Huidproblemen: decubitus of doorligwond

Wat zijn doorligwonden?

Wanneer je veel of langdurig in dezelfde houding ligt, loop je het risico om doorligwonden te krijgen. Dit zijn plekken op de huid die ontstaan door het liggen. Doorligwonden zijn een ernstige huidaandoening, die vaak lang duurt om te genezen. Het is dus erg belangrijk om de signalen vroeg te herkennen, of nog beter: het te voorkomen.

Inhoudsopgave

Beginnende doorligplekken herken je aan de rode huid op de plek waar je op ligt. In ergere gevallen beginnen zich diepe kuilen te vormen op deze plekken. De medische naam voor doorliggen is decubitus. De huidproblemen ontstaan wanneer iemand steeds in dezelfde houding zit of ligt. Bijvoorbeeld als iemand onderuitgezakt in bed of in een (rol)stoel hangt.

Oorzaken van doorligwonden

Doorligwonden ontstaan door langdurige druk op dezelfde plaats. Doordat je niet verplaatst, ontstaat er druk op de huid en het weefsel eronder. Deze druk sluit bloedvaatjes af, wat zowel de huid als het onderliggende weefsel beschadigd. Dat veroorzaakt in milde gevallen een rode huid. Maar bij ernstige doorligplekken, is er sprake van diepe wonden.

Doorligwonden zijn het gevolg van weefselsterfte. Druk-, schuif- en wrijfkrachten, of een combinatie van deze factoren, zorgt voor beschadiging van de huid en het weefsel eronder. Je kunt aan de vorm van de roodheid zien waardoor de decubitus ontstaan is. Roodheid door drukkrachten is rond, terwijl die door schuifkrachten meestal een meer ovale vorm heeft.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Kenmerken van doorligwonden

Er zijn vele vormen van rode huid, met elk een eigen oorzaak en oplossing. In het geval van doorligwonden zijn er enkele duidelijke kenmerken die onderscheidend zijn voor deze klachten. Je herkent doorligwonden aan:

  • Een duidelijke wondrand
  • Egaal rood gekleurde huid (al kan deze ook geel of zwart zijn)
  • De plaats: doorligwonden komen meestal voor boven plekken waar je bot ‘uitsteekt’, bijvoorbeeld bij de schouderbladen, het heiligbeen of op de hielen.

Doorligwonden worden wel eens verward met aan incontinentie geassocieerde dermatitis (IAD). Er zit echter een verschil in de oorzaken, en in enkele symptomen. Zo is de roodheid bij een IAD wel weg te drukken en verschilt deze vaak van kleur, randen en vorm.

Risico op decubitus

Iedereen kan doorligwonden krijgen, wanneer ze te lang op dezelfde plek blijven liggen. Er zijn wel enkele factoren die de kans op doorligwonden vergroten. We zien vaker doorligwonden bij mensen die:

  • Een beperkte mobiliteit hebben
  • Beperkt gevoel hebben in hun lichaam
  • Hartfalen hebben
  • Te weinig vocht drinken
  • Eerdere huidklachten hebben ervaren, met name in het geval van IAD.

Voorkomen en behandelen van doorligwonden

Je kunt doorligwonden niet voorkomen door de juiste huidverzorgingsproducten te gebruiken. Door de juiste huidverzorgingsproducten te gebruiken kun je er wel aan bijdragen dat de huid gezond blijft en er minder snel doorligwonden ontstaan.

Denk hierbij aan het gebruiken van een wasproduct met de juiste pH-waarde, een product om de huid mee te hydrateren en te beschermen, of het dragen van ademende materialen. Het helpt ook om de huid niet te wrijven bij het wassen en drogen, maar om deze te deppen.

Preventief Skin Care Lotion smeren helpt om de vochtbalans van de huid te herstellen en de huid te beschermen. Barrièrecrème beschermt de huid tegen invloeden van urine en ontlasting en kan gebruikt worden in combinatie met incontinentiemateriaal.

Wanneer naar de huisarts met doorligwonden?

Als de huid niet meer intact is en er mogelijk een doorligwond dreigt te ontstaan, dan moet je altijd een arts of wondverpleegkundige waarschuwen. Een zorgprofessional kan het beste een behandelplan opstellen dat werkt in jouw situatie.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

Verzorging van een rode huid

Lees meer

Huidverzorging bij dementie

Lees meer
Abena huidproblemen bij incontinentie

Huidproblemen bij incontinentie

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen