Ontstoken open wond

Stappenplan voor als een open wond op je been ontstoken is

Een open wond op je been kan ontstoken raken als gevolg van bacteriële infectie of onvoldoende wondverzorging. Ontsteking van een wond kan leiden tot vertraagde genezing en potentieel ernstige complicaties als het niet adequaat wordt behandeld. Hier zijn belangrijke stappen die je kunt nemen als een open wond op je been ontstoken is:

1. Reinig de wond

Begin met het voorzichtig reinigen van de ontstoken wond om bacteriën en vuil te verwijderen. Spoel de wond grondig af met schoon, lauw water en gebruik eventueel een milde zeep. Vermijd echter agressieve middelen, omdat deze de ontsteking kunnen verergeren. Dep de wond voorzichtig droog met een schoon gaasje of een schone doek.

2. Behandel de ontsteking

Breng een dunne laag van een antibacteriële zalf of crème aan op de open wond op het been om verdere infectie te voorkomen. Zorg ervoor dat de zalf of crème de hele wond bedekt. Bedek de wond vervolgens met een steriel verband of gaasje om deze te beschermen tegen vuil en bacteriën. Vervang het verband regelmatig, bij voorkeur dagelijks of zoals voorgeschreven door een zorgprofessional.

3. Verminder zwelling en pijn

Als de ontsteking gepaard gaat met zwelling en pijn, kun je een ijskompres gebruiken om de zwelling te verminderen en de pijn te verlichten. Wikkel het ijskompres in een dunne doek en breng het gedurende 10-15 minuten aan op het getroffen gebied. Herhaal dit meerdere keren per dag, maar leg nooit rechtstreeks ijs op de huid om bevriezing te voorkomen.

4. Houd de wond in de gaten

Controleer de open wond op het been regelmatig op tekenen van verbetering of verslechtering. Let op veranderingen in roodheid, zwelling, warmte, pijn en afscheiding van pus. Als de ontsteking niet verbetert of als de symptomen verergeren, raadpleeg dan onmiddellijk een zorgprofessional voor verdere evaluatie en behandeling.

5. Zoek medische hulp

Als de ontstoken wond ernstig is, als de symptomen aanhouden of verergeren, of als je twijfelt over de juiste verzorging, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Een zorgprofessional kan de wond beoordelen, de juiste behandeling voorschrijven en eventuele onderliggende gezondheidsproblemen identificeren die de ontsteking kunnen verklaren.

Het is van cruciaal belang om een open wond op je been die ontstoken is serieus te nemen en deze op de juiste manier te behandelen. Door de bovenstaande stappen te volgen en tijdig medische hulp in te roepen, kun je het genezingsproces bevorderen en ernstige complicaties voorkomen.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

ABENA Wondverzorging - zwachtelen

Zwachtelen – wanneer en hoe

Lees meer
Wanneer welke pleister of verband ABENA wondverzorging

Wanneer welk(e) pleister of verband?

Lees meer
ABENA Healthcare wondverzorging - het knippen van pleisters

Het knippen van pleisters voor optimaal gebruik

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen