Dichtgaan van een wond versnellen

Tip en adviezen om de genezing van een wond te versnellen

Wanneer een wond niet snel genoeg dichtgaat, kan dit frustrerend en zorgwekkend zijn. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om de genezing van een wond te versnellen en ervoor te zorgen dat de wond op een gezonde en efficiënte manier geneest.

De wond gaat niet dicht, wat is hiervan de reden?

Er zijn verschillende redenen waarom een wond mogelijk niet snel genoeg dichtgaat, waaronder:

  1. Infectie: Een geïnfecteerde wond kan de genezing vertragen omdat het lichaam extra tijd en middelen nodig heeft om de infectie te bestrijden voordat het kan beginnen met het herstellen van de weefsels.

  2. Onderliggende gezondheidsproblemen: Onderliggende gezondheidsproblemen, zoals diabetes, kunnen de bloedcirculatie verminderen en het immuunsysteem verzwakken, waardoor het genezingsproces wordt vertraagd.

  3. Onvoldoende voedingsstoffen: Een tekort aan essentiële voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitaminen en mineralen, kan de genezing van wonden belemmeren omdat het lichaam deze voedingsstoffen nodig heeft om nieuwe cellen te produceren en beschadigde weefsels te repareren.

De genezing van een wond versnellen, hoe doe je dat?

  1. Houd de wond schoon: Reinig de wond regelmatig met water en een mild antiseptisch middel om bacteriën te verwijderen en infectie te voorkomen. Dep de wond voorzichtig droog met een schoon steriel gaasje.

  2. Beheers infecties: Als de wond geïnfecteerd is, raadpleeg dan een zorgprofessional voor advies over antibiotica of andere medicijnen om de infectie te behandelen en het genezingsproces te versnellen.

  3. Optimaliseer voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan eiwitten, vitaminen en mineralen om het lichaam te voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft voor een snel herstel.

  4. Gebruik het juiste verband: Kies verbanden die geschikt zijn voor de specifieke behoeften van de wond, zoals absorberende verbanden voor wonden met veel wondvocht.

  5. Houd de wond vochtig: Een vochtig omgeving van de wond bevordert de genezing door de migratie van nieuwe cellen te vergemakkelijken en korstvorming te voorkomen. Overweeg het gebruik van speciale zalven of verbanden die het vochtgehalte in de wond reguleren.

Wanneer schakel je professionele hulp in?

Als de wond niet verbetert, er tekenen van infectie zijn of als je twijfelt over de juiste verzorging, aarzel dan niet om een zorgprofessional te raadplegen. Zij kunnen de wond beoordelen, aanvullende behandelingen aanbevelen en eventuele onderliggende gezondheidsproblemen identificeren die de genezing kunnen belemmeren.

 

Het versnellen van de genezing van de wond vereist geduld, toewijding en een zorgvuldige aanpak. Door de juiste stappen te nemen en regelmatig contact te houden met een zorgprofessional, kun je het genezingsproces bevorderen en ervoor zorgen dat de wond snel en effectief dichtgaat.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

ABENA Wondverzorging - zwachtelen

Zwachtelen – wanneer en hoe

Lees meer
Wanneer welke pleister of verband ABENA wondverzorging

Wanneer welk(e) pleister of verband?

Lees meer
ABENA Healthcare wondverzorging - het knippen van pleisters

Het knippen van pleisters voor optimaal gebruik

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen