Waarom stinkt urine?

Het is algemeen bekend dat urine gaat stinken door het eten van asperges. Ook andere voedingsmiddelen zoals zalm, knoflook en bepaalde specerijen hebben eenzelfde soort effect op de geur van urine. Soms kan stinkende urine echter duiden op gezondheidsproblemen zoals urineweginfecties, nierstenen en prostaatproblemen.

Urine is over het algemeen licht geel, zuur en nagenoeg geurloos. Urine stinkt niet of nauwelijks zolang iemand voldoende drinkt. Onvoldoende vochtinname is dan ook de voornaamste reden van sterk ruikende urine. Bij het drinken van te weinig water verandert de kleur en geur van de urine. Dit probleem wordt ook wel te geconcentreerde urine genoemd. Ook overmatig gebruik van cafeïne houdende dranken zoals koffie en alcohol kunnen voor te geconcentreerde urine ofwel uitdroging zorgen, met als gevolg dat de urine kan gaan te stinken.

asperges-abena-stinkende-urine

Oorzaken stinkende urine

In de meeste gevallen is stinkende urine onschuldig, zoals na het eten van asperges. Bij ongeveer de helft van de mensen stinkt de urine na het eten van het ‘witte goud’. De stinkende urinegeur wordt veroorzaakt door de afbraak van zwavelhoudende stoffen die in asperges zitten. Is uitdroging de reden van sterk ruikende urine, dan krijgt de urine ook een donkerdere kleur. Te geconcentreerde urine kan bovendien zorgen voor een sterke ammoniakgeur.

Gezondheidsproblemen als oorzaak van stinkende urine

Stinkende urine kan ook een teken zijn van onderliggende gezondheidsproblemen. Het is daarom verstandig om op tijd een huisarts te raadplegen, zeker wanneer de urine voor langere tijd van geur en kleur is veranderd of sporen van bloed bevat. Stinkende urine kan onder meer een symptoom zijn van blaasontsteking of een ontsteking van de prostaat. Andere gezondheidsproblemen die samengaan met stinkende urine zijn leverfalen, diabetes en nierstenen.

Stinkende urine kan duiden op gezondheidsproblemen, maar gelukkig is de oorzaak meestal een stuk onschuldiger

Vaginitis en prostatitis

Vaginitis is een verzamelnaam voor ontstekingen of infecties van de vagina. Door deze ontstekingen of infecties kan het voorkomen dat de urine stinkt. Vaak is een tekort van het vrouwelijke hormoon oestrogeen hiervan de oorzaak. Ook kan sprake zijn van een SOA zoals Gonorroe of schimmelinfectie. Prostatis is de Latijnse benaming voor prostaatontsteking, een veel voorkomende aandoening bij mannen op latere leeftijd. In beide gevallen kan stinkende urine een van de symptomen zijn. Andere symptomen zijn een branderig gevoel, pijn tijdens het vrijen of plassen en bloed bij urine, vaginale afscheiding of sperma. Vaak en acuut plassen komt ook regelmatig voor. In de meeste gevallen kunnen infecties aan de prostaat en vagina worden behandeld met een antibioticakuur van enkele weken of het gebruik van een schimmeldodende crème.

Medicijnen en stinkende urine

Medicijnen hebben vaak verschillende bijwerkingen, sommige zorgen ervoor dat urine stinkt. Van onder andere antibiotica, vitamine B en voedingssupplementen is bekend dat deze zorgen voor stinkende urine. Ook diabetespatiënten herkennen het probleem van stinkende urine. Door de hoge bloedsuikerspiegel bij mensen met suikerziekte krijgt de urine een zoetere geur. Stinkende urine kan afhankelijk van de oorzaak ook een sterke vis-, gist- of ammoniakgeur hebben. Het effect van bepaalde stoffen kan bovendien per persoon verschillend zijn.

dokter-stinkende-urine
medicijnen-stinkende-urine

Aanbevolen producten van Abena

 • geurneutralisator incontinentiemateriaal

  Geurneutralisator

  Unieke spray die de nare geurtjes niet maskeert maar 100% afbreekt. Zonder drijfgassen. Niet te gebruiken op huid of product.

  Opties selecteren
 • abri-soft-excellent-onderlegger-product

  Abri-Soft Excellent

  Zachte wegwerponderlegger voor maximale absorptie. Met diamantpatroon voor snelle verspreiding en absorptie van vocht.

  Opties selecteren
 • Abri-bag

  Abri-Bag

  Discrete blauwe zak voor het hygiënisch verwijderen van incontinentiemateriaal. Voorzien van zipsluiting.

  Opties selecteren
 • wet-wipes-abena

  Reinigingsdoekjes

  Kant-en-klare reinigingsdoekjes van zachte nonwoven voor de reiniging van de huid bij verschonen.

  In winkelmand
stinkende kleding urine geur

Visgeursyndroom

In een heel enkel geval is sterk ruikende urine de oorzaak van Trimethylaminuria, oftewel het visgeursyndroom. Trimethylaminuria is een zeldzame stofwisselingsziekte waarbij het lichaam niet in staat is om de stof trimethylamine af te breken. De ophoping van trimethylamine uit zich via zweet, adem en/of urine. De geur die vrijkomt vertoont gelijkenissen met die van rotte vis, maar ook sigaretten en afval worden genoemd. Door een aangepast dieet te volgen, kunnen de klachten verminderen. Genezing is tot op heden echter niet mogelijk.

Urinegeur of urinelucht verwijderen

Bij incontinentie en bedplassen kan de urinelucht in kleding of beddengoed trekken. De urinegeur kan in de meeste gevallen met behulp van Biotex en water worden verwijderd. Ook het gebruik van een mengsel van azijn, schoonmaakmiddel en water kan een oplossing zijn om de stinkende urinelucht / urinegeur te verwijderen in textiel. Niet alleen helpt het de geur weg te halen die blijft hangen, maar het kan ook de lastige vlekken weghalen die urineverlies met zich meebrengt. Na behandeling hoeven de bed- of kledingstukken alleen nog te worden uitgewassen en zowel de geur als mogelijke vlekken zijn verdwenen.

Odour Control & Geurneutralisator

De Geurneutralisator van Abena is in staat de plasgeur af te breken en te neutraliseren waardoor de urinegeur verdwijnt. Dit in tegenstelling tot luchtverfrissers die een sterke urinelucht enkel maskeren en niet afbreken. De Geurneutralisator van Abena breekt de sterke urinegeur 100% af en werkt minimaal vier tot zes uur. Daarnaast zijn alle incontinentieproducten van Abena uitgerust met Odour Control. De nare geurtjes van urine die vrijkomen bij urineverlies, worden dankzij het speciale systeem direct geabsorbeerd.

urine geurneutralisator
abena-producten-incontinentie-onderleggers-bambo-nature-luiers

Handige producten voor persoonlijke verzorging

Eenvoudig te bestellen in onze webshop.