Ongewild urineverlies zonder het te merken

Als de blaas vol is, wordt er normaal gesproken door de hersenen een seintje gegeven dat het tijd is voor een toiletbezoek. Soms komt het voor dat dit seintje ontbreekt, of dat er om een andere reden ongemerkt en ongewild urine wordt verloren. Ongewild urineverlies wordt in de medische wereld incontinentie genoemd.

Inhoudsopgave

Een van de vormen van incontinentie die zorgen voor urineverlies zonder te merken, heet reflexincontinentie of neurogene incontinentie. Deze vorm van ongewenst urineverlies wordt veroorzaakt door problemen in het centrale zenuwstelsel. Dit kan bijvoorbeeld optreden bij Multiple Sclerose (MS), een dwarslaesie of bij een open rug (Spina Bifida). Vaak kunnen mensen met reflexincontinentie niet goed hun plas ophouden of voelen ze helemaal geen aandrang om te plassen.

Oorzaken ongemerkt urineverlies

Een zwakke blaas kan ervoor zorgen dat er tijdens een krachtsinspanning ongewild wat urine verloren wordt. Vaak is dit in de vorm van enkele druppels. Ook na het plassen hebben sommige mannen last van nadruppelen. Bij vrouwen uit een zwakke blaas zich ongemerkt vaak in de vorm van stressincontinentie of inspanningsincontinentie. Bij inspanning is er dan kans op enkele druppels of scheutjes urineverlies.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Oplossingen ongemerkt urineverlies

Uit schaamte durven veel mannen en vrouwen niet over ongewild urineverlies te praten. Zelfs de huisarts weet vaak niet van het probleem. In plaats daarvan zoeken veel mensen zelf naar een oplossing zoals het dragen van maandverband. Maandverband en inlegkruisjes zijn echter niet geschikt om urine op te vangen, waardoor lekkages en nare geurtjes kunnen ontstaan. Het is daarom altijd raadzaam om ongewenst urineverlies met een arts of continentieverpleegkundige te bespreken.

Leven met ongecontroleerd urineverlies

Het is goed mogelijk om met ongewenst urineverlies te leven. De producten van Abena zorgen ervoor dat je zo min mogelijk last hebt van urineverlies, waardoor je op een normale manier kunt blijven leven.

Een arts of continentieverpleegkundige kan advies geven welk soort incontinentiemateriaal het beste bij iemands situatie past. Mocht de stap naar een specialist toch te groot zijn, is het ook mogelijk om gratis en discreet een proefpakket te bestellen. Zo kun je zelf bepalen welk incontinentiemateriaal het beste geschikt is. Let vooral goed op de maat en absorptiecapaciteit van de producten.

Bestel een proefpakket

Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

Ons kenniscentrum

Bij ABENA bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.a

incontinentie kenniscentrum
Abena-incontinentie-bij-ms-parkinson-diabetes

Incontinentie en MS, Parkinson of diabetes

Lees meer
Kennisartikel incontinentie bij ouderen Abena Healthcare

Ouderen en incontinentie

Lees meer
Abena wat is incontinentie, oorzaken, vormen en oplossingen

Wat is incontinentie

Lees meer
Geen producten in je winkelwagen