ik voelde me op mijn gemak. De verpleegkundige gaf aan dat ze nu toch een broekje gaat voorschrijven. Via een medisch speciaalzaak bij ons in de buurt kan ik de broekjes afhalen en ze worden vanaf nu wel vergoed. Super fijn.
Vergoeding van incontinentiemateriaal
Op het moment dat iemand niet meer zelfstandig naar het toilet kan, heeft iemand een hulpmiddel nodig om (ongewenst) urine en/of ontlasting op te vangen. Incontinentiemateriaal is in dit geval een geschikt hulpmiddel. Wanneer er sprake is van dementie wordt dit hulpmiddel in veel gevallen vergoed door de Nederlandse zorgverzekeraar. Je dient hiervoor wel een voorschrift te ontvangen van een zorgverlener. Een voorschrift zorgt ervoor dat je incontinentiemateriaal vergoed krijgt.
Hulp & advies
Neem contact op met het Abena Adviesteam: 0485 34 34 44.
Of stuur een e-mail naar support@abena.nl
Onderbroek
Ik kreeg een telefoontje van een mantelzorger. Haar moeder heeft incontinentiemateriaal nodig. Ze weigert echter om het materiaal in haar onderbroek te dragen. Ze wil echt eerst de onderbroek aan en daarna pas het materiaal. Maar dat gaat stinken en het materiaal absorbeert minder goed. Lastig. Ze moet toch langzaam gaan wennen aan incontinentiemateriaal. Belangrijk is dat ze goed ademend materiaal heeft, waardoor het prettig en comfortabel zit. Daarnaast heb ik haar geadviseerd om een incontinentiebroekje te proberen en alle gewone onderbroeken uit de kast te halen. Hopelijk raakt ze gewend aan deze ‘nieuwe’ onderbroeken als ze een schone uit de kast pakt.
Postoel
’s Nachts alleen naar het toilet gaan kan een uitdaging zijn. Samen met een zorgverlener hebben wij een postoel aangeschaft die nu naast het bed van mijn partner staat. Ze kan zichzelf van de bedrand op de postoel glijden. En we gebruiken een beschermzak in de postoel. Die de zorgverlener ’s ochtends eenvoudig weg kan gooien, zonder dat ze de postoel schoon hoeft te maken.
Aanbevolen producten
-
-
Incontinentiebroekjes
ABENA Pants
Vanaf: €19,49 Product bekijken Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina 15% korting op jouw eerste bestelling
Ja, dat wil ikSchrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct een kortingscode.
-
Wassen zonder water
ABENA Verzorgend Wassen ongeparfumeerd
Vanaf: €1,59 Product bekijken Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina -