Kies het juiste product

Crème, olie , zalf of lotion: wat moet je kiezen?

Een goede huidverzorging beschermt de huid, maar alleen als je het juiste product gebruikt. Wanneer kies je voor een crème, een olie, een zalf of een lotion? Wij zetten de verschillen tussen deze smeersels voor je op een rij, zodat je voor eens en altijd weet wat voor jou de beste keuze is.

Inhoudsopgave

Het verschil tussen crème, olie, zalf en lotion zit ‘m voornamelijk in twee dingen: de verhouding tussen water en vetten en de mate waarin het de huid intrekt. Wat bij jou past, hangt met name af van jouw huidtype. Grofweg kun je zeggen dat hoe droger je huid is, hoe vetter het smeersel dat je moet gebruiken. En dus hoe vetter je huid is, hoe wateriger het smeersel.

Wat smeer je wanneer?

Wat je productkeuze ook beïnvloedt, is de reden waarom je smeert. Wil je je huid vooral beschermen of hydrateren? Afhankelijk van je huidtype en het doel van smeren, bepaal je welk product het beste bij je past.

De beste huidproducten bij een normale huid

Heb je een normale huid, dat wil zeggen niet te droog en niet te vet, dan werkt een crème goed voor jou. Crèmes bestaan uit een mengsel van water en vetten. Is je huid meer vet dan droog, kies dan voor een hydrofiele crème. Die trekt snel in en is niet vettig. Bij een wat drogere huid kun je beter een hydrofobe crème kiezen, die minder snel intrekt en vettiger is.

De beste huidproducten bij een droge huid

Heb je een heel droge huid, dan is zalf een goed product voor jou. Het bestaat vrijwel alleen uit vet en bevat (bijna) geen water. Zalf trekt niet in de huid, maar blijft erop liggen. Daardoor kan het vocht in je huid niet verdampen, waarmee je voorkomt dat je huid nog verder uitdroogt. Olie maakt een droge huid soepel en glad. Oliën komen sterk overeen met de eigen huidvetten, waardoor ze goed intrekken. Olie glanst en is vettig maar niet, zoals bij zalf, plakkerig.

De beste huidproducten bij een vette huid

Heb je een vette huid, kies dan voor een lotion. Dit smeersel bevat meer water dan vetten. Na het opbrengen verdampt het water in de lotion, waardoor water aan de huid wordt onttrokken. Dit zorgt ervoor dat de huid iets uitdroogt. Lotions hebben ook een verkoelend effect.

Schaal van de samenstelling van zalf, olie, crème en lotion

(tekst loopt door na de afbeelding)

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Hoe werken huidproducten?

Goede huidproducten beschermen en hydrateren de huid. Daarvoor bevatten ze de volgende ingrediënten:

Afsluiters (occlusives)
Afsluiters sluiten de huid af met een laagje, waardoor er geen water meer uit kan verdampen. Ook kan er geen water van buitenaf de huid binnendringen. Op die manier beschermen afsluiters de huid tegen bijvoorbeeld zee, zon, urine en ontlasting.

Verzachters (emollients)
Verzachters vullen met druppeltjes olie de ruimten tussen de huidcellen. Ook maken ze de opgekrulde droge randjes van de huidcellen zacht, zodat de huid weer glad aanvoelt. Verzachters sluiten de huid niet af, maar trekken in de huid. Is een smeersel met verzachters te dik aangebracht, dan kan het de huid soms wel afsluiten.

Bevochtigers (humectans)
Bevochtigers trekken water aan. Ze verbeteren de hydratatie in de bovenste laag van de opperhuid en zorgen er ook voor dat jonge, vochtige cellen aan het oppervlak blijven kleven. Daardoor wordt een schilferige huid voorkomen.

Welk ingrediënt wanneer gebruiken?

Zalven, crèmes, oliën en lotions bevatten één of meerdere van deze ingrediënten. Welke verschilt per product en per toepassing. Wil je je huid beschermen, bijvoorbeeld tegen vocht, urine, ontlasting of zonlicht? Gebruik dan een product met een hogere concentratie aan afsluiters. Wil je je huid hydrateren, omdat deze droog en schilferig is? Dan heb je een crème nodig met verzachters en bevochtigers.

Om het je gemakkelijk te maken, heeft Abena een kleurcodering aangebracht in de huidverzorgingsproducten. Grijze producten beschermen de huid en gele producten hydrateren de huid.  

Veelgestelde vragen

Soms heeft het lichaam behoefte aan extra bescherming. Dat is bijvoorbeeld het geval bij verlies van urine en/of ontlasting. Urine en ontlasting kunnen de huid aantasten en zorgen voor huidproblemen. Het is daarom belangrijk de huid tegen invloed van buitenaf te beschermen.

Abena heeft verschillende huidbeschermingsproducten. Ze zijn bedoeld voor mensen die hun huid preventief of curatief willen verzorgen. Er zijn producten die speciaal geschikt zijn voor bedlegerige en/of terminale patiënten, mensen met een gevoelige huid, etc.

Ja, de huidbeschermingsproducten hebben geen nadelig effect op de absorptie van incontinentiemateriaal. 

 

 

Gebruik incontinentiemateriaal dat ademt en goed absorbeert. Niet-ademende materialen, zoals plastic en synthetische stoffen, gaan broeien. Daardoor ga je zweten en verweekt je huid.

Alle producten van Abena die in aanmerking komen voor vergoeding door de zorgverzekeraars hebben een Z-indexnummer.

Met vragen over huidbescherming kun je terecht bij Vera en Miranda van het Abena Advies team. Zij helpen je graag verder. Bel 0485 343444 of stuur een mail.

Gerelateerde artikelen

Abena huidverzorging bij verlies van urine en ontlasting

Huidproblemen: door verlies van urine en ontlasting

Lees meer
Abena huidverzorging rode huid

Een rode huid

Lees meer
Abena huidproblemen bij incontinentie

Huidproblemen bij incontinentie

Lees meer

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

wassen van een kwetsbare huid

Het wassen van een kwetsbare huid

Lees meer
Abena huidverzorging belang van een gezonde huid

Een gezonde huid

Lees meer

Huidverzorging bij dementie

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen