Huidproblemen: een droge huid

Een droge huid

De huid is het grootste menselijke orgaan. De bovenste laag van de huid vormt een barrière en beschermt tegen invloeden van buitenaf, zoals bijvoorbeeld chemische en irriterende stoffen, bacteriën en vuil. Daarnaast zorgt het voor de vochtregulering van de huid. De huidbarrière kan voorgesteld worden als een muur met bakstenen, waarbij de stenen de huidcellen zijn en bepaalde vetten (lipiden) vormen het cement.

Inhoudsopgave

Wat is een droge huid?

We spreken van een droge huid wanneer het vochtgehalte in de huid minder dan 10% is. Door dit vochttekort verliest de huid het vermogen om te rekken. Daardoor kan de huid gaan barsten of schilferen, wat het proces van uitdrogen versnelt. Een droge huid jeukt vaak en is gevoelig. Soms is de huid ruw, of gaat deze schilferen.

Mensen met een lichte huidskleur kunnen rode plekken krijgen van een rode huid. Bij een donkere huidskleur is dit niet altijd te zien. Een droge huid kan leiden tot kloven of eczeem. Meestal komt een droge huid voor op de bovenarmen, de rug of de voorkant van de onderbenen.

Oorzaken van een droge huid

Een droge huid ontstaat door een verstoorde barrièrefunctie van de huid. Doordat deze functie verstoord wordt, verdampt er te veel water door de huid. Het ontstaan van een droge huid kan verschillende oorzaken hebben, zoals de temperatuur, je stofwisseling en de mate waarin je zweet.

Ook de ouder wordende huid wordt sneller droog. Dit komt doordat de huid steeds minder talg aanmaakt naarmate we ouder worden. Talg zorgt voor het beschermende vetlaagje op de huid. In de winter, wanneer de lucht droger is, hebben mensen ook vaker last van een droge huid. Daarnaast kunnen bepaalde stoffen een droge huid veroorzaken. Denk daarbij aan zeep of schoonmaakmiddelen.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Verhelpen van een droge huid

Er zijn verschillende dingen om een droge huid te voorkomen. Zo is het verstandig om:

  • Niet te lang en te vaak douchen; lang douchen spoelt het vetlaagje van de huid
  • Gebruik lauw of warm water; te heet water spoelt het vetlaagje van de huid
  • Gebruik een zeep die een pH-waarde die dicht ligt bij die van de huid (pH-waarde van 5 of 6); dit remt de groei van schimmels en bacteriën
  • Smeer een droge huid in met een vette zalf of crème; liefst meerdere keren per dag
  • Gebruik handschoenen wanneer je werkt met chemische stoffen, zoals schoonmaakmiddelen

Om een droge huid te herstellen, moet je deze hydrateren. Dit proces omvat vier verschillende stappen. Allereest moet de huid zijn barrièrefunctie laten herstellen. Daarnaast moet het vochtgehalte in de huid verhoogd worden. Dit doe je door huidproduct te gebruiken met bevochtigers (humectans).

Door smeersels met afsluiters (occlusices) te gebruiken, wordt de huid afgesloten zodat er minder water meer kan verdampen. Tot slot kan de waterbarrièrefunctie hersteld worden door gebruik van verzachters (emollients). De meeste huidproducten bevatten een combinatie van deze ingrediënten. Welk product je het beste kunt kiezen, hangt af van je huidtype.

De producten van ABENA

ABENA heeft verschillende huidverzorgingsproducten speciaal voor mensen met een droge huid. Alle huidverzorgingsproducten, waaronder hydraterende crèmes en barrièrecrèmes, zijn bijzonder geschikt voor mensen met verlies van urine en/of ontlasting, eczeem of psoriasis, en allergieën. De producten van ABENA zijn uitgebreid dermatologisch getest en een groot aantal crèmes, shampoos en sprays mag bovendien het Asthma Allergy Nordic-label dragen – de garantie dat producten géén parfum, kleurstoffen, formaldehyde, optische witmakers, hars en andere niet functionele ingrediënten bevatten.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

Verzorging van een rode huid

Lees meer

Huidverzorging bij dementie

Lees meer
Abena huidproblemen bij incontinentie

Huidproblemen bij incontinentie

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij ABENA bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen

Gelukt!

Je bent nu aangemeld voor onze nieuwsbrief. 
Onderstaande code hebben we ook per email verstuurd.

15% Kortingscode:

WELKOM12