Wanneer naar de dokter met een ontstoken wond

Wanneer ga je naar de dokter bij een ontstoken wond? Belangrijke signalen en behandelopties

Het hebben van een ontstoken wond kan een bron van zorg zijn, vooral als de symptomen niet lijken te verbeteren of zelfs verergeren. Hoewel veel ontstoken wonden thuis kunnen worden behandeld, zijn er bepaalde situaties waarin het raadzaam is om medische hulp te zoeken. Hier zijn enkele belangrijke signalen en behandelingsrichtlijnen voor ontstoken wonden

Een ontstoken wond behandelen

  1. Reinig de wond: Begin met het grondig reinigen van de ontstoken wond met water en een mild antiseptisch middel. Verwijder voorzichtig eventuele resten van vuil of pus.

  2. Breng een antiseptisch middel aan: Breng een desinfecterend (antiseptisch) middel aan op de ontstoken wond om bacteriën te doden en verdere infectie te voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld een oplossing van water en chloorhexidine.

  3. Bedek de wond: Bedek de ontstoken wond met een steriel verband of gaasje om deze te beschermen tegen verdere besmetting. Vervang het verband regelmatig, bij voorkeur dagelijks of zoals voorgeschreven door een arts.

  4. Rust en omhooghouden: Geef de ontstoken wond rust door de wond te ontzien en, indien mogelijk, omhoog te houden om zwelling te verminderen.

Ik heb een ontstoken wond, wanneer moet ik naar de dokter gaan?

  1. Aanhoudende roodheid en zwelling: Als de roodheid en zwelling rond de wond na verloop van tijd niet afnemen of zelfs erger worden, kan dit duiden op een infectie die medische behandeling vereist.

  2. Toenemende pijn: Als de pijn rond de wond ondraaglijk wordt of niet verbetert met pijnstillers, kan dit een teken zijn dat de ontsteking zich verspreidt of dat er andere complicaties zijn ontstaan.

  3. Warmte rond de wond: Een wond die warm aanvoelt bij aanraking, vooral in combinatie met roodheid en zwelling, kan een teken zijn van een ernstige infectie die door een arts moet worden behandeld.

  4. Afscheiding van pus: Als de wond pus begint af te scheiden, vooral als de pus groen of geel van kleur is, kan dit wijzen op een bacteriële infectie die antibiotica vereist.

  5. Koorts: Een verhoging van de lichaamstemperatuur, vooral als deze gepaard gaat met andere tekenen van infectie zoals koude rillingen, kan wijzen op een ernstige infectie die onmiddellijke medische aandacht vereist.

Het is belangrijk om te weten wanneer je naar de dokter moet gaan bij een ontstoken wond om complicaties te voorkomen en een snel herstel te bevorderen. Door tijdig medische hulp in te roepen, kun je de juiste behandeling krijgen en ervoor zorgen dat de wond op de best mogelijke manier wordt verzorgd.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

ABENA Wondverzorging - zwachtelen

Zwachtelen – wanneer en hoe

Lees meer
Wanneer welke pleister of verband ABENA wondverzorging

Wanneer welk(e) pleister of verband?

Lees meer
ABENA Healthcare wondverzorging - het knippen van pleisters

Het knippen van pleisters voor optimaal gebruik

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

incontinentie kenniscentrum
Geen producten in je winkelwagen