Huidproblemen: Kloven

Wat zijn kloven?

Kloven zijn kleine barstjes of groeven in de droge huid. Ze zijn niet gevaarlijk, maar kunnen wel pijnlijk zijn en soms bloeden. Kloven komen het meest voor in de voeten en handen. Een kloof ziet eruit als een kleine snee, een verticaal barstje, of scheur in de huid. Een diepe kloof kan bloeden en zelfs ontsteken. Kloven zijn vaak pijnlijk en kunnen jeuken.

Inhoudsopgave

Hoe ontstaan kloven?

Kloven ontstaan doordat de huid uitdroogt. Het ontstaan van een droge huid wordt beïnvloed door temperatuur, stofwisseling en variaties in activiteit van de talgklieren (vooral bij ouderen). Een droge huid verliest zijn vermogen om te rekken en gaat barsten en schilferen, wat het proces van uitdroging verder versnelt.


Daarnaast kan overmatige druk op een droge huid – in combinatie met eeltvorming – leiden tot kloven in de voet. Oorzaken van overmatige druk kunnen zijn: overgewicht, een staand beroep, of een afwijkende voetstand.

Ook kunnen kloven en een droge huid ontstaan door een tekort aan vitamine D.

Kloven in de voeten

Voetkloven zijn scheurtjes in de huid of droge eeltlaag van de voet. Ze kunnen behoorlijk diep zijn en voor pijnlijke voeten zorgen. De randen van kloven in de voet zijn vaak hard, terwijl de huid onderin de kloof erg dun is. Hierdoor kunnen de kloven gaan bloeden. Voetkloven kunnen voorkomen onder de voorvoet of onder de rand van de grote teen. Ze komen echter het vaakst voor onder de hielen. Hielkloven ontstaan dus in de droge eeltlaag van de hielen. Deze eeltlaag is een plaatselijke verharding van de huid, die meestal wordt veroorzaakt door constante wrijving of druk.

Kloven tussen de tenen zijn geen kloven, maar fissuren. Deze ontstaan door een weke huid en kunnen gepaard gaan met een schimmelinfectie. Een fissuur is een vorm van vochtletsel en kan worden voorkomen door Abena zinkzalf tussen de tenen te smeren.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Kloven in de handen

Kloven in de handen komen vooral op de vingers voor. Ze genezen niet gemakkelijk. Eén beweging met de vinger kan voldoende zijn om de kloof weer open te laten springen. Vingerkloven vormen een veelvoorkomend probleem, dat zich vooral voordoet bij de nagelwallen, aan de zijkanten van de vingers en aan de strekzijde van de vingergewrichten.

Hoe kun je kloven behandelen?

Voor de behandeling van kloven in de handen en voeten is het belangrijk om je huid goed te hydrateren met vochtinbrengende, ongeparfumeerde zalf, zoals bijvoorbeeld de Abena Intensive Care Cream. Je kunt je handen en voeten voor het slapen gaan dik insmeren en dan katoenen handschoenen of sokken aantrekken. Zo kan de crème of zalf goed in trekken.

Hoe kun je het ontstaan van kloven voorkomen?

Kloven kun je voorkomen door ervoor te zorgen dat de huid van je handen of voeten niet (verder) uitdroogt. Als je toch al droge voeten hebt, kun je deze het beste dagelijks insmeren met de Abena Barrièrecrème. Deze crème hydrateert de huid en beschermt deze tegen invloeden van buitenaf. Let verder op het volgende:

  • Douche niet te warm.
  • Gebruik bij het wassen huidproducten met de juiste pH-waarde. Voor een heel droge huid adviseert Abena te wassen met Abena Intimate Care Washlotion (pH 3.8).
  • Bescherm je handen bij bijvoorbeeld de afwas tegen water en reinigingsmiddelen, zodat de huid niet nog verder uitdroogt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Abena nitril handschoenen.
  • Bij kloven op de voeten: draag comfortabele schoenen die niet knellen.
  • Zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis. Vooral in de winter is de lucht zowel buiten als binnen erg droog. Om droge lucht te voorkomen, kun je bijvoorbeeld een luchtbevochtiger in huis halen, of een bakje water aan de verwarming hangen. De goedkoopste en effectiefste manier om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden is goed ventileren en de ramen gedurende een aantal uren open te zetten om goed te kunnen luchten, ook (of juist) in de winter. 
  • Bij veelvuldig handen wassen: gebruik een ongeparfumeerde waslotion met de juiste pH-waarde die geschikt is voor vaak handen wassen.
  • Slik bij een tekort aan vitamine-D een supplement.

Wanneer naar de huisarts met kloven?

Heb je last van extreme kloven in de handen of voeten? Of beginnen de kloven te ontsteken? Raadpleeg dan je huisarts.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

Verzorging van een rode huid

Lees meer

Huidverzorging bij dementie

Lees meer
Abena huidproblemen bij incontinentie

Huidproblemen bij incontinentie

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij ABENA bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.a

incontinentie kenniscentrum
Geen producten in je winkelwagen