Etter of pus in een wond

Etter of pus uit een wond drukken: hoe doe je dat en waar moet je op letten?

Wanneer een wond geïnfecteerd raakt, kan pus of etter zich ophopen in de wond. Het verwijderen van deze pus is een cruciaal onderdeel van het genezingsproces om verdere infectie te voorkomen en het herstel te bevorderen. Hier zijn enkele stappen en overwegingen om pus of etter uit een wond te drukken en de wond te verzorgen.

Pus of ettter uit een wond drukken

Stap 1: Was je handen

Voordat je de wond aanraakt, is het belangrijk om je handen grondig te wassen met warm water en zeep. Dit helpt om verdere verspreiding van bacteriën te voorkomen.

Stap 2: Bereid de wond voor

Reinig de omgeving rond de wond met een mild antiseptisch middel en dep het droog met een schoon gaasje. Dit helpt om eventuele bacteriën op de huid te verwijderen en creëert een schone wondomgeving.

Stap 3: Gebruik een schoon gaasje of kompres

Gebruik een schoon gaasje of kompres om voorzichtig druk uit te oefenen op de randen van de wond. Oefen geleidelijk aan druk uit in de richting van het midden van de wond om pus of etter naar buiten te laten komen.

Stap 4: Let op tekenen van infectie

Let tijdens het uitdrukken van pus of etter of tekenen van infectie, zoals roodheid, zwelling, warmte of pijn. Als de wond er geïnfecteerd uitziet of als je twijfelt, raadpleeg dan een zorgprofessional.

Verzorging van de wond na het uitdrukken:

  1. Spoel de wond grondig: Spoel de wond na het uitdrukken van pus of etter grondig af met water of een zoutoplossing om eventuele resten te verwijderen.
  2. Breng een antiseptisch (desinfecterend) middel aan: Breng een antiseptisch middel aan op de gereinigde wond om bacteriën te doden en verdere infectie te voorkomen. Gebruik hiervoor een product zoals chloorhexidine of povidonjodium, tenzij anders geadviseerd door een zorgprofessional.
  3. Bedek de wond: Bedek de gereinigde en behandelde wond met een steriel verband of een gaasje om deze te beschermen tegen verdere besmetting en om een vochtig genezingsmilieu te bevorderen.

Een exsudaat wond verzorgen

Wondvocht wordt ook wel exsudaat genoemd.

    1. Monitor het exsudaat: Houd het exsudaat niveau in de wond in de gaten. Een overmatige hoeveelheid wondvocht kan duiden op een infectie of een verstoorde genezing, terwijl een te droge wond het genezingsproces kan vertragen.

    2. Pas het verband aan: Pas het verband regelmatig aan, afhankelijk van de hoeveelheid exsudaat. Kies voor verbanden die vocht absorberen zoals hydrocolloïde of hydrogelverbanden.

    3. Raadpleeg een zorgprofessional: Als het exsudaat problematisch wordt of als de wond niet lijkt te genezen, raadpleeg dan een zorgprofessional voor advies en verdere behandelingsopties

Het uitdrukken van pus of etter uit een wond is een belangrijk onderdeel van het behandelen van een infectie en het bevorderen van het genezingsproces. Door de juiste techniek te gebruiken en de wond goed te verzorgen, kun je de kans op verdere complicaties minimaliseren en het herstel versnellen.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

ABENA Wondverzorging - zwachtelen

Zwachtelen – wanneer en hoe

Lees meer
Wanneer welke pleister of verband ABENA wondverzorging

Wanneer welk(e) pleister of verband?

Lees meer
ABENA Healthcare wondverzorging - het knippen van pleisters

Het knippen van pleisters voor optimaal gebruik

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen