Streptokokken A

Verklein je kans op een besmetting met de vleesetende bacterie

Verklein je kans op een besmetting met de vleesetende bacterie

Misschien heb je het wel ergens gelezen of gehoord: er zijn steeds meer ernstige infecties met de vleesetende bacterie streptokokken A. Dat klinkt heel beangstigend, maar laat je vooral niet bang maken. Een infectie met deze bacterie is helaas niet altijd te voorkomen, maar wel nog steeds erg zeldzaam. En je kunt de kans erop verkleinen. Hieronder lees je er alles over. 

Wat zijn A-streptokokken?

Streptokokken A zijn bacteriën die bij veel mensen in hun neus, keel of op hun huid zitten. Meestal hebben ze daar geen klachten van. Maar soms veroorzaken deze bacteriën ziekten. Dat kunnen ongevaarlijke ziekten zijn, zoals een keelontsteking, roodvonk, krentenbaard en wondroos. Deze zijn makkelijk te behandelen en gaan snel over. Maar de bacterie kan ook heel ernstige infecties veroorzaken. Bijvoorbeeld een longontsteking, bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking en het afsterven van huid en spieren. 

Wat is de oorzaak van een infectie met de vleesetende bacterie?

Meestal begint de infectie met een klein wondje. Het lukt de bacterie om via dit wondje het lichaam binnen te komen. Dringt de bacterie tot diep onder de huid door, dan kunnen daar grote problemen ontstaan. De bacterie vermenigvuldigt zich heel snel en verspreidt zich in de lagen onder de huid. In heel korte tijd kunnen huid en spieren afsterven. Daardoor kunnen grote, open wonden ontstaan. Vandaar de naam vleesetende bacterie. Een infectie met de vleesetende bacterie is zeldzaam, maar heel gevaarlijk. 20% van de mensen die het krijgen, gaat er dood aan. 

Kan iedereen een infectie krijgen met de vleesetende bacterie?

In principe kan iedereen een ernstige infectie krijgen door streptokokken A. Het maakt niet uit of je jong, oud, gezond of ziek bent. Wel is het zo dat sommige mensen meer kans hebben op deze infectie. Bijvoorbeeld mensen met diabetes, overgewicht of een slecht werkend immuunsysteem. Ook mensen die drugs gebruiken hebben een groter risico. 

Wat zijn de klachten?

De klachten ontstaan in drie stappen.

1. In het begin is er niet veel te zien aan de huid. Wel hebben mensen vaak al enorm veel pijn op de plek van de infectie. En ze voelen zich niet lekker. 

2. Op de plek van de infectie wordt de huid rood en warm. Ook ontstaan er klachten als misselijkheid, diarree en koorts. 

3. Een steeds groter deel van de huid wordt rood. Uiteindelijk wordt de huid zwart en ontstaan er blaren. Dit proces kan heel snel gaan. 

Wat is de behandeling bij een ernstige infectie?

Een ernstige infectie met de vleesetende bacterie moet zo snel mogelijk behandeld worden in het ziekenhuis. Iemand krijgt een infuus met antibiotica. En de geïnfecteerde huid en spieren worden weggesneden. Vaak zijn hier een paar operaties voor nodig. Hoe eerder de behandeling start, hoe groter de kans dat het goed komt. 

De kans op een infectie verkeinen

Nog beter is het om de overdracht van de bacterie te voorkomen. Want zo verklein je de kans op een infectie. We weten dat streptokokken A overgedragen kan worden via niezen, hoesten en praten. En ook via je handen kan je een ander besmetten. Dat kan door iemand een hand te geven, maar ook door met je besmette handen bijvoorbeeld deuren, servies, bestek en eten aan te raken. Daarom zijn onze belangrijkste tips om de kans op een infectie bij jezelf en een ander te verminderen:

Abena heeft een infographic gemaakt waar je al deze tips in terugvindt. Duidelijk en overzichtelijk. Je vindt daar ook hoe je je handen het beste kunt wassen. 

Met deze producten kun je jezelf goed beschermen:

Uit ons kenniscentrum

Gordelroos wat is het symptomen en behandeling Abena Healthcare

Gordelroos

Lees meer

Virussen

Lees meer
Abena persoonlijke bescherming vaginale infecties

Vaginale infecties

Lees meer
Abena persoonlijke bescherming infecties urineweginfecties

Urineweginfecties

Lees meer
Abena persoonlijke bescherming infecties norovirus

Norovirus

Lees meer
Persoonlijke bescherming bij Schurft Scabiës - ABENA

Schurft

Lees meer
Abena persoonlijke bescherming infecties BRMO

BRMO

Lees meer
Abena persoonlijke bescherming infecties coronavirus

Coronavirus

Lees meer
Abena persoonlijke bescherming infecties

Infecties

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij ABENA bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

incontinentie kenniscentrum
Geen producten in je winkelwagen

Gelukt!

Je bent nu aangemeld voor onze nieuwsbrief. 
Onderstaande code hebben we ook per email verstuurd.

15% Kortingscode:

WELKOM12