Wanneer gebruik je onderleggers in bed?

Onderleggers, ook wel bedbeschermers genoemd, zijn een praktische oplossing om matrassen te beschermen tegen vocht en vuil. Ze worden vaak geassocieerd met situaties zoals urineverlies en zindelijkheidstraining, maar er zijn veel meer scenario’s waarin onderleggers van pas komen. In deze blog bespreken we de verschillende situaties waarin je onderleggers kunt gebruiken.

Inhoudsopgave

Voordelen van het gebruik van onderleggers

Naast de specifieke situaties waarin onderleggers nuttig zijn, bieden ze enkele algemene voordelen:

 • Comfort: Moderne onderleggers zijn ontworpen om comfortabel aan te voelen en niet te verschuiven, wat een goede nachtrust bevordert. 
 • Wasbaar en herbruikbaar: Veel onderleggers zijn wasbaar en herbruikbaar, wat ze een duurzame keuze maakt. 
 • Kostenbesparend: Door je matras te beschermen tegen schade, kunnen onderleggers helpen om kosten te besparen op de lange termijn. 

Onderleggers zijn veelzijdige hulpmiddelen die in veel verschillende situaties van pas kunnen komen. Of het nu gaat om urineverlies, zindelijkheidstraining, ziekte, menstruatie, herstel van een bevalling, ouderenzorg of huisdieren: onderleggers bieden een praktische en hygiënische oplossing om je bed en matras te beschermen. Door onderleggers te gebruiken kun je zorgen voor een schonere, drogere en comfortabelere slaapomgeving, wat bijdraagt aan een betere nachtrust en algehele gemoedsrust. 

Toepassingen van onderleggers

Onderleggers zijn handig bij verschillende toepassingen, we lichten ze toe.

Ouderenzorg

Voor ouderen, vooral degenen die minder mobiel zijn of bedlegerig, zijn onderleggers een essentieel hulpmiddel. 

 1. Verminderde mobiliteit: Ouderen met verminderde mobiliteit kunnen moeite hebben om op tijd naar het toilet te gaan. Onderleggers bieden bescherming tegen ongelukjes in bed. 
 2. Langdurige bedrust: Bij langdurige bedrust kunnen onderleggers helpen om hygiënische omstandigheden te handhaven en het matras te beschermen tegen zweet en andere vloeistoffen. 
 3. Bij huidproblemen: Oudere mensen hebben vaak een kwetsbaardere huid. In sommige gevallen kan het fijn zijn om geen incontinentiemateriaal te dragen in bed. Een onderlegger biedt dan uitkomst.

ABENA voor de bescherming van het bed

Niets is zo vervelend als een nat bed. Vlekken in de matras, en nare geuren die in de matras gaan zitten. ABENA heeft diverse onderleggers en matrasbeschermers voor verschillende doeleinden. We helpen je op weg.

Abena Abri-Soft wegwerponderlegger met instopstroken, extra breed

Wegwerponderleggers

Wegwerponderleggers zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en absorpties. Voor de bescherming van de matras bij incontinentie, maar ook voor een wasbeurt of medische behandeling op bed.
De onderleggers van ABENA zien niet alleen vriendelijk voor de huid, maar ook vriendelijk voor het milieu. Met Nordic Swan Ecolabel en FSC milieukeurmerk.

Wasbare onderleggers

Wasbare onderleggers zijn een duurzaam alternatief voor wegwerponderleggers. Wasbare onderleggers worden vaak ingezet bij mensen die langdurig zorg nodig hebben. De onderleggers beschermen matras en (rol)stoel tegen verlies van urine en/of ontlasting, maar bieden ook bescherming bij verschoning in bed, wondzorg of bij stomazorg.

Onderleggers voor kinderen

Je kindje wil zindelijk worden, maar heeft ‘s nachts nog wel eens een ongelukje. Dan zijn de wegwerponderleggers van Bambo Nature een uitkomst. De onderleggers zijn gemaakt van zacht materiaal, zijn luchtdoorlatend en waterbestendig. Dermatologisch getest en gecertificeerd volgens het Nordic Swan Ecolabel en FSC. 

Ziekte en herstel

Onderleggers kunnen ook van pas komen bij ziekte of herstel, waarbij bedrust en verhoogde hygiëne belangrijk zijn. 

 1. Koorts en transpiratie: Bij hoge koorts kan overmatig zweten optreden. Een onderlegger helpt om het bed droog en comfortabel te houden, wat bijdraagt aan een betere nachtrust. 
 2. Braken of diarree: Bij ziekte zoals een maagvirus kunnen onderleggers het bed beschermen tegen ongelukjes met braken of diarree, wat het schoonmaken aanzienlijk vergemakkelijkt. 
 3. Postoperatief herstel: Na een operatie of medische ingreep kan het zijn dat je meer tijd in bed doorbrengt. Onderleggers bieden extra bescherming tegen mogelijke lekkages van wondvocht of andere vloeistoffen. 
 4. Verzorging van wonden: Onderleggers komen prima van pas bij de verzorging van wonden. Zo voorkom je dat wondvocht of bloed op het bed, tafel of kleding komt.

Menstruatie en bevalling

Voor vrouwen kunnen onderleggers handig zijn tijdens de menstruatie of na de bevalling. 

 1. Menstruatie: Tijdens de zwaarste dagen van de menstruatie kan een onderlegger extra gemoedsrust bieden, vooral als je bang bent door te lekken op je matras.
 2. Herstel van bevalling: Na de bevalling ervaren veel vrouwen een periode van verhoogd bloedverlies. Onderleggers kunnen helpen om het bed schoon te houden tijdens deze herstelperiode. 

Kinderen en zindelijk worden

Zindelijkheidstraining is een belangrijke mijlpaal voor kinderen, maar het kan ook gepaard gaan met ongelukjes, vooral tijdens de nacht.

 1. Nachtelijke ongelukjes: Tijdens de zindelijkheidstraining kan het gebeuren dat je kind ‘s nachts nog niet volledig droog blijft. Een onderlegger beschermt de matras en zorgt voor een berg minder wasgoed. 
 2. Overgangsfase: In de overgangsfase van luiers naar volledig zindelijk zijn, kunnen onderleggers een handige tussenoplossing zijn. Ze bieden bescherming terwijl je kind leert om zelf naar het toilet te gaan. 
1000023732 BAMBO Nature Protective Mats onderleggers - matrasbeschermers

Uitgelicht product

BAMBO Nature matrasbeschermers

BAMBO Nature onderleggers zorgen voor een comfortabele en droge nachtrust, thuis en onderweg. De hoge kwaliteit onderleggers zijn gemaakt van zacht materiaal, zijn luchtdoorlatend en waterbestendig. 

Dermatologisch getest en gecertificeerd volgens het Nordic Swan Ecolabel en de FSC.

 

En tot slot: Huisdieren

Als je huisdieren hebt die op bed slapen, kunnen onderleggers ook hier van pas komen:

 1. Ongelukjes van huisdieren: Jonge of oudere huisdieren kunnen soms ongelukjes hebben. Een onderlegger beschermt je beddengoed en matras tegen urine en andere vloeistoffen. 
 2. Haar en vuil: Onderleggers kunnen ook helpen om het bed te beschermen tegen huisdierhaar en vuil dat huisdieren kunnen meenemen. 
 3. Onderweg: Ook als je je huisdier wilt meenemen in een kooi of mandje, kun je ervoor kiezen om een onderlegger te gebruiken.

Aanbevolen producten

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Gerelateerde artikelen

Hoe zorg je voor een droog bed?

Lees meer

Hulp bij incontinentie

Lees meer
Abena zindelijkheidstraining kinderen

Zindelijkheidstraining

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij ABENA bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.a

Geen producten in je winkelwagen