Incontinentie en MS, Parkinson of diabetes

De relatie tussen incontinentie en de ziektebeelden MS, Parkinson en diabetes

Incontinentie is altijd een gevolg van een medische aandoening. Bepaalde ziekten zorgen ervoor dat iemand sneller te maken kan krijgen met ongewild urineverlies. In dit artikel richten wij ons op drie ziektebeelden waarbij het centrale zenuwstelsel niet meer goed functioneert of beschadigd is:

  • Multiple Sclerose
  • Parkinson
  • Diabetes

Inhoudsopgave

MS en incontinentie

Multiple Sclerose (MS) is een ziekte van het centrale zenuwstelsel waardoor het kan voorkomen dat de aansturing van de blaasspier en de sluitspier niet goed meer werkt. Hoewel de blaas en de sluitspier in de meeste gevallen niet zijn aangetast, geeft een verkeerde aansturing problemen. Zo kan er ongewild urineverlies plaatsvinden of lukt het niet om te plassen. Zeker in het geval van MS kunnen verstoringen in de zenuwbanen, die in verbinding staan met de blaas en de sluitspier, leiden tot specifieke klachten die van tijd tot tijd ook weer kunnen veranderen. Specifieke medicatie die MS-patiënten geregeld krijgen voorgeschreven, kunnen ertoe leiden dat incontinentieklachten verergeren. 

Parkinson en incontinentie

De ziekte van Parkinson is een progressieve, neurologische aandoening. Zenuwcellen in de hersenen sterven in snel tempo af. Dat zorgt voor verschillende klachten, zoals beven, stijve spieren en evenwichtsproblemen. Door aantasting van het zenuwstelsel kunnen er ook signaalproblemen ontstaan tussen de hersenen en de blaas wat kan leiden tot incontinentie. Aandrangincontinentie en   ’s nachts vaak moeten plassen (nocturie) komen vaak voor bij mensen die lijden aan Parkinson. Bij een overactieve blaas, ofwel aandrangincontinentie, voelt iemand de aandrang om te plassen, zelfs als de blaas niet vol is. Dit kan spontaan optreden, waardoor iemand urine verliest.  Als dat ’s nachts gebeurt kan dit leiden tot bedplassen.

Diabetes en incontinentie

Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet in evenwicht houden. Door sterke wisselingen in de bloedglucosespiegel kan er zenuwschade (neuropathie) ontstaan. Er gaan dan te weinig zuurstof en voedingstoffen naar de zenuwen. Als de zenuwbanen, die in verbinding staan met de blaas beschadigd raken, kan dat zorgen voor incontinentie. Door de zenuwbeschadiging kunnen blaasspieren zich onverwachts en vaker samentrekken. Dat kan leiden tot een spontane aandrang om te plassen (aandrangincontinentie) die niet altijd is tegen te houden.

Mensen met diabetes krijgen ook vaak te maken met overloopcontinentie. Net als bij aandrangincontinentie functioneert de blaasspier minder goed door zenuwschade. Bij overloopincontinentie wordt de blaas niet goed geleegd en wordt de urine te lang vastgehouden. Een volle en gevoelige blaas kan dan letterlijk overlopen. Dit kunnen druppels zijn, maar ook scheutjes urine.

Daarnaast kan diabetes ook leiden tot grote hoeveelheden urine door een hoge bloedsuikerspiegel. Nieren kunnen de hoeveelheid suiker (glucose) in het bloed niet verwerken waardoor er glucose in de urine terechtkomt. Glucose trekt water mee, waardoor er veel urine wordt aangemaakt en iemand vaak moet plassen. Dit kan het urineverlies verergeren. Ook kunnen specifieke medicijnen, zoals spierverslappers, zorgen voor incontinentieproblemen of deze problemen verergeren.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Gevolgen van incontinentie

De impact van incontinentie op de kwaliteit van leven is vaak heel groot. Zeker omdat incontinentie boven op een al bestaand probleem en/of ziekte komt. Het kan leiden tot lichamelijke klachten, maar het heeft ook gevolgen voor het mentaal welbevinden.

Psychische en sociale problemen

Incontinentie is voor veel mensen een onderwerp waar ze liever niet over praten. Hierdoor blijft incontinentie in de taboesfeer liggen. De psychische en/of sociale problemen die hieruit kunnen ontstaan zijn echter enorm groot. Schaamte en de angst voor ongelukjes kan ertoe leiden dat mensen minder vaak of vrijwel niet meer hun huis uit durven. Ook de angst om naar urine te ruiken kan belemmerend werken in contact met andere mensen. Dit kan leiden tot serieuze psychische en sociale klachten als stress, depressies, gevoelens van eenzaamheid en verlies van vrijheid.

Lichamelijke klachten

Door urineverlies kan vochtletsel of incontinentie geassocieerde dermatitis (huiduitslag) ontstaan. De huid is geïrriteerd en rood. Roodheid kan dan omslaan naar bijvoorbeeld blaasjes of ontvellingen. Een beschadigde huid is pijnlijk en al helemaal als het steeds opnieuw in aanraking komt met urine. Als dit niet op een juiste manier wordt behandeld kan het zelfs leiden tot ontstekingen. Pijn en jeuk kunnen een grote invloed hebben op de kwaliteit van iemands leven. Daarom zijn een goede hygiëne, huidverzorging en de juiste incontinentiematerialen essentieel om dergelijke problemen te voorkomen en te verminderen. 

Oplossingen voor incontinentieproblemen

In veel gevallen kan er iets worden gedaan aan incontinentie. Bekkenbodemfysiotherapie, medicijnen en operaties kunnen helpen om ongewild urineverlies terug te dringen of soms helemaal te verhelpen. Maar zelfs als een behandeling voor incontinentie niet mogelijk is, zijn er oplossingen die een normaal en actief leven met incontinentie prima mogelijk maken. Betrouwbaar incontinentiemateriaal voorkomt lekkages, voelt zacht aan, voorkomt huidproblemen en houdt nare geurtjes tegen. Bovenal kan het ervoor zorgen dat iemand zich zelfverzekerder voelt waardoor gevoelens van stress en angst afnemen. 

Incontinentiemateriaal en verzorgingsproducten

Abena heeft een uitgebreid assortiment incontinentiemateriaal en verzorgingsproducten die de huid beschermen om huidproblemen te voorkomen bij bijvoorbeeld incontinentie en diabetes. Het juiste materiaal kan het verschil maken bij ongewenst urineverlies. Raadpleeg voor tips over incontinentiemateriaal en de beste keuze voor uw situatie een continentieverpleegkundige. Onze producten eerst proberen? Vraag dan een proefpakket aan. Komt u er niet uit? Bekijk dan de keuzehulp of neem contact op met het Abena Adviesteam. Wij helpen u graag verder. 

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

Hulp bij incontinentie

Lees meer
Abena huidproblemen bij incontinentie

Huidproblemen bij incontinentie

Lees meer
Abena oorzaken en soorten incontinentie

Oorzaken en soorten incontinentie

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij ABENA bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.a

incontinentie kenniscentrum
Geen producten in je winkelwagen