Urineverlies bij oudere vrouwen

Urine-incontinentie is een veelvoorkomend probleem bij ouderen. Wetenschappelijke onderzoekers schatten dat zo’n 20-40% van de ouderen hier last van hebben. De kans dat vrouwen last krijgen van ongewild urineverlies is iets groter dan bij mannen.

Inhoudsopgave

Urineverlies bij oudere vrouwen

Lang niet alle ouderen die last hebben van ongewild urineverlies gaan hiermee naar de huisarts. Pas als mensen veel last ervaren van de incontinentie, zoeken ze hulp. Tot die tijd proberen ze het zelf op te lossen, bijvoorbeeld door de urine op te vangen met maandverband. De kans op lekkages, huidirritatie en nare geurtjes is dan groter.

Helaas is urineverlies bij oudere vrouwen vaak niet vreemd. In de meeste gevallen wordt het veroorzaakt door een beschadiging of verzwakking van de bekkenbodemspieren. Problemen met de bekkenbodem kunnen naast ongewild urineverlies ook leiden tot andere klachten.

Oplossingen incontinentie bij oudere vrouwen

Een (huis)arts, continentieverpleegkundige of bekkenbodemtherapeut kan helpen om urineverlies bij vrouwen op leeftijd te verminderen of zelfs in zijn geheel te verhelpen. Voor deze professionals is ongewild urineverlies heel normaal. Schaamte voor plasproblemen zoals incontinentie is daarom nergens voor nodig. Door bekkenbodemfysiotherapie te volgen, blaastraining te doen of het eet- en drinkpatroon aan te passen kan bovendien vaak al snel resultaat worden geboekt.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Behandeling urineverlies bij oudere vrouwen

De behandeling van incontinentie bij oudere vrouwen wordt meestal voorafgegaan door het bijhouden van een plasdagboek of mictiedagboek, eventueel gecombineerd met lichamelijk onderzoek om de staat van de bekkenbodemspieren te controleren. Met behulp van , plastraining en/of een aangepast dieet – eventueel onder begeleiding van een bekkenbodemtherapeut – kunnen de klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

Oplossingen tegen urineverlies bij oudere vrouwen

In sommige gevallen is het niet mogelijk of wenselijk om incontinentie bij vrouwen te behandelen. Niet met bekkenbodemoefeningen en evenmin met een operatie. Met behulp van betrouwbaar incontinentiemateriaal is het echter prima mogelijk om te leven met incontinentie. Incontinentiemateriaal voor vrouwen is in verschillende systemen en maten beschikbaar. Van inleggers tot luiers voor volwassenen. Onze inlegverband Abena Light is bovendien speciaal aangepast aan de anatomie van het vrouwenlichaam.

Als je een verwijzing van de huisarts, praktijkondersteuner of een gespecialiseerd continentieverpleegkundige hebt, kan het incontinentiemateriaal vergoed worden door de zorgverzekeraar. Incontinentiemateriaal wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Wel is er eerst altijd eigen risico van toepassing.

Bestel een proefpakket

Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

urineverlies na een bevalling

Urineverlies na een bevalling

Lees meer
Abena bekkenfysiotherapie bij incontinentie

Bekkenfysiotherapie bij incontinentie

Lees meer
Abena bekkenbodemoefeningen bij incontinentie

Bekkenbodemoefeningen

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen