Coronavirus

Het voorkomen van een besmetting door een virus

Het coronavirus heeft een aantal jaren ons leven beheerst. Een virus dat in korte tijd kon uitgroeien tot een wereldwijde pandemie, met alle gevolgen van dien. Dankzij een aantal maatregelen is het virus nu onder controle. Maar wist je dat elk ander virus, zoals het norovirus zich ook gedraagt als een coronavirus en zeer besmettelijk is. Daarom zijn maatregelen bij een uitbraak van een besmettelijke ziekte nog steeds belangrijk. Wat zijn deze maatregelen precies? En wat kunnen we zelf doen? Bij Abena streven we naar de beste hulp bij infectiepreventie. Op deze pagina vertellen we je daarom hoe je het beste kunt handelen om een besmetting van een infectieziekte tegen te gaan en hoe te handelen in geval van een besmetting.

Inhoudsopgave

Besmetting en het voorkomen hiervan

De genoemde maatregelen zijn zoals gezegd gericht op het voorkomen van besmetting. Hoe verloopt dit proces van besmetting bij virussen precies?

Meestal komt overdracht door persoonlijk contact tussen mensen en/of dieren. Buiten het lichaam kan een virus niet goed overleven, de mens is de gastheer in deze.  Het coronavirus gedraagt zich anders en kan echter enige tijd buiten het lichaam overleven, op het ene materiaal langer dan op het andere. Zorg daarom altijd voor een goede basishygiëne. Basishygiëne houdt in goede handhygiëne én goede persoonlijke hygiëne.

Basishygiëne
Was je handen direct nadat je objecten buitenshuis aangeraakt hebt. Handen zijn immers een grote bron van bacteriën. En bacteriën zijn de perfecte gastheer voor virussen. Beperk verder het fysiek persoonlijk contact, ook met gezinsleden die klachten hebben. Zo verklein je de kans op overdracht van ziekteverwekkers. 

Wat kun je zelf doen om verspreiding van infectieziekten te voorkomen?
De belangrijkste aandachtpunten, adviezen en leefregels, zijn de volgende:

  • Blijf zoveel mogelijk binnen en ontvang geen bezoek;
  • Houd 1,5 meter afstand van elkaar;
  • Was je handen vaak en goed;
  • Hoest of nies in je elleboog of een papieren zakdoek;
  • Heeft iemand uit je gezin koorts? Blijf dan allemaal thuis;
  • Volg de richtlijnen van de overheid!

Handig!

Poster over handhygiëne en juiste hoest- en niestechniek
infecties oplossing

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Abena Gezichtsbeschermers

Abena disposable gezichtsbeschermers beschermen tegen spatten, druppels of verneveling van vloeistoffen die potentieel besmettelijk zijn.

Gezichtsschermen kunnen ingezet worden als persoonlijk beschermingsmiddel ter vervanging van een beschermbril. Abena gezichtsschermen zijn gemaakt van helder PET-materiaal met een stevige, 4 cm dikke band van polyester foam en elastisch koord.

ffp gezichtsmasker bescherming coronavirus mondkapjes leverancier nederland ziekenhuis

Vier gouden regels van Abena

Een besmetting is de overdracht van ziekteverwekkers. Om besmetting te voorkomen, is het dus allereerst belangrijk te weten hoe je ziekteverwekkers overdraagt. Bekijk in het filmpje hiernaast hoe zorgprofessional Kristel onbedoeld een bron van infecties kan zijn.

 Samen kunnen we zorgen voor een minimale kans op overdracht van ziekteverwekkers. Neem daarom altijd de vier gouden regels van Abena in acht:

  • Breng iets vuils NOOIT in contact met iets schoons en andersom.

  • Wat vuil is moet je OF schoonmaken OF weggooien.

  • Zorg voor een GOEDE persoonlijke hygiëne en handhygiëne.

  • Gebruik de JUISTE beschermende kleding en de JUISTE handschoenen.

Vies versus schoon: een schone leefomgeving draagt bij aan infectiepreventie

Ook een schone omgeving verkleint de kans op overdracht van ziekteverwekkers. Er zijn verschillende producten en manieren om een werk- en leefomgeving schoon te houden. Bij Abena geven we graag tips en advies welke producten en methodes je het beste toe kunt passen om infecties buiten de deur te houden.

Meer aandacht voor infectiepreventie door het virus

Het is belangrijk om te weten dat het voorkomen of omgaan met het coronavirus niet anders is dan een ander virus. Denk hierbij aan het norovirus (veroorzaakt buikgriep) of het influenzavirus (veroorzaakt griep). 

Als specialist in infectiepreventie zijn wij blij met de aandacht die het virus krijgt, omdat het belang van infectiepreventie en het opvolgen van hygiënerichtlijnen nog hoger op de agenda staan van zowel particulieren als organisaties. Bij Abena helpen we graag om de verspreiding van infecties tegen te gaan. We helpen je alert te zijn op de overdracht van ziekteverwekkers, de juiste maatregelen te nemen en de juiste producten te gebruiken. Zo minimaliseer je de kans op besmetting.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

gezichtsmasker abena

Gezichtsmasker Face Shield

Lees meer
beschermende kleding voor zorg

Beschermende kleding

Lees meer
Abena persoonlijke bescherming mondneusmaskers

Mondneusmaskers

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij ABENA bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.a

Geen producten in je winkelwagen