Ongewild urineverlies in de overgang

Vrouwen in de overgang krijgen vaak last van stemmingswisselingen en opvliegers, maar kunnen ook last krijgen van ongewild urineverlies. Meer dan 50% van de vrouwen merken een verandering in hun intieme zone als gevolg van de menopauze. Incontinentie is een van de meest voorkomende klachten.

Inhoudsopgave

Ongewild urineverlies in de overgang

Wanneer vrouwen in de overgang raken, hebben ze een verhoogde kans op een verzwakte bekkenbodem. De hormonale veranderingen hebben invloed op de kracht van de bekkenbodemspieren, waardoor de kans op stressincontinentie (inspanningsincontinentie) of aandrangincontinentie toeneemt.

Oorzaken incontinentie in de overgang

Urineverlies bij vrouwen in de overgang wordt veroorzaakt door een tekort aan oestrogeen. Het spierweefsel in de vagina en de urineweg wordt dunner waardoor deze minder goed afsluit. Daarnaast worden de bekkenbodemspieren waardoor deze uitrekken. Hierdoor komt de baarmoeder lager te liggen en drukt het op de blaas. 

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Oplossingen urineverlies bij vrouwen in de overgang

Een (huis)arts, continentieverpleegkundige of bekkenbodemtherapeut kan helpen om incontinentie bij vrouwen in de menopauze te verminderen of zelfs in zijn geheel te verhelpen. Voor deze professionals is ongewild urineverlies bij de overgang heel normaal. Schaamte voor plasproblemen is daarom nergens voor nodig.

Behandeling urineverlies bij vrouwen in de overgang

Bekkenbodemoefeningen kunnen het verlies van urine helpen verminderen. De behandeling wordt meestal voorafgegaan door het bijhouden van een plasdagboek of mictiedagboek, eventueel gecombineerd met lichamelijk onderzoek om de staat van de bekkenbodemspieren te controleren. De behandeling kan eventueel worden gecombineerd met het gebruik van medicijnen. Meestal gebeurt dit echter pas als andere behandelingen geen resultaat hebben opgeleverd.

Incontinentiemateriaal voor vrouwen in de overgang

In sommige gevallen is het niet mogelijk om het urineverlies te verhelpen. Met behulp van betrouwbaar incontinentiemateriaal is het echter prima mogelijk om te leven met incontinentie. Incontinentiemateriaal voor vrouwen in de overgang is in verschillende systemen en maten beschikbaar. Van inleggers tot luiers voor volwassenen. Onze inlegverbanden Abena Light zijn bovendien speciaal aangepast aan de anatomie van het vrouwenlichaam.

Bestel een proefpakket

Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

urineverlies na een bevalling

Urineverlies na een bevalling

Lees meer
Abena bekkenfysiotherapie bij incontinentie

Bekkenfysiotherapie bij incontinentie

Lees meer
Abena bekkenbodemoefeningen bij incontinentie

Bekkenbodemoefeningen

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen