Eerstegraads brandwonden: koelen en pijn bestrijden

Hoe zorg je voor eerstegraads brandwonden?

Hoe zorg je voor eerstegraads brandwonden?

Een omgevallen kopje thee, net gekookt water dat over je hand stroomt, een brandwond is snel ontstaan. Hoe ernstig deze wond is, hangt af van bijvoorbeeld de grootte van de wond, de diepte van de verbranding en hoe de huid precies is verbrand. Deze blog gaat in op eerstegraads brandwonden. Hoe weet je of het om een eerstegraads brandwond gaat, hoe behandel je die en hoe lang duurt genezing? Dat wordt hieronder allemaal uitgelegd

Wat is een brandwond?

Dit is een gedeeltelijke of volledige beschadiging van de huid, veroorzaakt door de inwerking van warmte, een chemische stof of door contact met elektriciteit gedurende een bepaalde tijd en boven een bepaalde temperatuur.

Hoe ontstaan brandwonden?

Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door – kokend – heet water of vet. Denk aan een pan met kokende soep of een frituurpan die omvalt. Ook spetterende bakboter of een te heet bad kunnen oorzaken zijn, of je verbrand je een heet voorwerp, zoals een ovenschaal, of mogelijk aan open vuur. Een verbranding kan ook min of meer ongemerkt ontstaan: bij te lang of onbeschermd zonnen op het strand of onder de zonnebank. Verder kunnen afbijt- of schoonmaakmiddelen en elektriciteit brandwonden veroorzaken. 

Welke gradaties van brandwonden zijn er?

Meestal wordt gesproken over drie gradaties, soms ook over vier. Hieronder worden drie gradaties in oplopende ernst genoemd.

Eerstegraads brandwond (verbranding)

Hierbij is de (opper) huid rood/roze gekleurd, maar is niet stuk en er is geen blaar of wond. Het is daarom eigenlijk geen brandwond, maar een verbranding. De verbranding is droog, kan pijnlijk zijn, een prikkelend gevoel geven en is soms iets opgezwollen. Een eerstegraads verbranding is vergelijkbaar met een ontstekingsreactie. Na een paar dagen verdwijnen de vervelende verschijnselen. Een eerstegraads verbranding ontstaat bijvoorbeeld na te lang onbeschermd in de zon te zijn geweest. Binnen 5-7 dagen is een eerstegraads brandwond genezen, zonder littekens.

 

Tweedegraads brandwond

Er zijn oppervlakkige en diepe tweedegraads brandwonden. Bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond is de huid beschadigd. Deze is rood, nat en pijnlijk en er ontstaat blaren. Een oppervlakkige tweedegraads brandwond geneest binnen 14-21, met weinig of geen littekens.

Bij een diepe tweedegraads brandwond is te zien dat de huid beschadigd is. Er is een wond, die roodachtig-wit, nat en erg pijnlijk is. Er ontstaan blaren, waarbij de huid vaak stuk is. Op sommige plaatsen van het lichaam wordt de huid dik, bijvoorbeeld op de rug of een been. Meestal geneest een diepe tweedegraadsbrandwond binnen 3-6 weken.

 

Derdegraads brandwond

Hierbij is de wond wit of zwart, droog en leerachtig. De patiënt voelt nauwelijks pijn, omdat de zenuwen in de huid ook verbrand zijn. Meestal komen derdegraads brandwonden voor in combinatie met tweede- en eerstegraadsbrandwonden. Bij derdegraads brandwonden kan een operatie nodig zijn.

Hoe behandel je een eerstegraads brandwond?

Na een eerstegraads verbranding moet de huid eerst gekoeld worden. Houd de brandwond minstens tien minuten onder zacht stromend lauw water. Bij voorkeur wordt de waterstraal naast de brandwond gericht, zodat het water langs de brandwond stroomt. Als er geen kraan of douche in de buurt is, kunnen eventueel ook natte doeken worden gebruikt. Het water moet niet te koud zijn, dat geeft kans op onderkoeling en extra pijn.

Na koelen kan een créme – ‘after sun’ -gebruikt worden, net als na een zonverbranding. Belangrijk is om geen vaseline te gebruiken; dit sluit de huid af.

Om eventuele pijn te verlichten kan paracetamol of aspirine worden gebruikt. Hierbij is het belangrijk om de juiste dosering te gebruiken volgens de bijsluiter. Pijnstillers zoals diclofenac en ibuprofen worden afgeraden omdat ze ontstekingsremmend werken en daarmee ook de genezing van de wond vertragen. Bij jeuk kan een verkoelende crème worden gebruikt.

Wanneer raadpleeg je een arts?

Bij een eerstegraads brandwond is het niet nodig om naar een huisarts te gaan.

Het belang van goede wondzorg

Het is belangrijk om wonden goed te verzorgen. Zo verloopt hetgenezingsproces zo optimaal mogelijk . Houd de wond vochtig en schoon en bescherm de wond met een beschermend verband zodat de wond niet opnieuw beschadigd kan raken. 

Lees ook:

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

Welke kompressen zijn er en hoe gebruik je ze?

Lees meer
ABENA Wondverzorging - zwachtelen

Welke zwachtels zijn er en wanneer gebruik je ze?

Lees meer
Wanneer welke pleister of verband ABENA wondverzorging

Welke pleisters zijn er en wanneer gebruik je ze?

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij ABENA bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen

Gelukt!

Je bent nu aangemeld voor onze nieuwsbrief. 
Onderstaande code hebben we ook per email verstuurd.

15% Kortingscode:

WELKOM12