Symptomen schurft

Bij het woord schurft beginnen veel mensen al te griezelen en krijgen spontaan jeuk. Schurft of scabiës zorgt vaak voor onrust omdat het om een besmettelijke infectieziekte gaat. Schurft is vooral hinderlijk vanwege de jeuk, maar het is geen ernstige ziekte. Het belangrijkste symptoom van schurft is jeuk. De emotionele belasting is hoog vanwege de angst om anderen te besmetten (schurft is erg besmettelijk!) en de gedachte ‘beestjes’ te hebben.

Wat is schurft of scabiës?

Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Dit is een klein beestje. De vrouwelijke mijt graaft een klein gangetje (ongeveer 1 cm lang) in de huid. Hier legt ze haar eitjes. Als die uitkomen komen er nieuwe mijten naar buiten die weer nieuwe gangetjes maken. De huidafwijkingen die je ziet bij schurft zijn de gangetjes die de mijt heeft gegraven en zijn zichtbaar als een rood streepje. Daaromheen zitten rode bultjes die vooral ‘s nachts erg jeuken. Schurft komt meestal voor op de polsen, tussen de vingers, de oksels en de voeten.

Schurft/scabiës in het kort

  • Heftige jeuk, vooral ‘s nachts
  • Ontstaat door schurftmijten (kleine spinachtige beestjes)
  • Zeer besmettelijk en via huidcontact overdraagbaar
  • Een vervelende huidziekte, maar kan geen kwaad
  • Gaat niet vanzelf over en moet behandeld worden
  • Huisgenoten moeten gelijktijdig behandeld worden

Informatie over schurft

Wat is het en hoe behandel je schurft

Hoe krijg je schurft/scabiës?

Schurft wordt meestal overgedragen door langdurig huid-huid contact. Je kunt besmet raken als je meer dan 15 minuten contact met de huid hebt van iemand die schurft heeft. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij het wassen of het aankleden van een cliënt. Ook kun je het krijgen door kleren van iemand te dragen met schurft of in een bed te liggen waar vlak daarvoor iemand met schurft heeft gelegen. Verspreiding van schurft komt vaker voor in zorginstellingen omdat er veel lichamelijk contact mogelijk is tussen cliënten onderling en met hun verzorger.

Verhoogde kans op schurft/scabiës?

In principe kan iedereen schurft krijgen. De kans dat je schurft krijgt is groter naarmate je meer in contact komt met mensen die besmet zijn, zoals bij het werken en wonen in een instelling. Ook bij mensen met een verminderde persoonlijke hygiëne en ondervoeding komt schurft vaker voor. Daarnaast is besmetting met schurft een risico voor reizigers (verminderde hygiënische omstandigheden) en personen met wisselende seksuele contacten.

Ook zijn er mensen die meer vatbaar zijn voor een ergere vorm van schurft zoals mensen met een verminderde weerstand of mensen die zich niet kunnen krabben. Bijvoorbeeld doordat ze geen controle over hun spieren hebben of dat ze verlamd zijn.

Incubatietijd en behandeling tegen schurft

Bij een eerste besmetting duurt de incubatietijd van schurft zo’n 2 tot 6 weken. Bij een hernieuwde besmetting komen de klachten veel sneller op; al na 1 tot 4 dagen na de besmetting.

Schurft gaat niet vanzelf over en moet behandeld worden. 12 uur na een effectieve behandeling is schurft niet meer besmettelijk. Huisgenoten en andere mensen met wie de persoon met schurft langdurig, intensief huidcontact heeft gehad, kunnen besmet zijn. Om herbesmetting te voorkomen moeten deze personen gelijktijdig behandeld worden, ook als ze geen klachten hebben.

Advies op locatie?

Maak nu een afspraak voor

een infectiepreventiescan

productspecialisten team abena nederland

Beschermen tegen schurft/scabiës

Beschermende kleding

bescherm jezelf tegen infecties

beschermende kleding

Verspreiding van infecties begint bij het op de juiste manier uitvoeren van zorghandelingen. Zorg ervoor dat je de juiste producten tot je beschikking hebt.

Mondmaskers

wanneer gebruik je mondmaskers

Mondmaskers zijn onder te verdelen in medische en beschermingshulpmiddelen. Kom alles te weten over wanneer je mondneusmaskers dient te gebruiken.

Handschoenen

Als beschermingsmiddel in de zorg

handschoenen abena

Handschoenen zijn er in verschillende vormen en maten. Maar niet alle handschoenen zijn geschikt voor werken in de zorg. Welke handschoen is de juiste?

Gerelateerde producten schurft

Bescherm jezelf tegen schurft/scabiës. Bekijk onderstaande infectiepreventieproducten en vraag een offerte aan om de beste prijs te ontvangen.