Urineverlies bij mannen
Eén op de 5 mannen krijgt te maken met urineverlies
Er zijn in Nederland ruim 300.000 mannen die last hebben van incontinentie, het ongewild verliezen van urine of ontlasting. Uit onderzoek blijkt zelfs dat één op de 5 mannen in zijn leven te maken krijgen met ongewild urineverlies. Bijzonder is het niet. Maar misschien brengt het je wél ongemak. Dan is het tijd om te kijken naar de oplossing, om ongemakken te voorkomen en je weer goed te voelen.
Kies een product dat bij jou past
Het Abena MAN assortiment is speciaal ontwikkeld voor de mannelijke anatomie. De producten zijn van professionele kwaliteit, met de meest comfortabele materialen en bieden veilige en discrete bescherming tegen ongewild urineverlies bij mannen. Ontdek welk product jou weer vrijheid en zekerheid geeft in het dagelijks leven.
Oplossingen van ABENA voor jou
De mate van urine- en/of ontlastingsverlies is bepalend voor het product dat je het beste kan dragen. We helpen je op weg.
Inleggers
Inlegverbanden worden vaak gebruikt door mannen die een actief leven leiden en in staat zijn om zichzelf te verschonen.
Broekjes
De pants zijn geschikt voor mannen met een actieve levensstijl die zelf nog naar het toilet kunnen.
Slips
Slips zijn ééndelige verbanden met hersluitbare plakstrips aan de zijkanten. Slips lijken het meest op een luier.
Hoe ga je om met urineverlies?
Urineverlies na het toiletbezoek
Nadruppelen bij het plassen komt naar schatting voor bij één op de vijf mannen boven de dertig jaar. Slechts een klein deel hiervan zoekt hulp voor de klachten. Ze schamen zich voor het probleem en proberen het verborgen te houden voor vrienden, familie en soms zelfs hun partner. Ook de huisarts weet vaak niet van de klachten af, met als gevolg dat de problemen kunnen verergeren in plaats van verminderen. Lees hier meer over.
Een sterke bekkenbodem
Ongewild urineverlies wordt vaak veroorzaakt door verzwakte of beschadigde bekkenbodemspieren. Bekkenbodemoefeningen kunnen helpen om ongewild urineverlies te voorkomen, verminderen of verhelpen. Lees meer over het trainen van je bekkenbodem.
Proefpakket incontinentiemateriaal
Bestel nu een proefpakket speciaal voor mannen
Weet je niet wat je moet kiezen? Bestel dan een proefpakket. Zo kun je eerst proberen of het product bij je past.
Kenniscentrum
Lees meer over urineverlies bij mannen
Bekkenbodemoefeningen voor mannen
Nadruppelen bij mannen
Oorzaken en soorten incontinentie
Mannen en incontinentie
Vormen van incontinentie
Aanbevolen producten voor mannen
Professionele producten voor mannen 100% discreet thuisbezorgd.
-
-
15% korting op jouw eerste bestelling
Ja, dat wil ikSchrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct een kortingscode.
-
-
Inleggers
ABENA Man Formula
Vanaf: €6,06 Product bekijken Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
Advies nodig?
Ook verzekerd zijn van de beste dagelijkse bescherming en/of verzorging?
We helpen je graag met het vinden van de beste oplossing op het gebied van incontinentie, huidverzorging of persoonlijke bescherming.
Veelgestelde vragen
Net als bij vrouwen, kan de oorzaak van het urineverlies bij mannen diverse oorzaken hebben. Bij mannen zit de oorzaak vaak in de blaas of prostaat. Een vergroting van de prostaat kan het plassen lastiger maken. De klachten die hiervoor kenmerkend zijn, zijn een slechte straal en het langdurig nadruppelen na het plassen.
De vergrote prostaat kan de plasbuis zodanig dichtknijpen waardoor de blaas overvol raakt. De overvolle blaas kan nauwelijks geleegd worden. Als de druk op de blaas toeneemt, bijvoorbeeld door hoesten of niezen, verliest u steeds een beetje urine.
Als je last hebt van beginnend urineverlies, ervaar je meestal een ‘klein ongemak’. Bij mannen is dit meestal het verliezen van enkele druppels urine. Dit noemen we nadruppelen. Ook kan het zijn dat je vaker dan normaal naar het toilet moet. Veel mannen praten liever niet over urineverlies en durven er niet mee naar de huisarts te gaan. Ze blijven lang met hun problemen rondlopen, waardoor deze zelfs kunnen verergeren.
Het aantal mannen met incontinentie wordt geschat op ca. 300.000. Incontinentie komt vooral voor bij mannen op leeftijd. Naarmate de leeftijd vordert, hoe meer mannen last krijgen van ongewild urineverlies. Sommige mensen denken daarbij aan prostaakkanker, maar dat is zelden de oorzaak van het urineverlies.
Een vergrote prostaat, prostaatoperatie of slecht functionerende bekkenbodemspieren en sluitspier is vaak de oorzaak van incontinentie bij mannen. Daarnaast kunnen ook aandoeningen in het zenuwstelsel, depressie, diabetes, urineweginfecties, bepaalde medicijnen zoals vochtafdrijvers en overgewicht leiden tot ongewild urineverlies.
Van de mannen met urineverlies heeft een groot deel hiervan zogenaamd urge- of aandrangincontinentie. Een vergrote prostaat zorgt dat de blaas overvol raakt. ’s Nachts merkt u minder dat u naar het toilet moet en heeft u het pas door als de blaas al geledigd is.
Afhankelijk van de oorzaak van het urineverlies, kan een arts medicijnen voorschrijven.
Er zijn verschillende behandelmogelijkheden bij ongewild urineverlies bij mannen. Welke behandeling het beste werkt, hangt van van jouw persoonlijke situatie. Denk bij behandelingen aan: leefstijlaanpassingen, het dragen van incontinentiemateriaal, gebruik van medicatie, of operatieve behandelingen. Soms helpt het doen van bekkenbodemoefeningen.